Niet durven ziekmelden burn-out? Alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt: 
maart 19, 2022
niet durven ziekmelden burnout
Door 
Sanne de Vries
 - Psycholoog

Een burn-out is heel ingrijpend en komt natuurlijk nooit van de een op andere dag. Hoewel veel symptomen gelijk zijn, voelt een burn-out voor ieder persoon weer anders.

Ook de weg naar het uiteindelijk ziekmelden bij de werkgever is niet voor iedereen gelijk.

Sommige werknemers kunnen op een bepaald moment heel goed aangeven waar hun grens ligt en vertellen dan ook dat zij niet verder kunnen. Anderen hebben hier veel meer moeite mee en durven zich met hun burn-out eigenlijk niet ziek te melden.

Herken jij jezelf hierin? Lees dan absoluut verder.

Het is belangrijk dat je niet langer aanmoddert, maar open en eerlijk durft te zijn tegen je werkgever. Als je dat niet doet, gaat jouw proces alleen maar langer duren.

Wat is een burn-out?

Een burn-out begint eigenlijk altijd met een periode van stress. Nu is stress niet per se een gevaar. Soms is het nodig om tijdelijk beter te kunnen presteren.

Gelukkig gaat dan ook bij veel mensen een stressvolle periode weer voorbij. Echter als je heel lang last hebt van stress en je lichaam tussendoor geen tijd heeft om hiervan te herstellen, ligt een burn-out op de loer.

Doordat je reserves op zijn, raken jouw lichaam en geest uitgeput. Verschillende klachten die kunnen optreden zijn:

  • Een uitgeput gevoel (lichamelijke moeheid)
  • Geestelijke moeheid (concentratieproblemen, aandacht er niet bij kunnen houden)
  • Slecht slapen
  • Snel huilen
  • Slecht tegen drukte en lawaai kunnen
  • Snel boos en geïrriteerd

Hoe meer deze klachten optreden, hoe lastiger het wordt om nog normaal te kunnen functioneren. Je kunt er enorm tegenop zien om naar je werk te gaan, maar ook op het werk loop je tegen vervelende situaties aan.

Mag je je wel ziekmelden bij een burn-out?

Je voelt dat je er niet meer onderuit kunt, het moment is gekomen om je ziek te melden. Maar wat als je je niet durft ziek te melden met een burn-out? Mag je überhaupt wel ziekmelden bij een burn-out?

Ja, dat mag. Als je een burn-out hebt mag je volgens de wet je gewoon ziekmelden. Daarnaast is het niet verplicht om je werkgever specifiek te vertellen dat je een burn-out hebt, verstandig is het wel.

De bedrijfsarts kan dan de burn-out vast stellen en zult je daarna helpen in jouw belangen.

Waarom durf ik mij niet ziek te melden?

Het is heel normaal dat je een drempel voelt om je ziek te melden. Dat kan bijvoorbeeld komen door de volgende situaties:

  • Er heerst een hoge werkdruk
  • Jouw werkgever is veeleisend
  • Je hebt het gevoel ‘onmisbaar’ te zijn
  • Je bent bang dat je de relatie met je werkgever op het spel zet
  • Er is onzekerheid rondom het behoud van je baan
  • Je hebt een plichtsbesef tegenover de klanten
  • Collega’s wil je liever niet in de steek laten
  • Je bent een enorme workaholic

Er kunnen dus heel wat zaken spelen die het lastig maken om je ziek te melden. Maar bedenk goed dat dit overtuigingen zijn die jij je in je hoofd haalt. Zijn deze allemaal waar? Sta daar eens goed bij stil. En hoe zwaar tellen deze nog als jij jezelf niet ziek meldt?

Het is belangrijk dat je niet te erg op de korte termijn focust. Na je ziekmelding zul jij er een tijdje uit zijn, maar uiteindelijk kom je er sterker uit dan wanneer je blijft aanmodderen. Op de lange termijn kun je dan ook weer veel krachtiger en sterker zijn op jouw werkplek.

Belangrijke zaken bij ziekmelding

Als je je niet durft ziek te melden vanwege je burn-out is het belangrijk dat je onderstaande zaken eens goed tot je door laat dringen. Onthoud dat je maar één lichaam hebt en daar moet je zuinig op zijn.

Overtuigingen

Meestal zijn overtuigingen in jouw hoofd de grootste belemmering dat je je niet durft ziek te melden met je burn-out. Bedenk echter dat een organisatie nooit instort na een ziekmelding van jou.

Het is belangrijk dat je erkenning en begrip krijgt van jouw werkgever. Als dat er is, kan jouw herstelproces ook goed beginnen.

Vertel dus open en eerlijk aan jouw werkgever hoeveel moeite jij hebt met deze ziekmelding en laat hem of haar ook meegaan in jouw overtuigingen.

Hoe duidelijker jij jouw situatie omschrijft, des te meer begrip is er bij jouw werkgever. Uiteraard is het belangrijk dat jullie een goede relatie hebben.

Mocht dit niet zo zijn, dan kun je afspreken dat je het vervolgtraject via de bedrijfsarts laat lopen. Voor je herstel is het belangrijk dat jij contact hebt met iemand waarbij je je veilig en prettig voelt.

Schuldgevoel

Niet durven ziekmelden bij een burn-out komt vaak ook voort uit schuldgevoel. Als je een burn-out hebt, begint dat schuldgevoel al voor je ziekmelding.

Veel mensen durven dat niet en dus zitten ze op een gegeven moment huilend aan het bureau bij hun collega’s.

Vaak wil diegene vakantiedagen opnemen rondom bijvoorbeeld Kerst en dan er achteraan nog een extra weekje vrij. Ze hebben het idee er daarna wel weer te zijn.

Maar echt, als jij op deze manier op je werk zit, ben je gewoon te laat en wordt het hoog tijd om je ziek te melden.

Stel dus niet voor om vakantiedagen op te nemen. In zo’n periode heb je namelijk het idee dat je hier wat nuttigs mee moet doen. En dus komt er niets van RUST. Iets wat in jouw situatie juist keihard nodig is.

Jij en je werkgever zijn beiden gebaat bij herstel. Dus gooi dat schuldgevoel van je af en meld je ziek in plaats van vakantiedagen opnemen.

Karakter

Heb jij een burn-out en durf je je niet ziek te melden? Neem je karakter eens goed onder de loep.

Veel mensen met een burn-out hebben een aantal karakterovereenkomsten. Ze zijn vaak hooggevoelig, intelligent, perfectionistisch, kunnen moeilijk grenzen stellen, hebben een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en zijn veeleisend.

Uiteraard ben je met deze eigenschappen van heel veel waarde voor het bedrijf waar je werkt en voor je werkgever. Maar meestal loop je jezelf helemaal voorbij.

Herken jij je in deze eigenschappen? Dan is het wellicht verstandig om hier hulp bij te zoeken.

Als je beter om kunt gaan met je, overigens heel vaak, mooie eigenschappen, zul je merken dat het niet durven ziekmelden bij je burn-out omslaat in daadkracht.

Kies voor jezelf en uiteindelijk kan alleen jij dat!

Tot slot …

Veel mensen durven zich niet ziek te melden bij een burn-out. Misschien herken jij dit? Het kan een gevoel van falen geven. Want ach, waarom zou je thuis gaan zitten? Jij bent toch sterk en kunt zoveel aan.

Deze en vele andere overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat je niet die stap naar je werkgever durft te zetten.

Maar ook schuldgevoel en je karakter kunnen in de weg zitten als je je niet durft ziek te melden door je burn-out.

Het is dan ook belangrijk deze zaken aan te pakken en op het moment van een burn-out voor jezelf te kiezen.

Alleen dan kan de weg naar herstel beginnen en kom je er sterker uit. Want een gevoel van falen is niet nodig. Juist heel sterk als jij op tijd aan de rem trekt.

Ben je al een lange tijd overspannen? Heb je een steuntje in de rug nodig?

Bekijk hier de beste natuurlijke kalmeringsmiddelen van dit moment >>

1 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

augustus 18, 2023
ProRest Plus: Eerlijke Review + Ervaringen

Iedereen kent het gevoel wel; de zware druk van alledag, slapeloze nachten en constante prikkels van onze moderne wereld. Tegenwoordig […]

juli 8, 2022
LTO3 review en ervaringen: Oplichting?

In deze huidige maatschappij waar iedereen druk is en tijd een kostbaar goed is, zijn veel mensen op zoek naar […]

maart 12, 2022
Top 5 Anti-Stress Pillen Volgens De Wetenschap

Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig met stress en overspanning kampt. Dat is ook niet zo gek: onze levens zijn […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling