5 Beste Kalmeringsmiddelen Zonder Recept

Laatst bijgewerkt: 
december 31, 2022
1 Reacties
Door 
Sanne de Vries
 - Psycholoog

We kampen allemaal wel eens met angst en stress in het leven. Een belangrijke deadline op het werk, een verhuizing, problemen in de familie: het zijn veelvoorkomende dingen en zeker triggers voor stress en angst.

Doorgaans is de spanning van korte duur en kun je door wat tijd voor jezelf te nemen en actief te ontspannen de stress de baas worden.

Wanneer dit echter niet lukt, of wanneer de spanning langere tijd aanhoudt en het leven danig verstoord, is het raadzaam om naar een andere manier te zoeken om de stress het hoofd te bieden.

Kalmeringsmiddelen kunnen dan zeker verlichting bieden en je de kans geven om weer op de been te komen.

In dit artikel delen we de 5 beste kalmeringsmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn.

Natuurlijke kalmeringsmiddelen

De meeste mensen denken bij kalmeringsmiddelen al snel aan antidepressiva of rustgevende medicijnen die door de arts worden voorgeschreven en alleen op recept verkrijgbaar zijn.

Er zijn echter tal van middelen die op natuurlijke basis rust en ontspanning bieden en die gewoon zonder recept verkrijgbaar zijn.

Deze middelen bevatten vaak één of meerdere natuurlijke ingrediënten die rustgevend, ontspannend, angstremmend of slaapbevorderend zijn. De natuur is een bron van helende en ontspannende ingrediënten.

We maken een onderscheid tussen synthetische en natuurlijke kalmeringsmiddelen. Synthetische middelen zijn producten die door de huisarts of de psychiater worden voorgeschreven. Ze bestaan uit synthetische ingrediënten, in een laboratorium vervaardigd, die een kalmerend effect hebben.

Natuurlijke kalmeringsmiddelen zijn samengesteld uit ingrediënten uit de natuur. Ze worden gemaakt van extracten van planten en andere natuurlijke ingrediënten die vaak al in de traditionele geneeskunde van diverse culturen werden gebruikt.

Werken natuurlijke kalmeringsmiddelen echt?

Veel mensen zijn bang dat de kalmeringsmiddelen hun werk niet doen als ze niet in een laboratorium zijn vervaardigd en op doktersadvies zijn. Dat is echter allesbehalve waar.

Al eeuwenlang wordt er gebruik gemaakt van de kracht van de natuur om mensen te genezen van allerlei mentale en fysieke kwalen. Onze Westerse geneeskunde is grotendeels gebaseerd op al deze wijsheid.

En ook in de reguliere zorg wordt nog volop gebruik gemaakt van ingrediënten die afkomstig zijn uit de natuur of gebaseerd zijn op natuurlijk ingrediënten.

Vooral onderstaande natuurlijke ingrediënten hebben een bewezen effect op stress, spanning en angst.

 • Ashwagandha: is een plant dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor de angst en stress verlagende werking. Daarnaast helpt ashwagandha je om 's avonds een betere nachtrust te krijgen. Dit extract is een onmisbaar ingrediënt in een effectieve kalmeringsmiddel.
 • Saffraan: van saffraan is bekend dat het de stemming kan verbeteren en uitkomst biedt bij somberheid en stressgevoelens. Saffraan wordt gewonnen uit de saffraan krokus en omdat dit handmatig wordt gedaan en een intensief werkje is, is saffraan doorgaans vrij prijzig.
 • Groene thee extract: dit extract is van de groene thee plant en zit vol met antioxidanten. Deze antioxidanten beschermen je brein tegen stress.
 • Valeriaan: dit is één van de meest bekende planten met een rustgevende en ontspannende werking. Het extract van valeriaan wordt gewonnen uit de wortelstok en gebruikt als rustgevend middel.  
 • Kamille: veel mensen nemen ’s avonds een kopje kamillethee omdat het de zenuwen tot rust brengt, hierdoor kun je een betere nachtrust ervaren.
 • Sint-janskruid: dit is een klassieker binnen de natuurgeneeskunde. Het zijn met name de stoffen hypericine, pseudohypericine en hyperforine die werken als natuurlijke antidepressiva en het positieve effect op het gemoed is in heel veel onderzoeken bewezen.

Top 5 beste natuurlijke kalmeringsmiddelen

Bovenstaande ingrediënten kunnen in allerlei vormen worden gebruikt om de kalmerende werking, maar vaak worden ze verwerkt in de beste rustgevende tabletten of anti stress pillen voor een optimale werking. In combinatie met hulpstoffen of andere werkzame stoffen kunnen we optimaal profiteren van de positieve werking.

Onderstaande producten zijn aanraders onder de natuurlijke kalmeringsmiddelen.

1. Restilen

Restilen is een natuurlijk kalmeringsmiddel dat symptomen van stress verminderd, de weerstand tegen stress verhoogt, angst verminderd en helpt bij een positief gemoed.

restilen

Bekijk prijs op:

Restilen bevat een combinatie van ingrediënten die allemaal op de één op andere manier bijdragen aan minder stress, meer energie en een betere gemoedstoestand.

Enkele werkzame natuurlijke ingrediënten zijn Serenzo, KSM-66, Saffr’Activ en SOD B Extramel. Dit zijn gepatenteerde namen, maar voor ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Serenzo is de merknaam voor limonene en KSM-66 voor ashwaganda extract. Saffr’Activ is de merknaam voor saffraan en SOD B Extramel is de gepatenteerde naam voor gedroogde meloen extract.

Al deze ingrediënten hebben een kalmerende en stressverlagende werking. Daarnaast bevat Restilen ook groene thee extract, magnesium, thiamine en riboflavine.

Deze ingrediënten werken positief door op de stemming of op spanning. Restilen is verkrijgbaar in verpakkingen met 60 capsules. Het advies is om dagelijks 2 capsules in te nemen.

Restilen is verkrijgbaar via de website van het merk zelf of via Bol.com.

Samengevat:

 • Score: 10/10
 • 12 actieve ingrediënten
 • Wetenschappelijk bewezen effectief
 • Beste middel verkrijgbaar zonder recept

Bekijk hier de prijzen van Restilen >>


2. Zaffranax

Zaffranax is een supplement dat gericht is op het verbeteren van de stemming, het verhogen van de concentratie, het verbeteren van de weerstand tegen stress en het tegengaan van vermoeidheid.

zaffranax

Bekijk prijs op:

Om dit te bereiken bevat Zaffranax diverse natuurlijk ingrediënten, waaronder saffraan extract, magnesium, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B11 en vitamine B12.

De B-vitamines ondersteunen de gezondheid op diverse manieren, maar het saffraan extract en het magnesium zijn vooral bevorderend voor het gemoed en de weerstand tegen stress.

Zaffranax is verkrijgbaar in verpakkingen met 90 capsules en het advies is om 1 of 2 capsules per dag in te nemen. Zaffranax is verkrijgbaar via Bol.com, New Pharma en de website van Zaffranax zelf.

Samengevat:

 • Score: 7/10
 • Geeft je een betere stemming
 • Bevat saffraan extract

Bekijk hier de prijzen van Zaffranax >>


3. Gemoedsrust

Gemoedsrust is de veelbelovende naam van een supplement van Flinndal. Flinndal is producent van diverse supplementen en vitamines en Gemoedsrust is één product uit hun assortiment.

gemoedsrust

Bekijk prijs op:

De tabletten van Gemoedsrust helpen bij een goede nachtrust, het tegengaan van vermoeidheid en een positieve stemming.

De werkzame ingrediënten in Gemoedsrust zijn onder andere Sint-janskruid voor emotionele balans en rust, vitamine B5 en B6 voor een goede hormoonhuishouding en energiehuishouding en magnesium voor energie.

Gemoedsrust is verkrijgbaar in een verpakking met 90 tabletten. Het advies is om dagelijks 1 tot 3 tabletten in te nemen met een glas water.

Gemoedsrust is verkrijgbaar via de website van Flinndal, maar ook via Bol.com

Samengevat:

 • Score: 6/10
 • Kan ondersteunend zijn bij depressie
 • Kan niet gebruikt worden met veel medicijnen

Bekijk hier de prijzen van Gemoedsrust >>


4. Calmanax

Calmanax zijn vrij bekende rustgevend tabletten dat uitkomst biedt bij somberheid, stemmingsproblemen en onrustige gevoelens. Het verbetert de gemoedstoestand en biedt rust en ontspanning in periodes van spanning en stress.

calmanax

Bekijk prijs op:

Om dit te bewerkstellingen bevat het supplement onder andere saffraan extract voor geestelijke energie en ontspanning, vitamine B5, B6 en B12 voor een goede hormoonhuishouding, weerstand tegen stress en energie en magnesium om het energieniveau te ondersteunen.

Op de verpakking staan de ingrediënten vermeld als Crosaffryl en Affron: twee gepatenteerde formules samengesteld uit bovenstaande ingrediënten.

Eén verpakking Calmanax bevat 30 capsules en het advies is om dagelijks 1 tot 2 capsules in te nemen.

Calmanax is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com en diverse online drogisterijen en, in tegenstelling tot veel soortgelijke supplementen, wordt Calmanax ook verkocht bij de lokale drogisterijen Etos en Kruidvat.

Samengevat:

 • Score 5/10
 • Te koop bij elk drogist
 • Draagt bij aan een betere gemoedstoestand

Bekijk hier de prijzen van Calmanax >>


5. Valdispert

De meeste hebben dit kleine doosje wel eens gezien bij de drogist. Valdispert is een middel dat verlichting van spanningsklachten en stemmingsproblemen biedt op basis van valeriaan.

Bekijk prijs op:

Valeriaan biedt uitkomst bij spanning en stress en bij gebruik van 3 dragees per dag merk je het effect al snel.

Er bestaan op dit moment wel meer dan 5 varianten van Valdispert. Je hebt bijvoorbeeld Valdispert Nachtrust voor een betere nachtrust en Valdispert Kids voor de kinderen.

Eén verpakking van Valdispert bevat meestal 40 dragees en het product is verkrijgbaar in diverse online drogisterijen, op Bol.com en bij de lokale filialen van Kruidvat en Etos.

Samengevat:

 • Score: 4/10
 • Bekendste kalmeringsmiddel
 • Veel varianten beschikbaar

Bekijk hier de prijzen van Valdispert >>


Zijn natuurlijke kalmeringsmiddelen veilig in gebruik?

Het is, wanneer je een nieuw supplement of middel gebruikt, altijd belangrijk om de ingrediëntenlijst goed door te nemen en de aanbevolen dosering goed aan te houden. Zo weet je precies wat je binnenkrijgt.

De ingrediënten in deze kalmeringsmiddelen zijn stuk voor stuk veelgebruikte stoffen die al eeuwenlang worden gebruikt door mensen. Ze zijn volledig veilig in gebruik, ook in combinatie met elkaar.

Het is echter wel belangrijk om de dosering in de gaten te houden. Een teveel van een bepaald ingrediënt kan namelijk wel risico’s met zich meebrengen of zorgen voor onaangename bijwerkingen. Bekende bijwerkingen zijn hoofdpijn, misselijkheid, maag- en darmpijn, braken en duizeligheid.

Gebruik je nog andere medicatie? Dan is het altijd belangrijk om te informeren naar een wisselwerking tussen de kalmeringsmiddelen en de medicijnen die je gebruikt.

Vooral Sint-janskruid kan effect hebben op de effectiviteit van bijvoorbeeld de anticonceptiepil, afweer onderdrukkende medicijnen, antipsychotica, antistollingsmedicijnen, cholesterolmedicijnen en nog tal van andere voorgeschreven middelen.

Dit moet je onthouden

Een kalmeringsmiddel is geen wonderpil. Als je al lange tijd last hebt van emotionele klachten zoals depressie, angst en stress is een natuurlijk kalmeringsmiddel waarschijnlijk niet geschikt voor je. Het is dan te adviseren om eerst een gesprek met een professional aan te gaan.

Verder kun je nog veel meer activiteiten doen om jezelf van stress en angst te ontkomen, denk aan:

 • Tijd spenderen met dierbaren
 • In beweging blijven
 • Mindfulness beoefenen
 • Mediteren
 • Yoga

Conclusie

Als je op zoek bent naar een natuurlijk middel om stress en spanning te verlichten dan zijn er diverse zeer effectieve natuurlijke kalmeringsmiddelen te koop die je zonder recept aan kunt schaffen.

Op basis van natuurlijke ingrediënten, en gesteund door eeuwenlange ervaring en tal van wetenschappelijke onderzoeken, helpen deze middelen bij spanningsklachten, angstklachten, slapeloosheid.

Vaak hebben de capsules al na slechts enkele weken een positief effect. Welk middel geschikt is voor jou is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren.

Vergeet echter niet de ingrediëntenlijst goed door te nemen. Het kan namelijk zijn dat bepaalde ingrediënten een wisselwerking hebben met andere medicijnen of een overgevoeligheidsreactie oproepen.

Als je de bijsluiter goed leest en de gebruiksaanwijzing goed opvolgt, kun je op veilige en natuurlijke manier jouw stemming en energieniveau verbeteren en stress aanzienlijk verlichten.

Veelgestelde vragen

Hieronder worden de veelgestelde vragen over rustgevende medicijnen en kalmeringsmiddelen beantwoord.

Brengen kalmeringsmiddelen bijwerkingen met zich mee?

Natuurlijke kalmeringsmiddelen brengen meestal geen bijwerkingen met zich mee. Onderzoek altijd de ingrediënten in de middelen die je gebruikt. Sommige stoffen hebben namelijk een wisselwerking met bepaalde medicijnen.

Rustgevende medicijnen zijn synthetisch en dus niet natuurlijk. Deze medicijnen hebben meestal veel bijwerkingen.

Natuurlijke kalmeringsmiddel of rustgevende medicijnen zonder recept?

Zit je te twijfelen tussen een natuurlijke kalmeringsmiddel en rustgevende medicijnen? Dan is het raadzaam om dit met je behandelende arts te bespreken. Wellicht is een natuurlijk middel niet de juiste keus voor jouw situatie.

Kan ik bij de de drogist kalmeringsmiddelen aanschaffen?

Je zult alleen bij de drogist zoals de Kruidvat of de Etos natuurlijke kalmeringsmiddelen vinden. De producten die deze drogisten aanbieden zijn meestal van afzonderlijke ingrediënten. Denk aan een los potje valeriaan of een los potje ashwagandha.

1 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

december 6, 2023
Green Gummies G7 Plus Ervaringen: Oplichting?

Een gummie die je zogenaamd laat afvallen - het klinkt bijna als iets uit een sciencefictionverhaal. De Green Gummies G7 […]

november 27, 2023
Thorasan Review & Ervaringen: Is dit oplichting?

In een tijdperk waarin de zoektocht naar persoonlijke verbetering en zelfvertrouwen nooit lijkt te eindigen, duikt er soms een product […]

oktober 29, 2023
Testomore Ervaringen & Review: Werkt het echt?

Terwijl je online doorzoekt naar manieren om je testosteronniveaus te boosten, is de kans groot dat je de naam 'Testomore' […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling