Zoete aardappel uit de oven

Bijgerecht
30 min
4 porties
Aardappel is onmisbaar in Nederland, maar de zoete aardappel moeten we ook niet vergeten. Deze zoete variant is verrukkelijk en makkelijk te maken.
Ingrediënten
1000 gram zoete aardappel
olijfolie
grof zeezout
rozemarijn
bakpapier of ovenschaal

Bereiding

Het is mogelijk om zoete aardappel in de oven klaar te maken. Hierdoor krijgen de aardappelen weer een heel andere smaak en de textuur is anders dan bij het koken. De bataat blijft zoet van smaak maar krijgt wel een knapperig laagje. Overigens zijn er twee manieren van het bereiden van groenten in de oven maar het zoete aardappel poffen, wordt op een andere pagina besproken.

Hoe lang het duurt voordat de groenten gaar zijn, is afhankelijk van de temperatuur, de hoeveelheid en de dikte van de plakjes. De kooktijd van zoete aardappel oven is zo’n 30 tot 60 minuten. Het is belangrijk dat er regelmatig gecontroleerd wordt of de aardappelen al gaar zijn. Een aan te raden temperatuur om de bataat gaar te krijgen is 180 tot 200 °C.

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden en snijd de aardappelen in dunne frietjes.
  2. Beleg een bakplaat met het bakpapier en besprenkel de zoete aardappel met een flinke scheut olijfolie, grof zeezout en wat rozemarijn.
  3. Zorg dat alle zoete aardappel frietjes goed op smaak zijn gebracht en laat ze gedurende 30 tot 45 minuten in de oven bakken. Hoe dunner de plakjes zijn, hoe korter de baktijd. Het kan geen kwaad om de frietjes halverwege eens om te draaien.
  4. Laat na het bakken even afkoelen en serveer daarna met een beetje mayonaise of ketchup zodat kinderen er ook van zullen smullen.

Handige tips!

  • Het is aan te raden om de zoete aardappel friet halverwege de baktijd te controleren en om te draaien. Anders loop je het risico dat de partjes te hard worden, uitdrogen en daarna niet meer lekker zijn.
  • Olijfolie mag je royaal gebruiken omdat het lichaam de antioxidant ‘bètacaroteen’ eenvoudiger kan opnemen als er een beetje vet bij zit.
  • Varieer met kruiden en bekijk welk recept zoete aardappel oven je het lekkerst vindt. Chilipoeder, paprikapoeder, komijnzaad of andere kruiden worden regelmatig gebruikt.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer recepten

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling