Hollandse erwtensoep

Hoofdgerecht
15 min + 2 uur
6 personen
Echt Hollandse erwtensoep, wie kent het niet. Erwtensoep is een echt Hollandse soep die vroeger heel veel gegeten werd. Nu nog steeds wel maar dan gaan mensen toch al gauw voor een pakje, zakje of blik terwijl dat echt niet nodig is.
Ingrediënten
500 gram spliterwten (geweekt en afgespoeld)
2 speklapjes
500 gram schouderkarbonade
1 grote aardappel geschild en in blokjes
2 winterwortels geschild en in blokjes gesneden
1 knolselderij geschild en in blokjes
2 preien in halve ringen gewassen
2 laurierblaadjes
1 rookworst in plakjes
2 groenten bouillonblokjes
2 rundvlees bouillonblokjes

Bereiding

Zo heel veel werk is het niet voor een lekkere Hollandse erwtensoep, het enige wat wat tijd kost is het snijden van de groenten en de kooktijd van de erwtensoep zelf. Als de soep eenmaal opstaat hoef je alleen maar even af en toe te roeren zodat de soep niet aankoekt.

Zet de spliterwten een dag van tevoren in de week. Doe de spliterwten in een pan en zet deze ruim onder water, dek af en zet 24 uur in de koelkast.

  1. Zet de geweekte en afgespoelde spliterwten op met 2 liter water
  2. Doe de karbonades, de speklapjes, de laurierblaadjes en de bouillonblokjes erbij en breng aan de kook
  3. Laat afgedekt ongeveer 45-50 minuten zachtjes koken, roer regelmatig en schep schuim er af met een schuimspaan
  4. Haal dan het vlees uit de pan en snijd in blokjes, doe dan het vlees samen met de gesneden groenten en aardappel terug in de pan.
  5. Laat nogmaals ongeveer 45 minuutjes zachtjes koken, wel goed roeren steeds
  6. Voeg op het laatst de gesneden rookworst toe en proef de soep na
  7. Haal de laurier eruit en breng eventueel op smaak met wat zout en verse peper

Tip: Bekijk hier het recept voor een vegetarische erwtensoep!

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer recepten

Copyright © 2022 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden