Oliebollen Tips + Recepten en Veelgestelde Vragen

Laatst bijgewerkt: 
februari 25, 2023
oliebollen
Door 
Jasmijn Dijkstra
 - Voedingsdeskundige

Het bakken van oliebollen is niet altijd een eitje. Je kunt tijdens het bakken van deze lekkernijen veel problemen tegen komen. Het beslag rijst niet of de oliebollen komen er te vet uit.

In dit artikel bespreken we wat tips en beantwoorden we de meest gestelde vragen over oliebollen bakken.

Kan ik oliebollenbeslag al een dag eerder maken?

Oliebollen beslag kun je NIET een dag van tevoren al maken. Het beslag blijft door rijzen en zo krijg je veel te luchtig beslag. Zorg dus dat je tijd genoeg hebt op de dag dat je oliebollen moet/wil bakken.

Hoe heet moet de olie zijn waarin ik oliebollen bak?

Oliebollen bak je het beste in olie van 180-185 graden. Voor lekkere oliebollen is het belangrijk dat de olie de juiste temperatuur heeft bij het bakken. Is de olie te koud dan zuigen de oliebollen vol met vet en krijg je dus hele vette oliebollen. Is de olie te heet bij het oliebollen bakken dan krijg je donkere oliebollen die van binnen nog niet gaar zijn. Mocht de olie te snel afkoelen bij het bakken bak dan minder oliebollen tegelijk in de pan en speel wat met de hoogte van het vuur om de olie op de juiste temperatuur te houden als je oliebollen bakt.

In welke olie of vet moet ik de oliebollen bakken

Oliebollen kun je het beste in gewone zonnebloemolie bakken. Zonnebloemolie is neutraal van smaak en heeft geen “bijsmaak”. Eventueel kun je ook nog andere plantaardige olie gebruiken maar neem vooral geen olijfolie. Ikzelf zou ook geen (vloeibaar) frituurvet gebruiken want als de oliebollen na het bakken afkoelen laat het frituurvet een wit laagje achter. Voor de lekkerste oliebollen gebruik je dus gewoon zonnebloemolie.

Mijn beslag rijst niet?

Mocht je oliebollen beslag niet rijzen of is de temperatuur waar je het beslag wil laten rijzen te koud verwarm dan een oven voor tot 50 graden. Zodra de oven op temperatuur is zet je deze uit en zet je hier je beslagkom met je oliebollen beslag in. Wel je beslag afdekken met een vochtige theedoek. Zo rijst het beslag wel en krijg je een perfecte oliebollen beslag.

Mijn oliebollen draaien niet vanzelf of draaien 1 kant op

Als oliebollen niet vanzelf omdraaien dan is meestal het beslag niet gelijkmatig gerezen of heb je misschien het beslag van bovenop af geschept. Schep dan meer vanuit het midden zodat het beslag van de oliebol overal hetzelfde gerezen is voor je het in de olie schept.

Mijn oliebollen zijn vet, hoe komt dit?

Vette oliebollen krijg je meestal omdat je deze bakt in olie met een te lage temperatuur. De oliebollen zuigen dan vol met olie en dat is natuurlijk niet lekker. Zorg dat de olie waarin je de oliebollen bakt rond de 180-185 graden is bij het bakken. Speel wat met het vuur onder de pan om de juiste temperatuur te houden bij het bakken. (gebruik eventueel een thermometer om te zorgen dat de olie op de juiste temperatuur is).

Hoe kan ik oliebollen het beste bewaren?

Oliebollen bewaar je na het bakken het beste in een luchtdichte bak of een zak die je luchtdicht afgesloten hebt. Zo kun je de oliebollen 2 dagen bewaren. In de vriezer blijven oliebollen 2 tot 3 maanden goed.

Om ze daarna te eten laat je ze eerst ontdooien en verwarm ze dan nog even in een voorverwarmen oven van 180 garden voor een minuut of 10-14. In de magnetron kan ook, verwarm ze dan op niet te hoog vermogen voor ongeveer 20 seconden.

Oliebollen recepten

Hieronder kun je wat recepten vinden om de lekkerste oliebollen te bakken.

Oliebollen recept met bier
Oliebollenbeslag recept
Oliebollen met krenten en rozijnen recept

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

juni 5, 2022
Welke soorten sushi zijn er?

Wij kennen maar een aantal varianten van sushi. Je hebt vast wel eens sushi gezien in een restaurant, misschien wel […]

mei 29, 2022
Wat is Monchou? Zo kun je het vervangen

Monchou is een heerlijk verse roomkaas, een ingrediënt dat in veel verschillende recepten wordt gebruikt. Het is een productnaam van […]

mei 18, 2022
Oliebollen opwarmen en bewaren? Zo blijven ze lekker

Oliebollen opwarmen wil je vaak als de oliebollen al een paar dagen oud zijn of als ze misschien uit de vriezer […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling