Oliebollen met krenten en rozijnen zijn natuurlijk het lekkerst. Van onderstaand recept maak je ongeveer 20 heerlijke oliebollen.
Ingrediënten
250 gram bloem
5 gram zout
1 ei
12 gram gist
50 gram rozijnen
50 gram krenten
225 ml melk lauwwarm
2 liter olie om in te bakken
Diepe pan of hoge hapjespan
Bereiding
Doe de krenten en rozijnen in een bakje en zet ze onder warm water om te wellen, doe dit minstens een half uur
Roer de gist door de melk en laat het oplossen in de warme melk
Mix de bloem met het zout, het ei en de melk met gist met een mixer tot een glad beslag
Roer met een houten pollepel of spatel de krenten en rozijnen erdoor
Dek het beslag af met een schone theedoek en zet deze 1 uur op een warme plek om te rijzen
Verhit de olie tot 180 graden (als je een stukje brood in de olie doopt moet deze direct gaan sissen en boven komen drijven of gebruik een kookthermometer)
Vet 2 lepel in met olie of gebruik een ijsknijper om het beslag in de frituurpan te scheppen
Bak enkele bollen tegelijk anders koelt het vet te snel af
Bak de oliebollen in ongeveer 5-6 minuten goudbruin
De oliebollen zouden halverwege de baktijd zelf om moeten draaien, gebeurt dit niet keer ze dan met een lepel of vork even om
Als de oliebollen klaar zijn schep je ze met een schuimspaan uit de olie op een dik stuk keukenpapier, laat goed uitlekken en bestrooi de oliebollen dan met poedersuiker
0 Reacties