Wat is Monchou? Zo kun je het vervangen

Laatst bijgewerkt: 
mei 29, 2022
monchou
Door 
Jasmijn Dijkstra
 - Voedingsdeskundige

Monchou is een heerlijk verse roomkaas, een ingrediënt dat in veel verschillende recepten wordt gebruikt.

Het is een productnaam van Campina, maar er zijn ook soortgelijke producten zoals Philadelphia. Dit is dus geen eindproduct dat je gemakkelijk zelf kunt maken.

Wat is een Monchou?

Monchou is een roomkaas die wordt gebruikt om smaak aan gerechten toe te voegen. Je kunt de smaakmaker zowel voor warme als koude gerechten gebruiken. Zoals de naam al doet verwachten, heeft Monchou een frisse romige smaak.

Met deze verse roomkaas kun je eindeloos variëren. Monchou wordt onder meer gebruikt in desserts, hapjes, sandwiches en monchoutaart.

De smaakmaker wordt niet alleen in vettige dingen gebruikt, want je kunt het ook combineren met een salade. 

Naast de ’normale’ variant heb je ook nog Monchou Zacht en Luchtig. Deze roomkaas is luchtiger van structuur en is dus beter te verwerken in warme gerechten en sauzen.

Waaruit bestaat Monchou?

Monchou bestaat uit verschillende ingrediënten. Deze roomkaas is gemaakt van room, melk, verdikkingsmiddel, zuursel, stremstel en een snufje zout. Campina vermeldt dat beide producten glutenvrij zijn.

Hierdoor kunnen mensen met een glutenallergie ook van deze heerlijke roomkaas genieten. De gewone variant wordt per 100 gram verkocht, terwijl de Monchou Zacht & Luchtig alleen per 200 gram te verkrijgen is.

Roomkaas is een echt zuivelproduct. Aan de melk wordt nog extra room toegevoegd. Het goedje wordt vervolgens gestremd, waardoor de zuivel uiteenvalt in witte klontjes en doorzichtige wei.

Uiteindelijk zullen de witte klonten of wrongel de roomkaas worden. Monchou is dus niet vegetarisch en bestaat voor ongeveer 30% uit vet.

Is Monchou gezond?

Monchou wordt in diverse gerechten als extra smaakmaker gebruikt. Dat is niets gek, want deze roomkaas is overheerlijk! Sommigen zullen zich echter afvragen of Monchou wel gezond is. Andere smaakmakers zoals mayonaise zijn namelijk helemaal niet gezond.

Roomkaas is vaak slechts een toevoeging, waardoor je in principe maar weinig binnenkrijgt. Een heel pakje roomkaas is 100 gram, maar je zult nooit een heel pakje opeten.

Het antwoord op de vraag “Is Monchou gezond?” is dus heel simpel. Bij een kleine hoeveelheid zal het waarschijnlijk niet veel uitmaken. Daarnaast is er ook nog een ‘light’ variant, namelijk Monchou Zacht & Luchtig.

We hebben de voedingswaarde van beide producten op een rijtje gezet. Beoordeel zelf!

Voedingswaarde per 100gMonchouMonchou Zacht & Luchtig
Eiwit8,1g6,5g
Koolhydraten2,5g2,5g
Vet31g23g
Calorieën320 kcal250 kcal

Zijn er ook alternatieven?

Monchou wordt door vele mensen in diverse gerechten gebruikt. Er zijn echter personen die deze roomkaas te zwaar op de maag vinden liggen. Daarnaast zijn er ook enkele goedkopere alternatieven.

Monchou is bij de meeste winkels verkrijgbaar, maar de Aldi biedt ook eigen verse roomkaas aan. Dit is een goed alternatief, want de roomkaas is lekker en daarnaast goedkoper.

Als je geen Monchou wilt aanschaffen, kun je ook voor Philadelphia of Crème fraîche kiezen. Er is natuurlijk wel smaakverschil, want Campina haar roomkaas smaakt erg romig.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

juni 5, 2022
Welke soorten sushi zijn er?

Wij kennen maar een aantal varianten van sushi. Je hebt vast wel eens sushi gezien in een restaurant, misschien wel […]

mei 18, 2022
Oliebollen Tips + Recepten en Veelgestelde Vragen

Het bakken van oliebollen is niet altijd een eitje. Je kunt tijdens het bakken van deze lekkernijen veel problemen tegen […]

mei 18, 2022
Oliebollen opwarmen en bewaren? Zo blijven ze lekker

Oliebollen opwarmen wil je vaak als de oliebollen al een paar dagen oud zijn of als ze misschien uit de vriezer […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling