Is stress een emotie? Verschillende vormen van stress

Laatst bijgewerkt: 
oktober 31, 2021
is stress een emotie
Door 
Sanne de Vries
 - Psycholoog

Bij het woordje stress gaan bij veel mensen de alarmbellen al rinkelen. Maar dat hoeft in eerste instantie nog niet. Stress heeft in beginsel namelijk een zeer goede functie. Echter praten we dan natuurlijk wel over gezonde stress. Dit is in sommige gevallen nodig om goed te kunnen functioneren. Echter als de stress lang aanhoudt óf veel te heftig is, dan is het een zaak om pas op de plaats te maken. Op dit soort momenten wordt de draaglast groter dan de draagkracht en voel je continu spanning en druk. Stress op zichzelf is geen emotie, maar er zijn wel verschillende emoties die kunnen voortkomen uit stress. Hierbij kun je denken aan neerslachtigheid, spanning of rusteloosheid. In dit artikel ontdek jij welke verschillende vormen van stress er zijn.

Welke vormen van stress bestaan er?

Vroeg of laat krijgt iedereen wel eens te maken met stress. De ene persoon kan er echter beter mee omgaan dan de ander. Er zijn tal van situaties waarin je stress kunt ervaren. Hieronder zie je een opsomming van de meest bekende vormen van stress. Bij iedere vorm lees je een kleine toelichting.

Werkstress

Dit is misschien wel een van de meest bekende vormen van stress. Op het werk ontstaat stress meestal bij een te grote werkdruk. Vaak heb je helemaal geen ruimte meer om je eigen tempo te bepalen of een bepaalde volgorde van de werkzaamheden. Extra vervelend is als de deadline niet gehaald kan worden in verband met te veel werk. Vooral als je een ijverige werknemer bent en een groot verantwoordelijkheidsgevoel bezit, ben je gevoeliger voor stress op de werkvloer.

Relatiestress

Hoewel een relatie in de meeste gevallen gelukkig harmonieus verloopt, zijn er helaas ook relaties die veel stress opleveren. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Je partner verliezen aan de dood geeft natuurlijk een ander soort stress dan de stress die je voelt na een scheiding. Maar er zijn ook minder grote gebeurtenissen, zoals een fikse ruzie, die soms een bepaalde mate van stress kunnen geven.

Sportstress

Stress die je bij het sporten kunt ervaren, is stress van een heel andere orde. Vaak is dit een soort stress die door de sporter zelf wordt opgezocht. Hierbij kun je denken aan een bergbeklimmer, een bungeejumper of een wildwaterrafter. Tijdens of vlak na het sporten, komt er extra veel endorfine vrij. Hier gaat het dan ook om positieve stress. Het is echter niet de bedoeling dat deze vorm overslaat in negatieve stress. Op dat moment ontstaan er namelijk angstgevoelens en die kunnen een negatieve invloed hebben op de sportprestaties.

Vakantiestress

Als laatste is er dan nog de vakantiestress. Uiteraard is de bedoeling van een vakantie om uit te rusten en heerlijk te ontspannen. Maar voor veel mensen is het jaarlijks weer een hele omschakeling. Van tevoren zijn er heel wat factoren die stress kunnen opleveren. Hierbij kun je denken aan inpakstress, lange rijen bij de incheckbalie of flinke files. Maar ook slecht weer, lichamelijke ongemakken of geruzie met de kinderen kan voor flink wat stress zorgen. Vaak duurt het dan ook een aantal dagen voordat deze stress uit je lijf is en je echt kunt genieten van de vakantie.

Tot slot …

Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam. In veel gevallen is het noodzakelijk. Je kunt beter presteren of bent alerter bij gevaar. Echter moet stress niet te lang duren of te heftig zijn. Stress zelf is geen emotie, maar er kunnen wel degelijk emoties ontstaan naar aanleiding van stress. Dit kan op de werkvloer ontstaan, maar ook thuis, tijdens het sporten of op vakantie. De meest bekende emoties die je door stress kunt ervaren zijn: boosheid, prikkelbaarheid, angst en frustratie. Logischerwijs ga je je op den duur neerslachtiger, gespannen of rusteloos voelen.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

augustus 18, 2023
ProRest Plus: Eerlijke Review + Ervaringen

Iedereen kent het gevoel wel; de zware druk van alledag, slapeloze nachten en constante prikkels van onze moderne wereld. Tegenwoordig […]

juli 8, 2022
LTO3 review en ervaringen: Oplichting?

In deze huidige maatschappij waar iedereen druk is en tijd een kostbaar goed is, zijn veel mensen op zoek naar […]

maart 12, 2022
Top 5 Anti-Stress Pillen Volgens De Wetenschap

Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig met stress en overspanning kampt. Dat is ook niet zo gek: onze levens zijn […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling