Help! Ik krijg stress van mijn partner

Laatst bijgewerkt: 
februari 15, 2022
stress van partner
Door 
Sanne de Vries
 - Psycholoog

Stress in het dagelijks leven hoort erbij en dus komt dit ook voor in je relatie. Maar zodra het langdurig is, weet je dat het niet goed zit en er wat moet veranderen.

In het begin van je relatie, net na het samenwonen of als pasgetrouwd stel zijn jullie in de wolken en kan je geluk niet op. Maar naarmate jullie langer samen zijn, zullen de spanningen toenemen.

Elke relatie heeft ups en downs en soms kan het teveel van je vragen waardoor je je mentaal en fysiek uitgeput voelt. Irritaties ontstaan en je hebt stress, relatiestress. Je kunt er zelfs een burn-out van krijgen! En dit kan sneller gebeuren dan je denkt. Al na een half jaar stress en spanning kan je een burn-out krijgen. Als jouw relatie hier de oorzaak van is, betekent dat er wat moet gebeuren! Je moet blijven werken aan je relatie, want deze zal niet altijd zo leuk blijven als dat jullie elkaar net leerde kennen.

Heb je stress in je relatie? Dan komt dit omdat jullie een ongezonde relatie hebben ontwikkeld, wat veel energie kost en waar jij en je partner stress door hebben. Hoe herken je het en wat kan je eraan doen?

Symptomen van stress

De signalen die je lichaam geeft bij stress in je relatie of door je partner, zijn grotendeels hetzelfde als ‘gewone’ stress symptomen.

Zo kan je last hebben van hoofdpijn, heb je een lage weerstand, geen eetlust of je gaat juist heel veel eten of je hebt last van oververmoeidheid.

Stress heeft veel invloed op je slaap, zeker als je in bed ligt met je partner wie mogelijk de oorzaak is van die stress.

Maar het kan er ook voor zorgen dat je geen zin meer hebt in sociale activiteiten, voel je je leeg vanbinnen omdat je je niet gehoord voelt, ben je verdrietig en zie je misschien het nu niet in van je relatie of überhaupt de liefde.

Let goed op de signalen die je lichaam geeft en loop hier niet te lang mee door! Stress heeft veel invloed op je gezondheid en die van je partner. Het is zaak om na te gaan wat de stress in je relatie veroorzaakt en dat je gaat denken in oplossingen en hieraan gaat werken.

Oorzaken van relatiestress en wat kan je eraan doen

Veel ruzies
Ruzies in relaties horen erbij en kunnen soms zelfs heel verhelderend werken. Maar als dit op regelmatige basis voorkomt, is het niet meer normaal. Merk je dat er weer een ruzie aankomt tijdens een gesprek? Verwijder jezelf dan uit de situatie en praat er op een ander moment over als jullie allebei weer rustig zijn.

Onuitgesproken irritaties, verlangens en gevoelens
Zorg voor open communicatie, ook over de lastige onderwerpen. Het voor je houden zorgt voor veel stress en onrust in je hoofd.

Je kan jezelf niet zijn in het bijzijn van je partner
Door de jaren heen verandert een persoon. Jullie zijn niet meer de personen als in het begin van jullie relatie. Dat is normaal en hoeft geen probleem te zijn. Ontstaan hierdoor wel confrontaties? Probeer ernaar te kijken met een open mindset en wees eerlijk naar elkaar. Durf hier voor jezelf te kiezen, ook als dit het einde zou betekenen van je relatie.

Je schuift alle schuld van de stress op je partner
Maar let op: het ligt niet (alleen) aan je partner maar (ook) aan jou. Misschien klopt jouw beeld niet wat je in je hoofd had van je partner of relatie. Je partner kan je niet veranderen maar je eigen instelling wel.  Ligt het echt alleen maar aan hem/haar? Dat is onrealistisch want jullie zitten beide in de relatie. Ga voor jezelf na wat de oorzaak is van de stress. Heb je nog wel een realistisch beeld van je partner en je relatie? En hoe denkt hij/zij erover? Werk samen, it takes two to tango!

Gebrek aan vertrouwen
Wat is hier de oorzaak van? Praat hierover, wees open en eerlijk. Als jullie er samen niet uitkomen, zoek dan eventueel professionele hulp.

Verslechterde band
De emotionele band met je partner is erg belangrijk in je relatie en als die goed is, dan kan die een aardig stootje hebben. Maar als deze door de jaren heen verslechterd is of onder druk komt te staan, voelen we ons niet meer veilig en komen er stresshormonen vrij. Werk aan deze emotionele band, zoek weer verbinding met elkaar. Maak tijd voor elkaar vrij en denk aan hoe jullie band eerst was. Wat is er veranderd sinds toen en hoe kunnen we weer teruggaan naar die situatie?

7 Tips voor minder stress door je partner

1. Blijf met elkaar praten!
Communicatie in een relatie is misschien wel de belangrijkste factor waardoor je relatie verbeterd wordt en goed blijft. Spreek je gevoelens en emoties uit en houdt deze niet voor jezelf.

2. Onderneem samen dingen
Ga er samen weer eens lekker op uit, net als vroeger, en maak tijd voor elkaar.

3. Intimiteit
Het intiem zijn met je partner is wat jullie relatie onderscheid van die met de buurman. Intimiteit (en seks) zijn erg belangrijk in een relatie en brengt jullie letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar. Zorg ervoor dat jullie hier allebei aan gaan werken en houd dit vast. Niet dat het na een week of maand alweer minder is.

4. Heb plezier!
Ontdekt wat de ander leuk vindt om te doen en lach (vaker) samen. Lachen is goed voor je, het ontspant je lichaam en neemt (even) de negativiteit en spanning weg.

5. Geef elkaar de ruimte
Misschien zitten jullie teveel op elkaars lip en is dat even teveel. Jij hebt een momentje voor jezelf nodig maar je partner ook. Gun elkaar dat momentje.

6. Verras je partner
Iedereen vindt het leuk om een verassing te krijgen, of dit nou in de vorm van een cadeau of een geplant uitje is. Er zit gedachte en moeite achter en het doorbreekt even de dagelijkse sleur.

7. Geef niet zomaar de hoop op!
En laat dit ook aan je partner merken. Een periode dat het minder gaat hoeft niet meteen het einde te betekenen. Als jullie er allebei nog voor willen gaan, laat dit dan vooral nog aan elkaar merken!

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

augustus 18, 2023
ProRest Plus: Eerlijke Review + Ervaringen

Iedereen kent het gevoel wel; de zware druk van alledag, slapeloze nachten en constante prikkels van onze moderne wereld. Tegenwoordig […]

juli 8, 2022
LTO3 review en ervaringen: Oplichting?

In deze huidige maatschappij waar iedereen druk is en tijd een kostbaar goed is, zijn veel mensen op zoek naar […]

maart 12, 2022
Top 5 Anti-Stress Pillen Volgens De Wetenschap

Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig met stress en overspanning kampt. Dat is ook niet zo gek: onze levens zijn […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling