Angst om te verliezen wat je liefhebt

Laatst bijgewerkt: 
oktober 31, 2021
Angst om te verliezen wat je liefhebt
Door 
Sanne de Vries
 - Psycholoog

Iets of iemand wat/wie je liefhebt, wil je het liefst je hele leven bij je houden. Dit kunnen verschillende dingen zijn. Je geliefde dier, partner of ouder overlijdt, je vrienden vinden het niet meer leuk om met jou om te gaan of familieproblemen zorgen ervoor dat er met sommige familieleden geen contact meer is. De gedachte om iemand kwijt te raken beangstigd je. Je kan iemand bijvoorbeeld verliezen aan de dood. En de dood van iemand komt nooit op een goed moment en je kunt je hier niet op voorbereiden. Je wilt diegene nooit kwijt, dus geen een moment is een goed moment.
Bij de angst om iets te verliezen wat je liefhebt ben je veel aan het piekeren. Piekeren over wat zou kunnen gebeuren, soms zelfs zonder directe aanleiding. Dit kan veel invloed hebben op je leven en ervoor zorgen dat je klachten hebt als rusteloosheid, gespannen zijn, slechte nachtrust en kan je soms zelfs beperken in het dagelijks leven.

Wat is angst om te verliezen wat je liefhebt?

Angst is een normale reactie, een emotie, en is eigenlijk een soort verdedigingsreactie van het lichaam. Maar soms zorgt je angstreactie ervoor dat het je leven beïnvloedt. De angst houdt je tegen om te genieten van wat je hebt. Het houdt je tegen in het leven en maakt het leven minder leuk. Het kan ervoor zorgen dat je angstklachten krijgt als hartkloppingen of een verhoogde bloeddruk en het kan zich ontwikkelen naar een angststoornis. Bang zijn om te verliezen wat je liefhebt is een reële angst, een angst voor de toekomst. En de toekomst is eng, want we weten niet wanneer en hoe we datgene (mogelijk) gaan verliezen waar we zoveel waarde en liefde aan hechten. Je zou het willen ontlopen, maar je kunt het niet ontlopen. Maar waar komt deze angst van verliezen vandaan? Heeft het te maken met het verleden? Om ermee om te gaan en ermee te leren leven, is het belangrijk om na te gaan waar het vandaan komt en waardoor het wordt getriggerd.

Hoe om te gaan met de angst om iemand te verliezen?

Hoe kan je ervoor zorgen dat je jouw gedachtes en angst draaglijk maakt?

Praat erover
Neem anderen in vertrouwen. Deel je angst en zoek steun.

Stop je eigen gevoelens niet weg
Het is oké om je zo te voelen. Geef jezelf de ruimte om te voelen wat je voelt en als je je emoties eruit wilt laten, houd jezelf niet tegen. Huilen is heel normaal en kan je ook een beter gevoel geven. Schaam je niet voor je gevoelens.

Blijf realistisch
Dat je op een punt in je leven iets of iemand zal verliezen wat je liefhebt, dat is vrijwel zeker. Ja, het zal alsnog pijn doen en ja, het zal moeilijk zijn. Maar als je van tevoren hier al over na hebt gedacht en het accepteert, zal het makkelijker zijn om met het verlies om te gaan.

Bekijk het van de positieve kant
Nu is het moment dat diegene of datgene nog in je leven is. Maak er het beste van! Creëer herinneringen, spendeer tijd samen (nu het nog kan). You only live once!

Werk aan je veerkracht
Wanneer jouw angst waarheid wordt, betekent het niet het einde van jouw leven. Je overleeft het. Hoe veerkrachtiger je bent, hoe makkelijker en sneller je hier weer bovenop komt. Hoe je werkt aan je eigen veerkracht? Zorg voor structuur in je eigen leven en verdiep je in jezelf. Volg bijvoorbeeld een training mindfulness en leer om met je aandacht in het heden te zijn en je niet te laten afleiden.

Zorg voor afleiding
Mensen die het lastig vinden om met bepaalde emoties zoals verlies om te gaan, kunnen afleiding vinden in bijvoorbeeld sporten, muziek (luisteren of maken), de natuur ingaan, spiritualiteit of bidden.

Schrijf je gedachtes en gevoelens op
Voor sommige kan het bevrijdend voelen of de last op je schouders verminderen door de angst te verwoorden en het van je af te schrijven.

Doe ademhalingsoefeningen of mediteer
Merk je dat de angst of de gedachte aan het verliezen van iemand die je liefhebt soms de overhand neemt en zorgt voor klachten? Begin dan met ademhalingsoefeningen of mediteren. Dit zorgt ervoor dat je lichaam kalmeert, het geeft je een gevoel van ontspanning en het helpt je om bepaalde negatieve gedachten los te laten.

Kom je er zelf niet uit?
Therapie kan helpen om te ontdekken hoe je je gedrag en gedachtes anders kunt beïnvloeden.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

augustus 18, 2023
ProRest Plus: Eerlijke Review + Ervaringen

Iedereen kent het gevoel wel; de zware druk van alledag, slapeloze nachten en constante prikkels van onze moderne wereld. Tegenwoordig […]

juli 8, 2022
LTO3 review en ervaringen: Oplichting?

In deze huidige maatschappij waar iedereen druk is en tijd een kostbaar goed is, zijn veel mensen op zoek naar […]

maart 12, 2022
Top 5 Anti-Stress Pillen Volgens De Wetenschap

Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig met stress en overspanning kampt. Dat is ook niet zo gek: onze levens zijn […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling