In een tijdperk waarin de zoektocht naar persoonlijke verbetering en zelfvertrouwen nooit lijkt te eindigen, duikt er soms een product […]
Als je denkt aan testosteron denk je waarschijnlijk direct aan een man. Testosteron wordt in onze samenleving geassocieerd met mannelijkheid, seks, agressie en zelfvertrouwen. Maar wist je dat zowel mannen als vrouwen testosteron aanmaken?
De werking van testosteron is bij vrouwen niet veel anders dan bij mannen en ook vrouwen kunnen profijt hebben van meer testosteron in hun lichaam. In dit artikel vertellen we daarom alles over de werking van testosteron in het lichaam van de vrouw én geven we 5 tips om testosteron te verhogen.
Ons lichaam wordt gereguleerd door verschillende hormonen. De hormonen regelen allerlei belangrijke functies en spelen een belangrijke rol bij processen als de voortplanting, de stofwisseling, de spijsvertering en diverse orgaanfuncties. Hormonen worden aangemaakt op diverse plekken in ons lichaam. Hier zijn de hypothalamus, de epifyse, de hypofyse, de schildklier, de bijnieren, de eierstokken, de alvleesklier en de thymusklier nauw bij betrokken.
We maken onderscheid tussen verschillende soorten hormonen. Zo zijn er groeihormonen, schildklierhormonen, bloedsuikerspiegelhormonen, spijsverteringshormonen en geslachtshormonen. Al deze typen hebben hun eigen functie en komen voor bij zowel mannen als vrouwen, met uitzondering van de geslachtshormonen. Deze zijn geslachtsspecifiek.
Vrouwen hebben, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, niet alleen oestrogeen en progesteron als geslachtshormonen, maar ook testosteron. Dit geslachtshormoon wordt vaak geassocieerd met mannelijkheid, maar speelt ook bij vrouwen een grote rol bij diverse processen.
Testosteron wordt bij vrouwen geproduceerd in de bijnieren en in de eierstokken. Het is een hormoon dat ontzettend belangrijke functies heeft in het lichaam. Het speelt bijvoorbeeld een grote rol bij de seksuele opwinding, zowel bij mannen als bij vrouwen, maar het is betrokken bij nog veel meer functies en processen.
Testosteron speelt een belangrijke rol bij spieropbouw, de ontwikkeling van geslachtskenmerken en de opbouw van skeletspieren. Een tekort aan testosteron kan bij vrouwen vervelende gevolgen hebben. Zo kan dit de oestrogeenspiegel verstoren, de kans op borstkanker vergroten, zorgen voor een afname van spierkracht, botontkalking veroorzaken en zelfs leiden tot onvruchtbaarheid.
Hormoonniveaus in het lichaam zijn continu aan verandering onderhevig. Stress, voedingspatroon, leeftijd, slaappatroon, gezondheid: het is allemaal van invloed op het gehalte van bepaalde hormonen in het lichaam, dus ook testosteron. Dit is heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Het testosteronniveau kan veranderen van dag tot dag, maar ook verschillen van persoon tot persoon. Zolang je er zelf geen hinder van ondervindt, is er niets aan de hand.
Je kunt je afvragen waarom je als vrouw het testosteron niveau zou willen verhogen? Daar zijn genoeg redenen voor te geven. Als bij onderzoek bij een arts blijkt dat je een laag testosteron niveau hebt, kan dit diverse processen in het lichaam negatief beïnvloeden. Maar ook een iets verlaagd testosterongehalte kan al zorgen voor een laag libido, moeite met spieropbouw, gewichtstoename en minder kracht. Als je dit als vervelend ervaart, kun je dit oplossen door het testosteron te verhogen.
Het testosteron niveau in het lichaam is continu in beweging en staat onder invloed van allerlei factoren. Deze invloeden kunnen het testosteron doen afnemen, dus je kunt het testosterongehalte ook positief beïnvloeden door juist goede keuzes te maken en slim gebruik te maken van kennis over de hormoonhuishouding.
Stress is echt funest voor onze gezondheid in alle opzichten. Het zorgt voor ongewenste spierspanning, hoofdpijn, maag- en darmklachten, hartritmestoornissen, depressiviteit, angstproblemen en zelfs een verlaging van het testosterongehalte in het lichaam. Onder invloed van stress maakt ons lichaam namelijk cortisol aan. Dit hormoon heeft een negatieve werking op het testosterongehalte. Maar dat is niet alles: stress zorgt namelijk ook voor vermoeidheid, zorgen en onzekerheden. En dit alles kan ook slecht zijn voor processen waarbij testosteron een rol speelt, zoals de seksuele opwinding, concentratie en fysieke inspanning.
Stress vermijden is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe kun je ontspanning vinden als je een druk leven hebt en veel stressoren ervaart? Dat zul je moeten trainen. Door je te verdiepen in mindfulness, yoga, meditatie, ontspanningsoefeningen en andere activiteiten die ontspanning geven, leer je gaandeweg spanning en stress los te laten. De hoeveelheid stress in je leven neemt misschien niet af, maar je kunt er wel veel beter mee omgaan.
Onderschat het belang van een goede nachtrust absoluut niet. Slaap is zó belangrijk voor allerlei processen in ons lichaam. Zelfs één nachtje slecht slapen zorgt er al voor dat je de volgende dag een slecht humeur hebt, vermoeid bent, je slecht kunt concentreren en niet lekker in je vel zit. Stel je eens voor wat het effect is van langere tijd weinig slaap. Uit diverse onderzoeken blijkt een langdurig tekort aan slaap een rol te spelen bij depressie, angstproblemen, hartziektes, diabetes en diverse andere gezondheidsaandoeningen.
Slaap heeft ook veel invloed op de hormoonhuishouding. Tijdens het slapen maakt je lichaam namelijk testosteron aan. Dit gebeurt in de laatste slaapfase. Als je niet diep genoeg slaapt, te weinig slaapt of regelmatig wakker wordt, beïnvloedt dit direct de aanmaak van testosteron in het laag. Dit kan het testosterongehalte flink verlagen.
Een gezond eetpatroon is ontzettend belangrijk voor een algehele goede gezondheid. We hebben de verschillende voedingsstoffen in ons eten hard nodig om goed te functioneren en om ons lichaam gezond te houden. Vetten, koolhydraten, eiwitten, vezels: alles speelt een rol. En ook vitamines en mineralen zijn essentiële bouwstoffen, onder andere voor onze hormoonhuishouding.
Vooral suiker blijkt uit steeds meer onderzoeken ontzettend slecht te zijn voor de aanmaak van testosteron. Een dieet bestaande uit veel suiker kan het testosteron niveau doen dalen. Suiker kan ervoor zorgen dat de productie van testosteron afneemt. Bovendien draagt suiker bij aan overgewicht en overgewicht is één van de verstorende factoren voor de productie van testosteron.
Sporten is ontzettend goed voor je. Je bouwt spierkracht op, houdt je spieren en gewrichten soepel, je werkt aan je conditie en je houdt je hart en bloedvaten gezond. Maar wist je dat regelmatig bewegen ook goed is voor je hormoonhuishouding?
Sporten heeft een direct effect op de aanmaak van testosteron, maar niet elke sport is even gunstig voor het verhogen van het testosteron niveau. Zo blijkt intensieve duursport, zoals wielrennen, hardlopen en zwemmen, juist het testosterongehalte te verlagen. Ook cardio, dat juist zo populair is onder vrouwen, heeft een negatief effect op testosteron. Krachttraining en korte intervaltraining heeft daarentegen juist een positief effect op testosteron.
Naast veranderingen in leefstijl kun je ook gebruikmaken van een testosteronbooster om het testosteron niveau in jouw lichaam te verhogen. Er zijn diverse middelen op de markt om je daarbij te helpen. Wij vertellen je graag meer over veilige ingrediënten en middelen die jouw testosteron kunnen verhogen zonder vervelende bijwerkingen of schadelijke effecten.
Om het testosteron niveau te verhogen zijn er diverse supplementen te koop. Deze supplementen ondersteunen de hormoonhuishouding aan de hand van natuurlijke ingrediënten. Er zijn diverse ingrediënten bekend die een positief effect hebben op de testosteronaanmaak, zoals vitamine D, zink, Tribulus Terrestris, fenegriekzaad, ginseng, maca wortel en D-asparaginezuur.
Bekijk prijs op:
Het is wel belangrijk om, voor je een supplement aanschaft, de ingrediëntenlijst goed te bestuderen. Zo weet je precies wat je koopt. Houdt bovendien rekening met de dosering van de ingrediënten. Te hoge doseringen kunnen je testosteron niveau zodanig beïnvloeden dat het te hoog wordt. Een teveel aan testosteron in het vrouwenlichaam kan zorgen voor overmatige beharing, acne en zelfs dunner haar. De vrouwelijke hormoonhuishouding is complex en dit wil je niet te veel verstoren.
Er zijn allerlei redenen waarom je als vrouw jouw testosteron niveau zou willen verhogen. Een hoger libido, meer spierkracht, betere vruchtbaarheid of gewoon een betere algemene hormoonbalans: er zijn tal van zaken te benoemen waarom testosteron gunstig is voor vrouwen.
Met algemene leefstijlveranderingen kun je al een vrij groot effect hebben op het testosteron niveau in jouw lichaam. Gezond eten en drinken, krachttraining of intervaltraining, goed slapen en regelmatig ontspannen hebben een fantastisch effect op de hormoonhuishouding. Maar ook met testosteronboosters kun je jouw hormoonbalans een handje helpen.
Als je gebruik wilt maken van een testosteronbooster om jouw testosteron te verhogen als vrouw, is het verstandig om goed research te doen. Er zijn tenslotte veel middelen op de markt niet niet erg effectief zijn of juist heel vervelende bijwerkingen hebben.
Maar met het juiste middel in de juiste dosering kun je jouw kracht, vruchtbaarheid, seksdrive en algeheel welzijn een flinke boost geven!
Bekijk hier de Top 5 Beste Testosteron Boosters van dit moment >>
In een tijdperk waarin de zoektocht naar persoonlijke verbetering en zelfvertrouwen nooit lijkt te eindigen, duikt er soms een product […]
Over de seksualiteit van vrouwen bestaan veel misvattingen. Eén van de meest hardnekkige misvattingen is ongetwijfeld dat vrouwen een laag […]
Testosteron associëren we in onze samenleving vaak met mannelijkheid. Het wordt gezien als hét hormoon verantwoordelijk voor ruzies, koppigheid, zelfvertrouwen […]
0 Reacties