Laag Libido Vrouw? Oorzaken en Oplossingen

Laatst bijgewerkt: 
november 29, 2022
laag libido vrouw
Door 
Peter van de Berg
 - Seksuoloog

Over het libido van vrouwen bestaan veel misvattingen. Zo zouden vrouwen een lage seksdrive hebben en vooral afhankelijk zijn van een emotionele connectie voor de seksuele opwinding. We ontdekken steeds meer dat dit helemaal niet waar is.

De seksualiteit van zowel vrouwen als mannen is ingewikkeld en hangt met veel factoren samen. Stress, weinig slaap, onzekerheid en leefstijl hebben veel invloed op het libido. In dit artikel bespreken we de oorzaken, en de oplossingen, voor een laag libido bij vrouwen.

Wat is de betekenis van een laag libido?

Je hebt de term ‘laag libido’ vast wel eens gehoord, maar wat betekent dit eigenlijk? Wanneer we het hebben over het libido doelen we op de seksdrive van een persoon, oftewel de behoefte aan seks.

Het woord libido is afkomstig uit het Latijn. Het betekent verlangen of lust. Wanneer we het hebben over een laag libido doelen we dus letterlijk op een laag verlangen. Een laag libido betekent dat iemand weinig tot geen zin heeft in seks.

Is een laag libido bij vrouwen normaal?

Een laag libido is niet iets wat alleen voor komt bij vrouwen, al is dat wel vaak onderwerp van gesprek. Er bestaan veel misvattingen over het libido van vrouwen, maar het meest hardnekkige misverstand is dat vrouwen per definitie een laag libido hebben. De sekslust van vrouwen is net zo divers, hoog én laag, als bij mannen. Een laag libido bij vrouwen is dus niet per definitie normaal. Maar wat is normaal?

Een laag libido is niet iets wat uitsluitend bij vrouwen voor kan komen. Ook mannen kunnen een laag libido hebben. En dat is ook niet zo gek: het libido hangt af van heel veel factoren en verandert continu. Naar mate je ouder wordt, neemt het libido vaak af, maar ook tijdens verschillende fasen in het leven kan het libido veranderen. Dat is heel normaal.

Een laag libido is dus niet automatisch een probleem. Het is heel normaal om gedurende bepaalde periodes een lager libido te hebben of überhaupt niet te denken aan seks. Een laag libido wordt echter vervelend als je hier hinder van ondervindt. Als je bijvoorbeeld wel behoefte hebt aan intimiteit of als het voor problemen zorgt in de relatie

Wat zijn de oorzaken van laag libido bij vrouwen?

Het libido is een ingewikkeld iets. Veel factoren zijn van invloed op de seksbehoefte van een vrouw en de kleinste disbalans kan al verstrekkende gevolgen hebben voor de seksdrive. Er zijn een aantal factoren aan te wijzen die nauw samenhangen met een laag libido bij vrouwen.

Hormonen

De hormonale cyclus van een vrouw is continu in beweging. Omdat hormonen een grote invloed hebben op het libido is het logisch dat de seksdrive hierdoor kan wisselen. Oestrogeen en progesteron zijn vrouwelijke hormonen die een grote rol spelen bij de seksdrive. Oestrogeen verhoogt deze, terwijl progesteron dit juist vermindert. En ook vrouwen hebben testosteron dat de seksdrive beïnvloedt.

Stress

We weten allemaal hoe moeilijk het kan zijn om uit ons hoofd te komen als we onder stress staan. Stress heeft een enorme impact op het libido. Het veroorzaakt veel spanning, maakt het moeilijk om te ontspannen en het leidt enorm af. Bovendien maakt ons lichaam onder invloed van stress cortisol aan. Dit hormoon werkt direct negatief door op het libido.

Psychische gesteldheid

Als stress al zo’n vernietigend effect heeft op de seksdrive, stel je dan eens voor wat het effect is van andere psychische aandoeningen. Stemmingsstoornissen, vermoeidheid, angstproblemen: het is enorm van invloed op het libido. Het zorgt voor een mentale, en soms zelfs voor een fysieke, blokkade en eventuele medicatie kan ook van invloed zijn op de seksuele opwinding.

Medicatie

Niet alleen medicatie voor psychische aandoeningen, maar ook medicatie voor fysieke problemen kunnen een flinke invloed hebben op het libido. Onder andere antidepressiva en bloeddrukmedicijnen hebben een verlaging van het libido als veelgehoorde bijwerking. Hier vind je meer informatie over in de bijsluiter.

Medische aandoening

De medicijnen voor een bepaalde medische aandoening kunnen het libido flink veranderen, maar ook de aandoening zelf kan van invloed zijn op de seksdrive. Ziektes als diabetes, reuma, overgewicht en hart- en vaatziektes kunnen een lager libido veroorzaken. Dit effect kan zowel mentaal als fysiek zijn.

Leeftijd

Naar mate mensen ouder worden neemt het libido af. Dit geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen. Deze afname in libido hoeft natuurlijk niet het einde van het seksleven te betekenen na een bepaalde leeftijd, maar het is wel iets waar jij je bewust van moet zijn.

De gevolgen van een laag libido

Het libido is dus continu in beweging en dit hoort bij het leven. Een hoge seksdrive of een lage seksdrive: het is allemaal prima, zolang je er geen problemen van ondervindt. Het kan echter ook zo zijn dat je jouw lage libido ervaart als een last.

Relatieproblemen

Seks speelt in veel relaties een belangrijke rol. Een laag libido kan binnen een relatie zorgen voor onvrede omdat de seksuele behoeften van beide partners niet op elkaar aansluiten. Als één partner minder seks wil dan de ander kan dat voor frictie zorgen. Dit kan de dynamiek van de relatie flink beïnvloeden.

Stress

Een laag libido kan ook leiden tot stress, vooral als je dit als onwenselijk ervaart. Je kunt je zorgen maken over je fysieke of mentale gesteldheid en je seksuele prestaties.

Onzekerheid

Een laag libido kan ook zorgen voor bepaalde onzekerheden, bijvoorbeeld in een relatie of wanneer je jezelf vergelijkt met anderen. Er is geen gouden standaard voor seksueel verlangen, maar verhalen van anderen, representatie in de media en verwachtingen van een partner kunnen je flink onzeker maken.

Oplossingen voor een laag libido bij vrouwen

Als je als vrouw kampt met een laag libido, en dit als vervelend ervaart, kun je hier gelukkig actie op ondernemen. Met onderstaande tips kun je effectief jouw seksdrive verhogen.

Goede voeding

Wat we dagelijks eten en drinken is enorm bepalend voor onze gezondheid, maar ook voor het libido. Een gezond en gevarieerd eetpatroon zorgt voor een breed scala aan vitamines, mineralen en voedingstoffen. Dit heeft erg veel effect op de hormoonhuishouding en dus het libido. Bovendien draagt een gezond eetpatroon bij aan een gezond gewicht. Overgewicht is één van de factoren die bijdraagt aan een verlaagde sekslust.

Voldoende beweging

Regelmatig bewegen is belangrijk om fit en gezond te blijven. Het zorgt voor een goede conditie en houd je in vorm. Dat is gunstig voor het zelfvertrouwen én verhoogt het testosteron niveau. Testosteron is een hormoon dat een grote rol speelt in de seksuele opwinding van zowel mannen als vrouwen.

Goede nachtrust

Wetenschappers ontdekken steeds meer over het belang van een goede nachtrust. Voldoende slapen is niet alleen belangrijk voor ons welzijn, maar ook voor ons libido. Een tekort aan slaap kan al binnen een dag zorgen voor minder concentratie, meer spanning en vermoeidheid. Allemaal dingen die niet bevorderlijk zijn voor de zin in seks.

Voldoende ontspanning

Stress is een echte libidokiller. Daarom is het belangrijk om op een dag genoeg tijd in te plannen om actief te ontspannen. Door meditatie, yoga, ontspanningsoefeningen of een goede wandeling verzet je de gedachten en werk je actief aan het verminderen van stress. Dat is alleen maar gunstig voor de seksdrive.

Minder met alcohol

Er is een hardnekkig misverstand over alcohol. Het zou je ontspannen, losser maken en zo helpen bij seks. Hier klopt echter niets van. Alcohol ontspant wel, maar het heeft juist een negatief effect op het libido. Overmatig alcoholgebruik zorgt voor een afname van testosteron in het lichaam en beïnvloedt zo de seksdrive.

Libidoverhogend middel voor vrouwen

Met leefstijlveranderingen kun je al veel positieve veranderingen bereiken voor het libido. Mocht je de seksdrive nog extra willen boosten, dan kun je ook gebruikmaken van lustopwekkende middelen. Er zijn diverse supplementen op de markt die libidoproblemen bij vrouwen effectief behandelen met natuurlijke ingrediënten. Eén zo’n libidoverhogend middel voor vrouwen is Femin Plus.

Bekijk prijs op:

Femin Plus is een 100% natuurlijk voedingssupplement dat het seksuele verlangen vergroot, de vermoeidheid vermindert, de opwinding versnelt, de bloedtoevoer verhoogt en de vaginale hydratatie verbetert. Hierdoor wordt het libido en het plezier in seks op diverse fronten verbetert.

Om de seksuele opwinding te verbeteren wordt gebruik gemaakt van diverse natuurlijke ingrediënten. Femin Plus bevat L-arganine, fenugesol, cacaozaad extract, damianablad extract, ginseng wortel extract, maca wortel extract, bioperine, ginkgo biloba blad extract, zoethoutwortel extract, zink, vitamine E en vitamine B6. Zo wordt het libido op diverse fronten positief beïnvloedt.

Conclusie

Het libido van zowel vrouwen als mannen is een ingewikkeld iets. Gedurende het leven is het continu aan verandering onderhevig door leeftijd, stress, hormonen, leefstijl, medicatie, ziekte en psychisch welzijn. Een laag libido is dus niet iets ongewoons en niets om je voor te schamen.

Ervaar je jouw verminderde libido als vervelend? Dan is er gelukkig veel dat je kunt doen om de sekslust op te schroeven. Met een gezond dieet, voldoende lichamelijke inspanning, een goede nachtrust en volop ontspanning kun je al heel veel doen om jouw libido te boosten. Je verwacht het misschien niet, maar al deze factoren zijn heel bepalend voor de seksuele opwinding.

Wil je jouw libido nog een handje helpen? Dan kan een natuurlijk lustopwekkend middel ook uitkomst bieden. Deze supplement, bestaande uit enkel natuurlijke ingrediënten, werkt op diverse fronten om de opwinding bij vrouwen te verhogen en het plezier in seks te vergroten.

Lustopwekkende middelen zijn absoluut de moeite waard als je problemen ervaart met jouw lage libido en jouw seksuele verlangen wilt aanwakkeren.

Bekijk hier de Top 5 beste Lustopwekkende middellen van dit moment >>

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

november 27, 2023
Thorasan Review & Ervaringen: Is dit oplichting?

In een tijdperk waarin de zoektocht naar persoonlijke verbetering en zelfvertrouwen nooit lijkt te eindigen, duikt er soms een product […]

november 30, 2022
Viagra voor vrouwen: Werkt het echt? Pas op!

Over de seksualiteit van vrouwen bestaan veel misvattingen. Eén van de meest hardnekkige misvattingen is ongetwijfeld dat vrouwen een laag […]

november 29, 2022
5 Praktische Tips om je testosteron te verhogen

Testosteron associëren we in onze samenleving vaak met mannelijkheid. Het wordt gezien als hét hormoon verantwoordelijk voor ruzies, koppigheid, zelfvertrouwen […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling