Natuurlijke middelen tegen droge slijmvliezen

Laatst bijgewerkt: 
april 20, 2022
perzik
Door 
Sophie van Lent
 - Gezondheidsadviseur

Droge slijmvliezen of vaginale droogheid wordt veroorzaakt wanneer het slijmvlies in de vagina veranderd of wanneer de pH balans stijgt of daalt. Dit kan vaak voor een jeukend en branderig gevoel zorgen.

Het hebben van droge slijmvliezen kan niet alleen zorgen voor pijn tijdens seks, maar kan ook leiden tot een schimmelinfectie.

Droge slijmvliezen zijn symptomen bij vrouwen van alle leeftijden, maar meest voorkomend bij vrouwen tijdens de overgang. Maar liefst 75% van de vrouwen in de overgang krijgen hier mee te maken.

In dit artikel vertellen we welke natuurlijke middelen je kunt gebruiken om van je droge slijmvliezen af te komen.

Wat is de functie van de slijmvliezen?

De slijmvliezen in de vagina zorgen ervoor dat de vagina zijn juiste pH balans behoud. De pH waarde in ons lichaam is de zuurgraad die ervoor zorgt dat de stofwisseling en lichamelijke processen juist verloopt. Daarnaast zijn slijmvliezen belangrijk voor het bestrijden tegen ongewenste stofjes van buitenaf. Dit doen ze door slijm te creëren.

Wat is de oorzaak van droge slijmvliezen?

Er bestaan meerdere oorzaken die kunnen leiden tot droge slijmvliezen, hier onder staan de meestvoorkomende oorzaken:

 • De overgang
 • Medicijnen zoals anticonceptie of antidepressiva
 • Gebruik van zeep/douchegel met parfum rondom de vagina
 • Onvoldoende opwinding tijdens seks
 • Emotionele factoren zoals stress of depressie
 • Borstvoeding
 • Zwangerschap
 • Behandelingen tegen kanker zoals chemotherapie
 • Gebruik van tampon
 • Lage weerstand
 • Onvoldoende opwinding tijdens seks

Natuurlijke middelen tegen droog slijmvlies

Maar wat kunnen we precies doen aan droge slijmvliezen? Wij hebben een aantal natuurlijke oplossingen op een rijtje gezet.

Femin Plus

Dit supplement zorgt voor een betere circulatie naar de vagina. Ook zorgt Femin Plus voor extra hydratatie waardoor de slijmvliezen goed vochtig blijven.

Bekijk hier mijn ervaring met Femin Plus >>

Dit middel is overigens ook populair onder de vrouwen die graag hun libido willen verhogen.

Vitamine E

Vitamine E helpt goed met het bevochtigen van de slijmvliezen, maar zal ook helpen vaginale infecties te voorkomen. Vitamine E kan aangeschaft worden in olievorm, maar ook in gelcapsules.

Kokosolie

Kokosolie is een natuurlijk glijmiddel en heeft een verzachtende, vocht inbrengende werking. Zo kan je je vagina ‘masseren’ met een klein beetje olie. Het toevoegen van kokosnoot olie aan je dieet ook een positief effect creëren.

Cranberry

Cranberry kan helpen tegen vaginale irritatie en infecties. De pc-moleculen in cranberries helpen het voorkomen van bacteriën die voor infecties zorgen. Om hier voordeel uit te krijgen kan je bijvoorbeeld een vers cranberry sapje drinken (zonder suiker). Ook is cranberry in supplement vorm te verkrijgen die gemakkelijk 1 keer per dag te slikken zijn.

Water

Drink genoeg water. Het is bekend dat water goed is voor het lichaam, maar het is ook belangrijk om de vaginale wegen gezond te houden. Dehydratatie kan de oorzaak zijn van vaginale droogheid. Zorg daarom dat je minstens een aantal liter water per dag drinkt om je lichaam genoeg te hydrateren. De juiste hoeveelheid is ongeveer 1,5 tot 2 liter water.

Avocado

Avocado’s zitten vol met gezonde vetten, vitamine B6 en calcium. Dit helpt met het versterken, verbeteren en bevochtigen van de vaginale wanden.

Tofu

Tofu bevat alkaline. Dit helpt de pH waarde van de vagina in balans te houden en zo infecties te voorkomen. Ook producten zoals soya, edamame en miso bevatten alkaline en hebben deze zelfde positieve gevolgen op de vaginale gezondheid.

Tips tegen droge slijmvliezen

Ook kan verandering van levensstijl een positieve invloed hebben op de vaginale gezondheid. denk hieraan;

 • Was de vagina met zeep zonder parfum. Alleen rondom het gedeelte en nooit binnenin. Ook is het niet slim om
 • Draag ondergoed met een katoenen kruisjes. Katoen is absorberend en zocht ervoor dat de vagina kan luchten. Dit kan helpen tegen infecties.
 • Reguliere seks. Regelmatige seks hebben zorgt voor hogere bloedcirculatie waardoor vaginaal vocht wordt versterkt.
 • Libido verhogen: Je libido verhogen als vrouw heeft veel positieve effecten, waaronder meer vaginale hydratatie.
 • Vermijd het dragen van (te) strakke broeken. Dit zorgt ervoor dat de vagina niet kan luchten. Ook wordt het onnodig dragen van maandverband afgeraden om dezelfde reden.

Wanneer is het handig om langs de dokter te gaan?

Het is aan te raden een dokter in te schakelen wanneer je op lange termijn hebt geprobeerd het probleem te verhelpen, maar nog steeds geen verbetering ziet.

Wanneer je merkt dat het je dagelijkse of intieme leven negatief beïnvloed, is het ook verstandig om contact te nemen met een dokter. Pijn hoort er nooit bij. Ook wanneer je last hebt van bloed of meer afscheiding hebt dan normaal, blijf dan ook opletten.

Wat moet je onthouden

Droge slijmvliezen is een normaal en veelvoorkomend symptoom waar niemand zich voor hoeft te schamen. Gelukkig kunnen we kleine aanpassingen doen aan bijvoorbeeld ons dieet of levensstijl, om een gezonde vagina te stimuleren.

Voorbeelden hiervan zijn het eten van superfoods zoals avocado, tofu en cranberry. Ook is het aan te raden om glijmiddel te gebruiken om droogheid tijdens seks te verminderen. Hiervan zijn vele natuurlijke opties te vinden, ook op waterbasis. Het is tevens een kwestie van proberen en kijken wat het beste aanslaat op jouw lichaam. Wat voor de één werkt, hoeft niet voor de ander de oplossing te zijn.

Mocht je toch je twijfels hebben, is het nooit een slecht idee om er over te praten met een huisarts of gynaecoloog. Vele vrouwen hebben hier weleens last van gehad en het is zeker niet iets waar je je onzeker voor zou moeten voelen. Het is belangrijk om er niet mee te blijven lopen aangezien vaginale droogheid toch nog wel eens negatieve gevolgen kan hebben op je gezondheid. Hou het altijd in de gaten.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

november 27, 2023
Thorasan Review & Ervaringen: Is dit oplichting?

In een tijdperk waarin de zoektocht naar persoonlijke verbetering en zelfvertrouwen nooit lijkt te eindigen, duikt er soms een product […]

november 30, 2022
Viagra voor vrouwen: Werkt het echt? Pas op!

Over de seksualiteit van vrouwen bestaan veel misvattingen. Eén van de meest hardnekkige misvattingen is ongetwijfeld dat vrouwen een laag […]

november 29, 2022
5 Praktische Tips om je testosteron te verhogen

Testosteron associëren we in onze samenleving vaak met mannelijkheid. Het wordt gezien als hét hormoon verantwoordelijk voor ruzies, koppigheid, zelfvertrouwen […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling