5 Beste Middelen Tegen Acne Die Echt Werken

Laatst bijgewerkt: 
maart 23, 2022
beste middel acne
Door 
Sophie van Lent
 - Gezondheidsadviseur

Van alle huidproblemen komt acne het meest voor. Ontzettend veel mensen, jong en oud, kampen dagelijks met acne. Het tast hun huid aan, maar ook hun zelfvertrouwen.

Gelukkig zijn er tal van middelen op de markt om problemen met acne tegen te gaan. Maar wat werkt nu echt?

Wij zetten de 5 beste middelen tegen acne die echt werken op een rij.

Wat is acne en hoe ontstaat het?

Acne wordt in de volksmond ook wel jeugdpuistjes genoemd. Het zijn talgkliertjes in de huid die verstopt of ontstoken zijn geraakt. De ophoping van talg zorgt voor een bult met uiteindelijk een punt of puskop erop. Dit kan in het gezicht zijn, maar ook op de rug, schouders of borst.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komt acne voor bij mensen van alle leeftijden. Het komt vooral veel voor bij mannen en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar oud, vaak onder invloed van hormonen. Maar ook oudere mensen kunnen nog kampen met acne en alle problemen die ermee gepaard gaan.

Welke middelen zijn er tegen acne?

Meestal is acne vrij onschuldig. Het betreft enkele puistjes die vanzelf wegtrekken of het komt en gaat met de hormooncyclus. Wanneer de puistjes echter continu aanwezig zijn, erg ontstoken zijn of voor veel pijn en ongemak zorgen, zijn er diverse manieren om de acne te behandelen.

Veel gezichtsverzorgingsproducten beloven beterschap voor huidproblemen als acne en er zijn diverse voedingssupplementen die de huidkwaliteit van binnenuit verbeteren.

Naast voedingssupplementen en crèmes zijn er ook tal van middelen die op doktersadvies gebruikt kunnen worden om acne te verminderen.

Dit zijn orale en lokale antibiotica, middelen die de talgproductie verminderen of middelen die de verhoorning van de afvoergangen tegengaan.

Dit zijn echter vaak hevige middelen die bijwerkingen kunnen hebben en niet continu gebruikt kunnen worden. Een huisarts schrijft deze middelen dan ook niet heel snel voor bij huidproblemen.

Top 5 middelen tegen acne

Wanneer je op zoek bent naar een middel dat zonder recept gekocht kan worden, is het soms lastig om het juiste product te vinden.

Er zijn veel producten die niet werken of nare bijwerkingen met zich mee brengen.

Daarom hebben wij een top 5 van middelen tegen acne samengesteld.

1. Zinamax

Zinamax is een voedingssupplement dat speciaal gericht is op het verbeteren van de huid. Het is daarom ideaal voor mensen met terugkerende ontstekingen en acne.

zinamax

Bekijk prijs op:

Op dit moment is Zinamax het beste middel tegen acne dat je kunt krijgen zonder recept.

Zinamax hydrateert, bevordert de wondgenezing en heeft antibacteriële en ontstekingsremmende kwaliteiten. Daarnaast zorgt dit middel ervoor dat je hormonen weer tot rust komen.

Dit middel bevat onder andere lactoferrine, rozenbottelfruit extract, brandnetelblad extract, tocopherol complex, gotu kola blad extract en bioperine om deze effecten te bereiken.

Ik had Zinamax voor 3 maanden moeten gebruiken om van mijn hormonale acne af te komen. Je kunt hier mijn uitgebreide review lezen.

Eén verpakking van Zinamax bevat 60 capsules. Het advies is om dagelijks 2 capsules in te nemen met een glas water. De capsules zijn verkrijgbaar via de website van Zinamax, maar ook via Bol.com.

Score: 10/10

Bekijk hier de prijzen van Zinamax >>


2. Nonacne

Nonacne is een voedingssupplement dat is samengesteld uit diverse kruiden en plantenextracten.

nonacne

Bekijk prijs op:

Het middel zorgt voor een zachte en gezonde huid en daar dragen ingrediënten als sarsaparilla, druivenpit extract, brandnetblad extract, rode klaver, zink en vitamine C aan bij.

Nonacne is een goed supplement tegen acne, echter krijgt Zinamax toch mijn voorkeur.

Eén verpakking van Nonacne bevat 60 capsules en het advies is om dagelijks 2 capsules in te nemen. Nonacne is verkrijgbaar via de officiële website, maar ook via Bol.com.

Score: 7/10

Bekijk hier de prijzen van Nonacne >>


3. AHA- en BHA-exfolianten

AHA- en BHA-exfolianten zijn de laatste jaren steeds populairder in huidverzorgingsroutines van mensen.

paula's choice bha

Bekijk prijs op:

AHA’s, oftewel alphahydroxyzuren, zijn ingrediënten als glycolzuur en melkzuur. Het zijn wateroplosbare zuren die de huid exfoliëren. BHA’s, oftewel betahydroxyzuur, zijn ingrediënten als salicylzuur. Deze fruitzuren zijn in olie oplosbaar.

Beide producten zorgen ervoor dat de huid goed gehydrateerd wordt, dat de huid er stevig uitziet, dat oneffenheden worden verminderd en de zichtbaarheid van rimpels wordt verminderd.

AHA- en BHA-exfolianten kunnen dus ook zeer effectief zijn in het bestrijden van acne en vooral een BHA-exfoliant wordt aangeraden bij acne.

Er zijn tal van merken en producten die AHA-exfolianten en BHA-exfolianten verkopen.

Je kunt de producten zowel ‘s ochtends als ‘s avonds gebruiken en onderdeel maken van jouw verzorgingsroutine.

Doorgaans wordt aangeraden om enkele keren per week gebruik te maken van deze producten, maar mensen met acne kunnen dit dagelijks toepassen op de huid.

Score: 7/10

Bekijk hier de prijzen van AHA en BHA exfolianten >>


4. Benzoylperoxide

Een middel dat vrij verkrijgbaar is en niet op doktersrecept gehaald hoeft te worden is benzoylperoxide. Deze gel remt de ontsteking en doodt bacteriën.

benzo facewash

Bekijk prijs op:

Het kan helpen bij puistjes, roodheid en puskoppen. Veel artsen raden dit middel aan wanneer er een afspraak wordt gemaakt voor klachten over acne.

Benzoylperoxide is van diverse merken en in verscheidene drogisterijen verkrijgbaar, maar het wordt ook vaak verwerkt in huidcrèmes.

Score: 6/10

Bekijk hier de prijzen van Benzoylperoxide >>


5. De pil

De anticonceptiepil, ook wel bekend als de pil, is een middel dat door tal van vrouwen wordt gebruikt om zichzelf te beschermen tegen zwangerschappen.

de pil

Bekijk op:

Maar het wordt ook vaak gebruikt om de hormoonhuishouding te reguleren, bijvoorbeeld bij klachten met acne.

Er zijn diverse anticonceptiepillen beschikbaar die anti-androgeenhormonen afgeven. Deze pillen kunnen de vorming van acne tegengaan. Het betreft de Diane-pil, de Yasmin-pil en de Yaz-pil.

Anticonceptiepillen die alleen het progesteron-hormoon bevatten, zullen echter de problemen met acne vaak alleen maar verergeren.

Bespreek de mogelijkheden dus zeker met de huisarts voor je een beslissing maakt.

Score: 6/10

Lees op Apotheek.nl meer over de pil >>


Wat zijn de bijwerkingen van middelen tegen acne?

Wanneer de arts antibiotica voorschrijft tegen de acne of producten adviseert die de talgproductie verminderen, weet je dat je vaak rekening moet houden met diverse bijwerkingen.

Reguliere medicatie werkt niet bij iedereen hetzelfde en in de bijsluiter vind je een uitgebreid overzicht van mogelijke bijwerkingen.

Vaak zijn deze bijwerkingen van korte duur en verdwijnen de problemen vanzelf. Bij ernstige bijwerkingen zal het gebruik van het middel gestaakt moeten worden.

De 5 middelen tegen acne die wij hebben besproken zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar kunnen ook enige bijwerkingen hebben.

Zinamax is vrij van bijwerkingen. Echter kunnen zwangere of zogende vrouwen geen gebruik maken van Zinamax. Ook kunnen mensen met een melkallergie beter Zinamax vermijden.

Zo kunnen de individuele ingrediënten in de producten zorgen voor overgevoeligheidsreacties of klachten als maagpijn, hoofdpijn en huidirritatie veroorzaken.

Lees dus altijd goed de bijsluiter en de ingrediëntenlijst om alert te zijn op eventueel irriterende ingrediënten.

De middelen in ons overzicht die niet bestaan uit enkel natuurlijk ingrediënten kunnen ook eventueel bijwerkingen veroorzaken.

Van benzoylperoxide is bekend dat het de huid kan irriteren, vooral wanneer je net begint met het gebruik. Het kan zorgen voor roodheid, een branderig gevoel, jeuk, een droge huid en ook schilfering.

En van de anticonceptiepil is bekend dat het veel verschillende bijwerkingen kan hebben, variërend van hoofdpijn en stemmingswisselingen tot een verhoogde kans op trombose en borstkanker.

De middelen zijn dus niet allemaal zonder risico en gebruik van zowel benzoylperoxide als de pil kan het beste worden besproken met een arts.

Hoe snel zie je resultaat?

Hoe snel je het resultaat kunt zien van middelen tegen acne verschilt enorm van product tot product. Als je begint met het exfoliëren van jouw huid, kun je binnen enkele dagen al een verbetering in je huid opmerken.

Maar als je een middel als benzoylperoxide, Nonacne of Zinamax gebruikt, kan het effect enkele weken op zich laten wachten.

Bij het gebruik van de anticonceptiepil duurt het ook enkele weken voordat de hormoonhuishouding verandert.

Het is vooral een kwestie van geduld en doorzettingsvermogen. Alle middelen zorgen voor een langdurig resultaat als je het gebruik blijft doorzetten.

Wat kun je nog meer doen tegen acne?

Naast het gebruik van deze middelen zijn er nog meer dingen die je zelf kunt doen om de klachten van acne te verminderen.

  • Blijf vooral van de plekken af. Peuteren en uitknijpen van puisten leidt tot pijnklachten, grotere ontstekingen en zelfs verspreiding van de acne.
  • Probeer het gebruik van make-up te vermijden. Make-up sluit de huid af en kan de ontstekingen verergeren.
  • Houd je huid goed schoon en dep de huid droog met een schone handdoek na het wassen. Wrijf niet te hard om irritatie te vermijden.
  • Vermijd de felle zon. Veel mensen denken dat zonlicht de acne vermindert, maar dit komt enkel omdat de bruine huid de acne minder zichtbaar maakt. Zonlicht kan juist de huid verdikken en de klachten verergeren.

Conclusie

Acne is een ontzettend vervelende huidaandoening waar veel mensen last van hebben. Het veroorzaakt pijnklachten, ontsierende plekken en littekens, maar ook veel mentale last.

Met de tips in dit artikel en de middelen die we hebben geadviseerd kun je de acne actief aanpakken. Maar aarzel niet om hulp in te schakelen als je advies nodig hebt of sterkere medicijnen.

Wees ook niet bang om hulp te vragen bij het emotionele aspect van acne. De onzekerheid, angst en negatieve gevoelens die met acne gepaard kunnen gaan zijn veelvoorkomend en het lucht absoluut op om hier met iemand over te praten.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

juni 25, 2022
Top 5 Beste Collageen Poeders Getest 2024

Ben jij op zoek naar hét wondermiddel om huidveroudering tegen te gaan? Dan ben je aan het juiste adres. Collageen […]

juni 25, 2022
Collagen Select Review & Ervaringen: Werkt het echt?

Mensen zijn altijd op zoek naar het nieuwste wondermiddel om veroudering tegen te gaan. En daar worden kosten noch moeite […]

mei 16, 2022
Laduti Haar Serum Ervaringen & Review: Werkt Het?

Eén van de nadelen van ouder worden is het dunner worden van ons haar. Vooral mannen kunnen last krijgen van […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling