Carnivoor Dieet: Voordelen en Voorbeeld Menu

Laatst bijgewerkt: 
mei 27, 2022
5 Reacties
Door 
Jasmijn Dijkstra
 - Voedingsdeskundige

Ik hoor je al denken: “hmm, carnivoor dieet? Dat zal wel een dieet zijn met vlees!”.

We kennen allemaal verschillende soorten diëten, de ene wat simpeler of makkelijker, de andere wat moeilijker of extremer.

Er wordt gezegd dat het carnivoor dieet voor échte mannen is. We horen je al denken: “Hoezo, voor mannen?”.

Het dieet wordt tegenwoordig door veel mensen gevolgd, maar wat is precies het carnivoor dieet en welke resultaten kan het opleveren voor jouw lichaam?

Wat is het carnivoor dieet?

Zoals de naam het al zegt, bestaat het carnivoor dieet voornamelijk uit dierlijke producten, zoals eieren, grote hoeveelheden vlees, gevogelte en vis. In tegenstelling tot een normaal dieet worden er bijna geen groenten (en fruit) gegeten, oftewel koolhydraten.

Bij dit dieet is het dus de bedoeling dat je zo min mogelijk koolhydraten naar binnen werkt door alleen maar dierlijke producten te eten. Alle voedingstoffen dienen uit de dierlijke producten gehaald te worden, geen groente en fruit etc. Dit betekent dat er overeenkomsten zijn met het ketogeen dieet, maar dat de voedselkeuze nog meer beperkt wordt.

Het dieet is zowel eenvoudig als beangstigend; je eet alleen maar dierlijke producten, met name vlees. Men verneemt dat dit uitzonderlijkere ketogene dieet helpt om gewicht te verliezen en allerlei gezondheidsproblemen te voorkomen.

Volgens onderzoekers kan vlees een gezond effect hebben op de gezondheid. Wat duidelijk is, is dat er veel eiwitten in dierlijke producten zitten. Dit stimuleert het afvallen of de spieropbouw. Onderzoekers menen dat er ook essentiële vetten en voornamelijk de omega 3-vetten in dierlijke producten zitten, wat zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen. Er kleven dus voor- en nadelen aan dit dieet.

De voordelen van een carnivoor dieet

Het volgen van een carnivoor dieet brengt zich een aantal voordelen met zich mee.

 • Insulineresistentie verminderen: Zo kan een carnivoor dieet door de sterke koolhydraatverlaging insulineresistentie verminderen.
 • Mindere belasting immuunsysteem: Mensen met bepaalde auto-immuunziekten of virale ziekten zoals de ziekte van Lyme kunnen bijvoorbeeld een carnivoor dieet proberen om de belasting van het immuunsysteem te minimaliseren. Dit levert ze enkele verbeteringen op korte termijn op, zoals meer energie, stabielere bloedsuikerspiegel, minder lichamelijk ongemak en een vermindering van darmklachten.
 • Afvallen: Het voornaamste voordeel en vaak ook de belangrijkste reden van veel mensen om dit dieet te volgen, is de mogelijkheid om vet te verliezen.

De nadelen van een carnivoor dieet

Net zoals het carnivoor dieet voordelen heeft, zijn er natuurlijk ook nadelen. Wellicht heeft dit dieet zelfs meer nadelen dan voordelen.

Beperkte voedelkeuze

Ten eerste wordt de voedselkeuze erg beperkt, de keuze is bijna alleen maar vlees. Bij het volgen van dit dieet zal er waarschijnlijk veel verzadigd vet, cholesterol en zout geconsumeerd worden. Enkele onderzoeken hebben uitgewezen dat dit kan zorgen voor hart- en vaatziektes. Het kan dus ongezond en mogelijk zelfs gevaarlijk worden om dit dieet te volgen.

Tekort aan voedingsstoffen

Verder wordt er over het algemeen veel belangrijke voedingsstoffen overgeslagen in dit dieet. Dat komt omdat belangrijke voedzame producten niet meer gegeten worden, zoals fruit en groenten. Vezels en vitaminen worden nauwelijks meer opgenomen in een dergelijk dieet. Dit kan tevens gevolgen hebben voor de gezondheid.

Moeilijk dieet

Een vaak minder belicht nadeel is het mentale aspect wat aan dit dieet kleeft. Alleen vlees eten klinkt misschien lekker en wel makkelijk om te doen, echter hoeft dit zeker niet zo te zijn. Veel mensen die dit dieet hebben geprobeerd, houden het niet vol. Het is mentaal erg zwaar om dit dieet te volgen vanwege de beperkte keuze aan voedsel en de bijeffecten die het dieet heeft op je lichaam.

Hoe werkt het carnivoor dieet?

De reden dat mensen kunnen afvallen door het volgen van het carnivoor dieet, is dat je met het carnivoor dieet de staat van ketose kan bereiken. Ketose is een metabool proces waarbij het lichaam vetzuren afbreekt in ketonen.

Dit proces bereikt men wanneer er geen of nauwelijks koolhydraten binnenkomt voor het lichaam en het lichaam een andere energiebron gaat zoeken en daarbij lichaamsvet gaat gebruiken als energiebron.

Normaal gesproken is onze energiebron namelijk glycogeen, dit zit opgeslagen in onze spieren en de lever en kan opgeslagen worden wanneer we koolhydraten opnemen.

Bij een carnivoor dieet zal het lichaam overschakelen van suikerverbranding naar vetverbranding. Vanuit de lever worden vetmoleculen afgebroken door enzymen en zo ontstaan ketonen die als brandstof kan worden gebruikt.

Het duurt voor de meeste mensen ongeveer vijf dagen om in ketose te raken. In deze dagen worden de glycogeenvoorraden uitgeput door de verlaging van de koolhydraatinname die met dit dieet gepaard gaat.

Hoelang het precies duurt om in ketose te komen, is ook afhankelijk van hoe strikt je het dieet opvolgt.

Wanneer er toch niet-dierlijke producten worden genuttigd, kan het langer duren voordat het lichaam in ketose raakt. De gewenste effecten van de ketose, met name vetverlies, kunnen pas merkbaar zijn na weken of maanden van ketose.

Wat mag je eten tijdens een carnivoor dieet

Zoals eerder besproken wordt het dieet van iemand die een carnivoor dieet volgt erg beperkt. Hieronder een overzicht met wat je mag eten:

 • Vlees
 • Vis
 • Eieren

Vaak worden kruiden zonder koolhydraten ook geaccepteerd, zoals zout en peper.

Wat moet je vermijden

Ander voedsel mag dus NIET gegeten worden, een overzicht met wat je niet mag eten.

 • Granen
 • Groente
 • Peulvruchten
 • Fruit
 • Noten en zaden
 • Suikers
 • Zuivel

Sommige mensen volgen een minder streng carnivoor dieet en eten bijvoorbeeld ook yoghurt en zachte kazen. Echter is het niet gebruikelijk binnen een echt carnivoor dieet. Daar is het echt verboden ander voedsel te eten.

Wat mag je wel en niet drinken

Je mag alleen water drinken tijdens een carnivoor dieet. Drinken wat geen water is zoals frisdrank, koffie, thee, vruchtensap enz. mogen niet benuttigd worden.

Alcoholische drankjes zoals bier, wijn, likeur en andere sterke drankjes zijn ook verboden tijdens een carnivoor dieet.

Carnivoor Dieet Menu Voorbeeld

Een dagelijks dieet volgens het carnivoor dieet zou er als volgt kunnen uitzien:

Ontbijt: eieren en spek / worstjes / zalm

Lunch: burger (zonder brood) / stuk kipfilet / stuk zalm / makreel

Avondeten: lamskoteletjes / stuk tonijn / biefstuk

Tussendoortjes: beef jerky / stuk (harde)kaas / hardgekookte eieren.

Zoals te zien is, wordt het dieet ernstig beperkt, de keuze is daarom gering en lijken de maaltijden veel op elkaar. Het tekort aan variatie blijkt voor veel mensen lastig te zijn.

Conclusie

Een carnivoor dieet is een dieet waarbij alleen dierlijke producten gegeten kan worden.

Het resultaat hiervan is dat het lichaam in ketose raakt vanwege de lage inname van koolhydraten wat met dit dieet gepaard gaat. Het lichaam gaat dan over op vetverbranding in plaats van suikerverbranding.

Dit kan mogelijk vetverlies veroorzaken wat voor de meeste mensen de reden is om dit dieet te volgen. Verder kan het zijn dat het dieet een optie is voor mensen die rekening moeten en/of willen houden met hun bloedsuikerspiegel.

Gezien de nadelen, lijkt dit dieet erg extreem en niet echt toepasselijk voor een gemiddeld persoon. Het is daarom aan te raden dit dieet pas te overwegen wanneer je specifieke doelen hebt en je het voor bepaalde gezondheidsredenen wilt doen.

Wil je graag afvallen? Dan kun je gebruik maken van hulpmiddelen zoals afslankpillen. Dit zijn supplementen die voor een verminderde eetlust zorgen en verhoogde metabolisme. Hiermee maak je afvallen een stukje makkelijker.

Bekijk hier de beste afslankpillen van dit moment >>

Beginnen met afvallen?
Wil je beginnen met afvallen? Maar weet je niet waar je moet starten. Dan raad ik je aan om Het Afslankprotocol van Ingrid de Ruiter te bekijken.

Ze legt je stap voor stap uit hoe je op een effectieve en duurzame manier gewicht kunt verliezen zonder jezelf uit te hongeren. 

Klik hier en bekijk Het Afslankprotocol >>
* Vandaag 190 keer bekeken

5 Reacties

 1. Mijn dochter had heel erge migraine, alles geprobeerd , helaas. Ze is 56. Nu 3/4 jaar Carnivoor dieet. Migraine nagenoeg weg. Fitter dan ooit.
  Omdat ikzelf diverse ontstekingen heb ben ik het ook gaan proberen. Mocht dit te heftig zijn dan stap ik over op het Keto dieet.

  1. Als migraine weg gaat door het Carnivoor dieet kan het zomaar zijn dat die klachten er waren door een allergie / intolerantie voor bepaalde voeding zoals bijvoorbeeld gluten.

 2. Geachte lezer(es) , Prachtige, duidelijke voorlichting over het carnivoren dieet ! Ik ben een man van 70 jaar oud ; woon alleen . Groenten bv . bloemkool , spruitjes , andijvie en salades eet ik niet !
  Lust het eigenlijk niet eens meer ! eigenlijk eet ik alleen nog maar vis , vlees , eieren en schelpdieren; soms wat brood . Mijn opvatting is dat men hier in het oude noord-west Europa , bijna een kwart miljoen jaar( o.a Neanderthalers ) uitsluitend van jacht en visvangst moest overleven ! Tijdens de ijstijden hadden deze mensen al helemaal geen keuze ! Zelfs rond 250 jaar geleden leefden nog de nomadische prairie Indianen uitsluitend van de bizon jacht ! De Inuits , (Eskimo's ; eters van rauw vlees) In de Algonkin taal , hadden niet eens hout genoeg om hun robbenvlees te kunnen braden ! Aldus hun zuidelijke buren de Algonkin Indianen ! Het dieet van de wolven , de wilde katten ; ik voel mij er tenminste al jaren prima bij .
  Dank u allen dat u met dit onderwerp eens , met ons over gedachten wilde wisselen ! Leuk lezend ; prachtig en zeker een deskundig verslag ! Zeer leerzaam ! Dames en heren bedankt !
  Vriendschappelijke groeten uit Vught
  Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

juni 18, 2023
KetoXP Ervaringen + Review: Oplichting?

Een snoepje dat beweert je te helpen afvallen? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is precies […]

juni 10, 2023
Slimming Gummies: Wondermiddel of Misleidende Marketing?

Als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om gewicht te verliezen, kom je al snel terecht bij allerlei […]

juni 3, 2023
All Day Burn: Review & Ervaringen 2024

All Day Burn is een krachtige fatburner of afslankpil die zich onderscheidt door zijn unieke combinatie van hoogwaardige ingrediënten en […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling