Afvallen met een hoelahoep: Schema en Ervaringen

Laatst bijgewerkt: 
januari 27, 2023
0 Reacties
Door 
Virgil Rinner
 - Personal Trainer

Hoelahoepen, wie kent het niet uit zijn of haar kindertijd... De kans is groot dat je de hoelahoep zelf in je jeugd ook een keer uitgeprobeerd hebt.

Eenmaal volwassen, kiezen de meeste mensen die graag gezonder en fitter willen worden vaak voor de cardio- en krachtapparaten van de sportschool om de hoek. Dat is zonde, want wist je dat van hoelahoepen ook flink fitter kunt worden?

In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten zodat jij succesvol kunt afvallen met de hoelahoep.

Kan ik afvallen door te hoelahoepen?

Ja, je kunt zeker afvallen door te hoelahoepen! Wist je dat je zelfs tot 400 calorieën per uur kunt verbranden?

Vast niet, maar eerlijk gezegd is het ook niet realistisch om dit aan het begin te verwachten. Je kunt hoelahoepen het beste combineren in een schema van regelmatige sportbeoefening en het eten van gezonde maaltijden.

Door het hoelahoepen rustig op te bouwen, wordt je core beetje bij beetje steeds iets meer aan het werk gezet waardoor je het hoelahoepen steeds iets langer kunt volhouden. Hierdoor verbrand je vervolgens steeds weer wat meer. Gaaf, toch?

Welke spieren train je met de hoelahoep?

Door regelmatig te hoelahoepen train je een behoorlijk aantal verschillende spieren, met name de spieren die behoren tot jouw 'core'. Dat is een belangrijke groep spieren rondom je buik- en rugspieren die voor een groot gedeelte bepalen hoe jouw taille eruit ziet. Dit zijn:

  • De rechte buikspier (rectus abdominis). Deze spier heeft als belangrijkste taak het voorover buigen van de romp en vormt het welbekende 'wasbordje'.
  • De schuine buikspieren (transversus abdominis). Deze spieren hebben een belangrijke taak, het beschermen van je organen en stabiliseren van de romp. Daarnaast spelen ze een rol in de ademhaling.
  • De binnenste en buitenste schuine buikspieren (musculus obliquus internus abdominis, musculus obliquus externus abdominis). Deze spieren zijn verantwoordelijk voor het draaien van je romp.
  • De achterste buikspieren (musculus quadratus lumborum, musculus iliopsoas). De voornaamste functie van deze spieren is het stabiliseren van de onderrug, maar ze maken het ook mogelijk zijwaarts te buigen.
  • De rugstrekker (erector spinae). Deze spiergroep heeft als voornaamste taak het strekken van de rug en draaien van de wervelkolom.
  • De voorste bovenbeenspier (musculus quadriceps femoris). Ondanks wat de naam doet vermoeden, zorgt deze spier voor het buigen van de heup. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de strekking van de knie.
  • De bilspier (gluteus maximus). De spier die voor een groot gedeelte bepaalt hoe je bil eruit ziet. Hij is verantwoordelijk voor het strekken van het been of de heup naar achteren en het naar buiten draaien van de heup. Ook stabiliseert hij het bekken.

Hoe effectief is hoelahoepen?

Zoals je hebt gezien train je met hoelahoepen een flink aantal spieren!

Ze zijn allemaal in de buurt van je core gepositioneerd dus is het een gevolg dat je taille wat strakker wordt.

Belangrijk is eveneens dat je gewrichten niet teveel worden belast. Daarnaast train je ook nog eens je uithoudingsvermogen en coördinatievermogen, met het blijven rond laten draaien van de hoepel.

Dit alles zorgt voor een intensieve, speelse oefening die, zoals eerder besproken, tot 400 kilocalorieën per uur kan verbranden. 

Dit klinkt indrukwekkend, maar is dat eigenlijk ook zo? Als je hoelahoepen vergelijkt met andere activiteiten, kun je zien dat hoelahoepen een prima afwisseling is andere vormen van beweging.

Hoelahoep vs andere activiteiten

Zo verbrand je met een bezoek aan de fitnessclub per uur ongeveer 492 kilocalorieën als gemiddelde man en 402 kilocalorieën als vrouw.

Doe je in de sportschool aan aerobics bijvoorbeeld, dan verbrand je nog wat meer: als man 654 kilocalorieën en als vrouw 534. Dezelfde waardes gelden ook voor bijvoorbeeld intensief streetdancen.

Vergelijk je hoelahoepen echter met dansen dan scoort hoelahoepen per saldo weer wat beter! Als man verbrand je met een rustige, (ballroom)dans namelijk 'slechts' 270 kilocalorieën en als vrouw 222 kilocalorieën per uur (1).

Je ziet, hoelahoepen scoort wellicht niet het hoogst als het gaat om de effectiviteit van de verbranding.

Het goede nieuws is echter dat dit ook niet per definitie het belangrijkste aspect is. Veel belangrijker is namelijk hoe leuk jij hoelahoepen blijkt te vinden omdat je kansen om veel te verbranden nou eenmaal veel hoger zijn als je iets doet wat je enorm leuk vindt!

Welke hoelahoep moet ik gebruiken?

De hoepels die je nodig hebt om te hoelahoepen vind je tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Vergeet trouwens de hoepels van je kinderen of de speelgoedwinkel: deze zijn eigenlijk veel te licht en te klein voor een volwassene.

Je kunt bij diverse sportzaken terecht voor de aanschaf van een hoelahoep die je kunt gebruiken om af te vallen en meestal zijn ze daar te koop in verschillende maten en gewichten.

Meestal zijn ze ongeveer 1 meter groot. Bedenk altijd: hoe groter de hoepel, hoe groter de uitdaging om hem rond te laten draaien!

Als je net begint, kun je eigenlijk het beste beginnen met een wat zwaardere hoepel en hoe beter je wordt, hoe lichter je hoepel mag zijn. Er zijn zelfs hoelahoep sets te koop, waarbij je de diameter kunt aanpassen door stukken in elkaar te klikken.

Hoelahoep afvallen schema

Belangrijk is om je echt aan bovenstaande uitgangspunten te houden en rustig aan op te bouwen.

Start bijvoorbeeld met korte sessies van 2 tot 3 minuten per dag als je net begint. Zo voorkom je ook kleine bloeduitstortingen of zelfs blauwe plekken van een te enthousiaste start!

Heb je dit onder de knie? Bouw dan op naar 5 tot 10 minuten per keer. Ben je echt serieus? Dan kun je opbouwen per week naar ongeveer 30 minuten hoepelen. Je kunt op die manier flink bijdragen aan jouw missie om af te vallen en gezonder te worden!

Ervaringen afvallen door te hoelahoepen

Op internet vind je veel recensies van enthousiaste hoelahoepers die verschillende modellen hebben uitgeprobeerd.

De een lijkt nog meer resultaat te hebben behaald dan de ander! Het is belangrijk om deze ervaringen in de context te plaatsen van de aanbieders van deze producten.

Best logisch dat er niet veel negatieve ervaringen te vinden zijn dan natuurlijk...

Wat wel opvalt is dat bijna alle ervaringen benadrukken dat hoelahoepen een leuke, speelse oefening is die je makkelijk thuis kunt beoefenen. En dat is best een fijne afwisseling als je de serieuze inspanning van de sportschool even zat bent.

Heb jij ervaringen met afvallen door te hoelahoepen? Deel het in de reacties hieronder.

Conclusie

Als je van start gaat met hoelahoepen en je focust op een goede opbouw, zul je ongetwijfeld resultaat zien.

Dit succes staat of valt echter met een complete aanpak van meer bewegen en gezonder eten.

Als je dit weet vol te houden en vooral weet te genieten van het hoelahoepen, dan kun je zeker weten een grote bijdrage leveren aan jouw voornemen om af te vallen en vooral: gezonder te worden!

Beginnen met afvallen?
Wil je beginnen met afvallen? Maar weet je niet waar je moet starten. Dan raad ik je aan om Het Afslankprotocol van Ingrid de Ruiter te bekijken.

Ze legt je stap voor stap uit hoe je op een effectieve en duurzame manier gewicht kunt verliezen zonder jezelf uit te hongeren. 

Klik hier en bekijk Het Afslankprotocol >>
* Vandaag 190 keer bekeken

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

juni 18, 2023
KetoXP Ervaringen + Review: Oplichting?

Een snoepje dat beweert je te helpen afvallen? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is precies […]

juni 10, 2023
Slimming Gummies: Wondermiddel of Misleidende Marketing?

Als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om gewicht te verliezen, kom je al snel terecht bij allerlei […]

juni 3, 2023
All Day Burn: Review & Ervaringen 2024

All Day Burn is een krachtige fatburner of afslankpil die zich onderscheidt door zijn unieke combinatie van hoogwaardige ingrediënten en […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling