Concentratie Pillen: Zin of onzin?

Laatst bijgewerkt: 
maart 23, 2022
concentratie pillen
Door 
Sophie van Lent
 - Gezondheidsadviseur

Iedereen kan zo nu en dan wel eens een boost gebruiken bij de concentratie. Soms is het gewoon moeilijk om de aandacht bij het werk of de studie te houden.

Meestal nemen mensen een extra kop koffie voor een energieboost, maar wist je dat er ook concentratie pillen verkrijgbaar zijn?

Deze pillen zouden de focus en het energieniveau op kunnen krikken. Maar in hoeverre werken deze pillen nu echt?

Wij nemen in dit artikel concentratie pillen eens onder de loep.

Wat zijn concentratie pillen?

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een extra boost aan energie en focus om beter te presteren. Studenten, mensen met een drukke kantoorbaan, vermoeide moeders en beginnend ondernemers: ze kunnen allemaal wel dat steuntje in de rug gebruiken.

Concentratie pillen zouden hiervoor uitkomst bieden. Deze pillen bevatten namelijk werkzame stoffen die de cognitieve functies ondersteunen. Hierdoor neemt het concentratievermogen toe, maar ervaar je ook meer energie, een beter geheugen en soms zelfs meer creativiteit.

Welke soorten concentratiepillen zijn er?

Concentratie pillen worden ook wel studiepillen genoemd, vooral omdat ze zoveel gebruikt worden door studenten om net even langer door te kunnen leren.

Er is een onderscheid te maken tussen synthetische en natuurlijke middelen en legale en illegale concentratiemiddelen.

Natuurlijke concentratiemiddelen zijn producten die bestaan uit natuurlijke ingrediënten die de cognitieve functies boosten.

Er zijn tal van kruiden en planten die een gunstige werking hebben op onze focus en het geheugen en deze stoffen worden gebruikt in deze supplementen.

Synthetische concentratiemiddelen zijn producten die in een laboratorium worden gemaakt. De werkzame stoffen zijn vaak wel gebaseerd om natuurlijke ingrediënten, maar de basis is synthetisch.

Onder de illegale concentratiemiddelen behoren middelen medicijnen als ritalin, concerta, modafinil en amfetamine. Het zijn producten die soms worden voorgeschreven door artsen, maar die doorgaans niet bedoeld zijn voor ‘even’ een nachtje doorhalen.

Amfetamine valt zelfs in de categorie drugs. Het spreekt voor zich dat deze middelen niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid en zelfs de nodige risico’s met zich meebrengen.

Er zijn echter ook veel middelen die wel legaal zijn en op natuurlijke manier de concentratie kunnen verhogen.

Van ingrediënten als cafeïne, L-theanine, ginkgo biloba, magnesium en zink is bekend dat ze de cognitieve functies of het energieniveau positief kunnen beïnvloeden. Deze stoffen worden dan ook vaak toegepast in natuurlijke concentratie pillen.

Werken concentratie pillen echt?

Om de werking van concentratie pillen te kunnen vaststellen, zullen we moeten kijken naar de individuele ingrediënten in deze pillen. De werking van de pillen is namelijk afhankelijk van deze afzonderlijke stoffen.

  • L-theanine: dit is een aminozuurderivaat dat stress vermindert en de cognitieve functies bevordert. Het heeft een positief effect op de focus. Het wordt veel gebruikt om klachten rondom angst, stress en depressie te behandelen, maat het kan ook zeker de aandacht en de cognitieve prestaties bevorderen.
  • Cafeïne: dit is een welbekende oppeppende stof waarvan de werking al meerdere malen in onderzoek is aangetoond. Maar extra energie is zeker niet het enige effect van cafeïne. De stof werkt namelijk ook positief op de focus.
  • Ashwaganda extract: is een populair ingrediënt in veel verschillende voedingssupplementen. Dat is ook niet zo gek, want het heeft heel veel gunstige eigenschappen. Dit extract heeft een positieve effect op het geheugen en de brein functionaliteit.
  • Gotu Kola: dit is een populair ingrediënt in concentratie pillen. Het wordt al heel lang gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde om de hersenfunctie te verbeteren en het geheugen en het concentratievermogen te boosten.
  • Bacopa Monnieri: dit extract is een iets minder bekend ingrediënt, maar daarom niet minder werkzaam. De zaden van deze plant worden gebruikt vanwege de vele cognitieve voordelen. Dit extract kan zorgen voor een betere leervermogen, daarnaast verbeterd het ook je concentratievermogen.

Top 3 beste concentratie pillen

Er is in drogisterijen en in online shops veel aanbod aan concentratie pillen, maar hoe vind je in dit aanbod nu het beste supplement voor jouw behoeften?

Wij tippen je de 3 beste concentratie pillen die nu op de markt zijn.

1. Brain Actives

Brain Actives is een supplement dat de cognitieve functies bevordert. Het geeft je meer focus en energie.

brain actives

Bekijk prijs op:

Op dit moment is Brain Actives het krachtigste concentratiemiddel die je kunt krijgen zonder recept.

Brain Actives bevat onder andere ashwagandawortel extract, theacrine, magnesium, cafeïne, bacopa monnieri kruidenextract, zwarte peper extract, gotu kola extract en vitamine B6 en B12.

Het supplement is verkrijgbaar in een verpakking met 60 capsules. Om te profiteren van de gunstige werking neem je dagelijks 2 capsules in.

Dit supplement is verkrijgbaar via de officiële website.

Score: 10/10

Bekijk hier de prijzen van Brain Actives >>


2. Flinndal Mentaal Fit

Mentaal Fit is een supplement van Flinndal. Het product bevordert het geheugen, de concentratie, het leervermogen en biedt evenwicht in stressvolle tijden.

mentaal fit

Bekijk prijs op:

Om dit te bereiken, bevat het supplement diverse ingrediënten: griffonia extract, ginkgo biloba, lecithine, zink, mangaan en B-vitamines.

Een verpakking van Mentaal Fit bevat 90 capsules en de aanbevolen dagdosering is één capsule. Het product is verkrijgbaar via de website van Flinndal.

Score: 7/10

Bekijk hier de prijzen van Mentaal Fit >>


3. Concentratie Plus

Concentratie Plus is een supplement van Healthy Vitamins. Het bevordert het geheugen, de concentratie en het denkvermogen.

concentrate plus

Bekijk prijs op:

Concentratie Plus bevat onder andere ginkgo biloba, bacopa monnieri extract, L-theanine, fosfatidylserine en zwarte peper extract.

Eén verpakking van Concentratie Plus bevat 30 capsules. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 2 maal daags 1 of 2 capsules.

Concentratie Plus is verkrijgbaar via de website Vitamines Per Post, maar ook via Bol.com

Score: 6/10

Bekijk hier de prijzen van Concentratie Plus >>


Hoe veilig zijn concentratie pillen?

Het is bij het gebruik van concentratie pillen uiteraard altijd belangrijk dat je kiest voor veilige middelen die het lichaam niet schaden door gebruik.

In het geval van illegale middelen mag duidelijk zijn dat dit niet bevorderlijk is voor de algehele gezondheid.

Maar hoe veilig zijn de natuurlijke concentratie pillen die tegenwoordig zo populair zijn?

De stoffen die worden gebruikt in middelen als Brain Actives, Mentaal Fit en Concentratie Plus zijn stuk voor stuk van natuurlijk oorsprong.

De werking van de stoffen is bewezen en deze ingrediënten worden vaak al eeuwen gebruikt om op natuurlijke wijze de gezondheid of de cognitie te bevorderen.

Het zijn dan ook veilige ingrediënten, maar er zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen.

Veel van deze concentratie pillen bevatten cafeïne. Cafeïne is een oppeppend middel dat in kleine doseringen geen kwaad kan.

Bij een overgevoeligheid voor cafeïne of wanneer je last hebt van hart- of vaatziekten wordt het gebruik van cafeïne echter sterk afgeraden.

Daarnaast moeten mensen die bloedverdunners gebruik het ingrediënt Ginkgo Biloba vermijden. Dit ingrediënt werkt bloedverdunnend en moet dus zeker niet gecombineerd worden met bloedverdunners.

Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het advies om eerst een arts te raadplegen voor je dit soort producten gebruikt.

Wat zijn de bijwerkingen?

Wanneer je overgevoelig bent voor één van de ingrediënten in de concentratie pillen kan het gebruik leiden tot diverse klachten.

Veelgehoorde allergische reacties zijn misselijkheid, hoofdpijn, huidirritatie, maagklachten, darmklachten en diarree.

Wees dus altijd alert op dit soort klachten en staak het gebruik van de concentratie pillen als je hier last van krijgt.

Conclusie: zin of onzin?

En dan nu de hamvraag: zijn concentratie pillen bevorderlijk voor de focus? Het korte antwoord is ja. Een natuurlijke concentratie pil kan daadwerkelijk de concentratie en het geheugen een boost geven.

Maar verwacht er geen wonderen van. Een concentratiepil is geen wondermiddel waardoor je urenlang door kunt studeren, volop energie krijgt en meer kunt presteren dan ooit.

Het is een subtiel middel dat de cognitieve functies een boost geeft waardoor je net even wat alerter bent.

Het kan uitkomst bieden bij lastige taken, drukke werkweken en tentamenperiodes, maar een goede nachtrust, een gebalanceerd dieet en een kop koffie of thee op z’n tijd heb je ook absoluut nodig.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

december 6, 2023
Green Gummies G7 Plus Ervaringen: Oplichting?

Een gummie die je zogenaamd laat afvallen - het klinkt bijna als iets uit een sciencefictionverhaal. De Green Gummies G7 […]

november 27, 2023
Thorasan Review & Ervaringen: Is dit oplichting?

In een tijdperk waarin de zoektocht naar persoonlijke verbetering en zelfvertrouwen nooit lijkt te eindigen, duikt er soms een product […]

oktober 29, 2023
Testomore Ervaringen & Review: Werkt het echt?

Terwijl je online doorzoekt naar manieren om je testosteronniveaus te boosten, is de kans groot dat je de naam 'Testomore' […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling