Zweetaanvallen door stress: Wat kan je eraan doen?

Laatst bijgewerkt: 
oktober 31, 2021
zweetaanvallen door stress
Door 
Sanne de Vries
 - Psycholoog

Zweten is heel normaal en iedereen doet het. Of je nu ’s nachts ligt te slapen, je flink aan het sporten bent of je het gewoon heel warm hebt! Maar zweten bij stress doen we ook, stresszweet heet het ook wel.

Een zweetaanval door stress kennen veel mensen. Je bent nerveus voor een belangrijke presentatie of je wordt gewezen op een fout bijvoorbeeld. Ineens breekt het zweet je uit. En helaas is deze vorm van zweten meer ruikbaar. Normaal zweet bevat meer water dan stresszweet wat ervoor zorgt dat je het meer ruikt. Er zit in dit zweet meer proteïne en lipiden. Zodra dit zweet zich samenvoegt met de bacteriën op je huid zorgt dat ervoor dat je gaat ruiken. Stresszweet wordt ook wel koud zweet genoemd. Je hoeft het namelijk niet per se warm te hebben maar toch zweet je. Je handen en voeten kunnen zelfs koud aanvoelen want het bloed in je lichaam gaat tijdens de zweetaanvallen juist naar andere vitale organen in je lichaam. Ook komt dit zweet uit andere klieren dan inspanningszweet, namelijk uit de apocriene klieren. Deze klieren zitten in je oksels, in de kruisstreek en aan de binnenkant van je oor.

Zweetaanvallen door stress zijn erg vervelend en het kan iets zijn waar je je voor schaamt. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen!

Bestrijding zweetaanvallen door stress

De volgende tips kunnen je helpen om zweetaanvallen te minimaliseren:

Koop een andere deodorant

Let er bij het kopen van deodorant op of er aluminiumzouten inzitten. Deze zouten zorgen er namelijk voor dat je poriën worden afgesloten en dat de afscheiding van vocht wordt geremd. Het zorgt er tijdelijk voor dat het zweet niet uit je lichaam komt en ze werken langer dan een ‘gewone’ deodorant. Heb je er echt veel last van? Dan kan je via de apotheek een nóg sterkere anti-transpirant deodorant krijgen met een hogere dosis aluminiumzouten. Als je kan voorspellen dat je de volgende dag (mogelijk) een zweetuitbraak door stress zult krijgen, gebruik je deze deo al de avond ervoor. Zo kan hij extra goed inwerken en wordt hij beter opgenomen door de huid.

Liever een natuurlijke oplossing?

Kies dan voor aluinsteen. Dit kan je krijgen bij de drogist of een natuurwinkel. De aluinsteen maak je nat voor gebruik. Hierdoor lossen de mineralen erin op en zodra je dit op je huid smeert, laat dit een dun laagje achter en zorgt het ervoor dat je minder zweet.

Zorg ervoor dat je je stress kan beheersen

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk maar je kunt er wel aan werken! Begin eens met ademhalingsoefeningen of meditatie om jezelf rustig te krijgen als je een stressvolle periode hebt of waarmee je jezelf rustig kunt krijgen als je onverwachts een stressmoment hebt en wordt overvallen door zweet. Past dat niet bij jou? Gooi dan eens je agressie eruit met boksen of neem een ontspannend bad zo nu en dan.

Heb je vaak last van zweetaanvallen door stress?

Vraag je dan afwaardoor je telkens deze stress ervaart en hoe je deze kan verminderen. Als je de stress weet te verminderen heb je automatisch minder snel last van een zweetaanval. Uiteraard hoef je dit niet alleen te doen en kan je hiervoor een specialist inschakelen. Het vermijden of voorkomen van de stress is eigenlijk de meest ideale oplossing, maar wel de lastigste.

Let op je voeding

Het klinkt raar maar ondanks dat de zweetaanval wordt veroorzaakt door stress, helpt het om te letten op je voeding. Veranderingen in je dieet kunnen voorkomen dat je last krijgt van koud zweet. Beperk bijvoorbeeld de inname van suiker en eet geen vette maaltijden.

Ga naar de huisarts

Via de huisarts is het eventueel mogelijk om medicijnen te verkrijgen die helpen tegen de stress of als anti-angstmedicijn. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je minder last hebt van de stress en dus ook minder snel een stressaanval zult krijgen als gevolg hiervan.

Botox injecties

Heb je echt veel last van zweetaanvallen en helpt de rest niet of wil je gewoonweg een andere oplossing? Dan kan je er ook voor kiezen om te gaan voor injecties van botox. Deze worden gezet in de okselklieren en voor een paar maanden helpt dit om het zweten tegen te gaan.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

augustus 18, 2023
ProRest Plus: Eerlijke Review + Ervaringen

Iedereen kent het gevoel wel; de zware druk van alledag, slapeloze nachten en constante prikkels van onze moderne wereld. Tegenwoordig […]

november 29, 2022
5 Praktische Tips om je testosteron te verhogen

Testosteron associëren we in onze samenleving vaak met mannelijkheid. Het wordt gezien als hét hormoon verantwoordelijk voor ruzies, koppigheid, zelfvertrouwen […]

november 29, 2022
Testosteron Verhogen Vrouw: 5 tips die echt werken!

Als je denkt aan testosteron denk je waarschijnlijk direct aan een man. Testosteron wordt in onze samenleving geassocieerd met mannelijkheid, […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling