Warm hoofd geen koorts? Oorzaken en Oplossingen

Laatst bijgewerkt: 
februari 24, 2023
warm hoofd geen koorts
Door 
Sophie van Lent
 - Gezondheidsadviseur

Koorts is een teken dat het lichaam een infectie heeft, en kan een levensbedreigend symptoom zijn. Maar wat als je een warm hoofd hebt maar geen koorts? Dit artikel behandelt alle redenen waarom een hoofd warm kan zijn zonder koorts.

Medische Oorzaken

Een heleboel medische oorzaken kunnen zorgen voor een warm hoofd.

1. Te snelle schildklier

Dit is wanneer de schildklier te veel van het hormoon thyroxine aanmaakt, dat de stofwisseling versnelt. Dit kan er ook toe leiden dat je meer zweet en je warmer voelt dan normaal.

Wat kun je eraan doen? Als je vermoedt dat dit de oorzaak kan zijn van je warme hoofd zonder koorts, neem dan contact op met je arts voor advies.

2. Multiple sclerose

Multiple sclerose is een aandoening die de zenuwen aantast. Mensen met MS ondervinden daardoor vaak problemen met zien, voelen en bewegen.

Mensen met multiple sclerose hebben de neiging gevoelig te zijn voor warme of koude temperaturen, dus als ze voelen dat hun hoofd warmer is dan normaal, kan de temperatuur de oorzaak zijn.

Wat kun je eraan doen? Als je vermoedt dat je warme hoofd zonder koorts veroorzaakt wordt door MS, raadpleeg dan een arts voor advies.

3. Diabetes

Als je diabetes hebt, kan de glucose in je bloed opvliegers veroorzaken en het gevoel geven dat je koorts heeft terwijl dat niet zo is. Dit gebeurt het vaakst tijdens de slaap en na het eten van bepaalde voedingsmiddelen die veel suiker bevatten

Wat kun je eraan doen? Het is belangrijk om bij te houden hoeveel koolhydraten je eet en hou je bloedsuikerspiegel in de gaten.

4. Medicijnen

Er zijn veel geneesmiddelen op de markt die ervoor kunnen zorgen dat je meer zweet of het warmer krijgt in je lichaam. Sommige medicijnen kunnen je ook een droge mond geven, waardoor je warmer dan normaal kunt voelen.

Wat kun je eraan doen? Vertel je arts over alle bijwerkingen die je ondervindt. Hij of zij kan je misschien een ander geneesmiddel of een alternatieve behandeling geven.

5. Zwangerschap

De hormonale veranderingen bij een zwangere vrouw kunnen ervoor zorgen dat haar lichaam warmer aanvoelt dan normaal, wat betekent dat zelfs als ze geen koorts heeft, het hoofd of de nek warm kunnen aanvoelen. Dit is normaal en moet niet worden verward met koorts, want het is normaal in deze periode van het leven van de moeder.

Wat kun je eraan doen? Je kunt hier niets aan doen, omdat het na een periode vanzelf overgaat.

Levensstijl of omgevingsoorzaken

Ook je levensstijl en omgeving kunnen de oorzaak zijn van een warm hoofd geen koorts.

6. Verstopte neus

Als je last hebt van een verkoudheid of allergie, kan je neus verstopt zijn. Hierdoor kan de temperatuur in je hoofd stijgen omdat je door je mond ademt in plaats van door de neus.

Wat kun je eraan doen? Zoutoplossing en decongestiva kunnen helpen om een verstopte neus te verhelpen, maar als de symptomen ernstig zijn, moet je naar de dokter gaan.

7. Uitdroging

Wanneer je niet genoeg water drinkt, betekent dit dat de vloeistoffen niet zo goed door het lichaam circuleren als het zou moeten. Dit is ook de reden waarom je een droge mond kunt hebben of zich dorstig kunt voelen. Door deze vochtafname kan je hoofd warm worden, ook als je geen koorts hebt.

Wat kun je eraan doen? Zorg ervoor dat je de hele dag door voldoende water drinkt om uitdroging te voorkomen.

8. Hete omgeving

Als je op een warme plaats bent, zoals een drukke kamer of buiten op een zeer zonnige dag zonder schaduw, dan kan de extra lichaamswarmte ook nergens naartoe. Hierdoor kan je hoofdtemperatuur stijgen zonder koorts.

Wat kun je eraan doen? Probeer niet naar buiten te gaan op erg warme dagen. Als je toch koorts hebt, kan je het beste binnen blijven en afkoelen tot de temperatuur daalt.

9. Ovulatie

De ovulatie is het moment in je menstruatiecyclus waarop een eicel, of eierstok, vrijkomt uit een van je eierstokken. Het gebeurt ongeveer 14 dagen voordat je menstruatie begint en het duurt meestal 24 tot 48 uur. Tijdens deze periode kunnen vrouwen zich emotioneel en lichamelijk gevoeliger voelen, wat kan leiden tot een heet hoofd zonder koorts.

Wat kun je eraan doen? Je kunt met je arts praten over anticonceptiemogelijkheden als je problemen hebt met je ovulatie.

10. Pittig eten

Wanneer je pittig voedsel eet, vooral wanneer het erg warm is, kan je lichaam reageren en ervoor zorgen dat sommige delen van het lichaam heter worden dan andere. Dit geldt ook voor het hoofd en het gezicht, die warmer zullen aanvoelen zonder dat er koorts is.

Wat kun je eraan doen? Drink wat melk en zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om het pittige voedsel te verteren, of vermijd het helemaal te eten.

11. Slaaphouding

Als je te lang met je hoofd onder de dekens of in een ongemakkelijke houding slaapt, zullen de bloedvaten rond je hoofd en nek zich sterk vernauwen. Hierdoor kan je hoofd warm aanvoelen zonder koorts.

Wat kun je eraan doen? Het is het beste om op je rug te slapen of met het hoofd iets omhoog.

12. Sporten

Als je lichaam te warm wordt omdat je lang hebt gesport, kan dit er ook toe leiden dat de bloedvaten samentrekken en dat je een warm hoofd krijgt zonder koorts.

Wat kun je eraan doen? Het is belangrijk dat je tijdens het sporten goed gehydrateerd en gekoeld blijft.

13. Voedingsmiddelen

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat je hoofd warmer aanvoelt dan normaal, zelfs zonder koorts. Dit zijn bijvoorbeeld warme dranken zoals thee of koffie met melk en suiker, maar ook kruidige curry's. Door de cafeïne in deze dranken ga je meer zweten, waardoor je het overal warmer krijgt, ook bij je hoofd.

Wat kun je eraan doen? Je hoeft niks te doen, na een tijdje gaat het weg. Vind je het vervelend en gebeurt het elke keer? Vermijd deze voedingsmiddelen dan.

Conclusie

Er zijn veel redenen die voor een warm hoofd kunnen zorgen zonder koorts. Zorg ervoor dat je veel water drinkt. Wees niet bang om je huisarts te bellen als je warme hoofd blijft aanhouden zonder koorts. Trek op tijd de bel!

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

november 29, 2022
5 Praktische Tips om je testosteron te verhogen

Testosteron associëren we in onze samenleving vaak met mannelijkheid. Het wordt gezien als hét hormoon verantwoordelijk voor ruzies, koppigheid, zelfvertrouwen […]

november 29, 2022
Testosteron Verhogen Vrouw: 5 tips die echt werken!

Als je denkt aan testosteron denk je waarschijnlijk direct aan een man. Testosteron wordt in onze samenleving geassocieerd met mannelijkheid, […]

november 22, 2022
Dormidina kopen Nederland? Opgelet 2024

Wist dat je maar liefst één op de vijf Nederlanders regelmatig last heeft van slaapproblemen? Ze vinden het moeilijk om […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling