Veel haaruitval na het douchen: Is dit normaal?

Laatst bijgewerkt: 
december 22, 2021
veel haaruitval na douchen
Door 
Sophie van Lent
 - Gezondheidsadviseur

Heel veel mannen en vrouwen kampen met haaruitval, vooral tijdens en na het douchen. Het is best even schrikken als je de hoeveelheid haar ziet die je bent verloren tijdens het douchen.

Veel mensen maken zich dan ook zorgen wanneer ze hun haar verliezen. Ze vrezen dat het haar afbreekt of dat ze dunner haar krijgen. Is het normaal om zo veel haar te verliezen tijdens en na het douchen?

Is haaruitval na het douchen normaal?

Laten we eerlijk wezen: je bent vast wel eens geschrokken van de hoeveelheid haar in het doucheputje na een douchebeurt. Is het eigenlijk wel normaal om zo veel haar te verliezen als je gewoon je haren wast?

Laten we je geruststellen: de gemiddelde mens verliest zo’n 50 tot 120 haren per dag. Dat is volkomen normaal en gebeurt bij iedereen. Hoeveel haar je verliest, hangt nauw samen met de dikte en de lengte van het haar. Mensen met lang en dik haar verliezen dagelijks iets meer haren dan mensen met dunner of korter haar.

De reden dat je zo veel haren verliest in de douche is omdat dit doorgaans de plek is waar men de haren los laat hangen en losschudt. Als je jouw haar normaliter in een staart of vlecht draagt, kunnen de haren nergens heen. Pas als je onder de douche stapt, krijgen de losse haren de kans om echt uit te vallen.

Dit is vaak de reden waarom veel mensen zo veel haren verliezen onder de douche. Door het borstelen, wassen en uitspoelen raak je nu eenmaal sneller die losse haren kwijt. En dat is niets om je zorgen over te maken. Je krijgt er ook dagelijks weer nieuwe haren bij. Die verloren haren mis je dus meestal helemaal niet.

Oorzaken van haaruitval

Er zijn tal van redenen waarom we op dagelijkse basis haren verliezen en de meeste oorzaken zijn helemaal geen reden tot zorg.

We verliezen nu eenmaal op dagelijkse basis flink wat haren door natuurlijke oorzaken, nieuwe haargroei, de haarstijlen die we dragen en de manier waarop we ons haar kammen, stylen en wassen.

Het kan echter zo zijn dat het haaruitval geen natuurlijke reden heeft. Wanneer het haaruitval zorgwekkend is of erg omvangrijk is, is een doktersbezoek zeker een must. Deze vormen van haaruitval kunnen namelijk heel andere oorzaken hebben.

Een ijzertekort

Een tekort aan ijzer kan haaruitval tot gevolg hebben. Vooral wanneer er sprake is van bloedarmoede is haarverlies een goede indicator dat er iets mis is. Gelukkig is deze vorm van haaruitval eenvoudig op te lossen door het ijzertekort aan te vullen.

Ziektes

Er zijn diverse ziektes en aandoeningen die haaruitval als symptoom hebben. Diverse schildklieraandoeningen en diabetes kunnen haaruitval tot gevolg hebben, maar ook de haarziekte alopecia areata kan verantwoordelijk zijn voor het haarverlies. Het is hoe dan ook verstandig om een arts te raadplegen wanneer je veel haar verliest in korte tijd.

Medicatie

Net zoals diverse ziektes kunnen leiden tot haarverlies, hebben medicijnen soms ook haarverlies als gevolg. Er zijn vrij veel medicijnen waarbij haaruitval één van de mogelijke bijwerkingen is.

Vooral bij het gebruik van antidepressiva, bloeddrukverlagers, anticonceptiemiddelen, bloedverdunners en schildkliermedicatie is het belangrijk hier extra op te letten, maar ook chemotherapie heeft haarverlies als bijwerking.

Zwangerschap en bevalling

Een zwangerschap en bevalling heeft veel impact op het lijf van een vrouw. Er zijn tal van fysieke en mentale klachten waar je mee te maken kunt krijgen en haarverlies is er helaas één van.

Doorgaans is het haarverlies als gevolg van een zwangerschap of bevalling van tijdelijke aard. Na enkele maanden zou de haaruitval moeten verminderen.

Stress

We weten allemaal dat stress enorm veel effect kan hebben op onze fysieke en mentale gezondheid. Tal van klachten kunnen ontstaan door langdurige blootstelling aan stress.

Ook haaruitval kan worden veroorzaakt door stress. Sommige mensen reageren op stress en angst door het haar, bewust of onbewust, uit te trekken. Maar ook spontaan haarverlies kan door stress worden getriggerd. Deze vorm van haaruitval kan het beste worden behandeld door de bron van de stress aan te pakken.

Ondergewicht

Ondergewicht is iets dat veel fysieke klachten kan veroorzaken. Mensen met ondergewicht kunnen bijvoorbeeld last van haaruitval krijgen. Deze vorm van haaruitval wordt telogene effluvium genoemd. Het betekent dat de natuurlijke haarcyclus wordt verstoord met een stop van haargroei en haaruitval als gevolg. Ondergewicht is niet de enige reden dat dit gebeurt. Ook een bevalling, een ziekte of een dieet kan hiertoe leiden. De enige manier om deze vorm van haaruitval tegen te gaan, is door het voedingspatroon aan te passen zodat de natuurlijke haarcyclus weer wordt hervat.

Wanneer is haaruitval zorgwekkend?

Er zijn dus heel veel redenen waarom je haren kunt verliezen tijdens het douchen en doorgaans is het niets zorgwekkends. De haaruitval kan echter wel problematisch zijn wanneer je meer haren dan normaal verliest.

Als er tijdens het douchen hele plukken haar loskomen of wanneer je zelfs na het douchen nog veel haren verliest, is het tijd om aan de bel te trekken.

Er hoeft niets ernstigs aan de hand te zijn, maar het is beter om het haarverlies wel te bespreken met een arts.

Tips om haaruitval in de douche tegen te gaan

Vind je het haarverlies tijdens en na het douchen vervelend, maar is er geen reden tot zorg? Dan zijn er tal van manieren om het verlies van deze haren tegen te gaan.

Je kunt de hoeveelheid haren die je verliest namelijk verminderen door jezelf de volgende goede gewoontes aan te leren.

Kam je haar voor het douchen

Het is belangrijk om regelmatig het haar te kammen, maar om haarverlies en -breuk tegen te gaan, is het verstandig om dit te doen voordat je onder de douche stapt. Na het douchen breekt het haar namelijk sneller af als je het kamt. Bovendien is goed gekamd haar makkelijker te wassen en te verzorgen.

Draag je haar in een beschermende haarstijl

Ons haar krijgt op dagelijkse basis flink wat te verduren. Het doorstaat zonlicht, regen, wind en flink wat beschadigende haarstijlen. Al die staarten, krullen en verfbeurten zijn heel erg leuk, maar je haar wordt er niet gezonder van.

Zorg extra goed voor je haar door het regelmatig in een beschermende haarstijl te dragen. Vooral als je broos haar, krullend haar of kroeshaar hebt, is dit een must. Een vlecht of een knot, zonder clipjes, nare elastiekjes of haarspray, zijn aan te raden.

Gebruik geen rubberen elastiekjes

Kleine rubberen elastiekjes zijn weer helemaal terug van weggeweest. Ze zijn ideaal voor het stijlen van mooie kapsels, maar ze zijn echt funest voor het haar. De rubberen elastiekjes zijn nagenoeg onmogelijk te verwijderen uit het haar zonder het haar te beschadigen. Vermijd deze elastiekjes dus liever als je het haar niet wilt breken of beschadigen.

Vermijd stijlen en krullen

Veel mensen zijn gek op hun stijltang of hun krultang, maar we weten allemaal dat stijlen en krullen helemaal niet zo goed is voor ons haar. Om beschadigd haar en gebroken haar te voorkomen, kun je de stijltang en de krultang beter achterwege laten.

Blijf uit de zon

We weten dat we moeten oppassen met zonlicht op onze huid, maar wist je al dat ook ons haar helemaal niet zo goed tegen de zon kan? Wanneer het haar warm wordt, kan het namelijk afbreken en dof worden. Bescherm je haar dus goed op warme dagen. Draag een hoed of een sjaaltje of vermijd de zon wanneer deze erg fel schijnt.

Conclusie

Nu je weet dat haarverlies tijdens en na het douchen heel normaal is, sta je hopelijk voortaan iets relaxter onder de douche.

Zolang de hoeveelheid haar beperkt blijft, is er niets om je zorgen over te maken. Je kunt gelukkig wel het één en ander doen om de hoeveelheid verloren en afgebroken haren te verminderen.

Door je haar goed te verzorgen, op de juiste manier te kammen en vooral veel te ontzien, werk je aan een glanzende, volle en gezonde haardos waar je trots op mag zijn.

Heb je last van haaruitval en weinig haargroei? Wil je meer volume en glans in je haar?

Bekijk hier de beste haarvitamines die op dit moment verkrijgbaar zijn.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

juni 25, 2022
Top 5 Beste Collageen Poeders Getest 2024

Ben jij op zoek naar hét wondermiddel om huidveroudering tegen te gaan? Dan ben je aan het juiste adres. Collageen […]

juni 25, 2022
Collagen Select Review & Ervaringen: Werkt het echt?

Mensen zijn altijd op zoek naar het nieuwste wondermiddel om veroudering tegen te gaan. En daar worden kosten noch moeite […]

mei 16, 2022
Laduti Haar Serum Ervaringen & Review: Werkt Het?

Eén van de nadelen van ouder worden is het dunner worden van ons haar. Vooral mannen kunnen last krijgen van […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling