Is je tong inslikken mogelijk?

Laatst bijgewerkt: 
januari 23, 2023
epilepsy
Door 
Sophie van Lent
 - Gezondheidsadviseur

Het inslikken van je tong is een van de meest gevreesde medische noodgevallen die zich kunnen voordoen. De gedachte dat iets je luchtwegen blokkeert, waardoor je niet meer kunt ademen, is angstaanjagend! We zullen bespreken of het mogelijk is je tong in te slikken en wat je moet doen als dat gebeurt.

Bouw van een tong

De tong bestaat uit een hele reeks verschillende spieren en weefsels, waaronder:

  • De intrinsieke spieren. Deze helpen de tong van vorm en positie te veranderen om slikken mogelijk te maken en om voedsel langs de mondholte te duwen met het oog op kauwen
  • De extrinsieke spieren. Er zijn drie paar van deze spieren die van buiten de mond aan verschillende delen van de tong vasthechten. Zo kan je tong rond bewegen tijdens het spreken of eten.

Er zijn ook veel zenuwuiteinden over de hele tong. Deze houden ons bewust van wat er in onze mond en eromheen gebeurt, zodat we er adequaat op kunnen reageren.

Kun je je tong inslikken?

Je tong inslikken is niet mogelijk. De tong zit aan de onderkant van de mond vast met een stuk weefsel dat ervoor zorgt dat je tong niet in je keelgat kan vallen. Als je tong in staat was doorgeslikt te worden, zou je je er bij elke maaltijd in verslikken!

Het is dus een mythe dat je je tong kunt inslikken tijdens een epilepsieaanval of wanneer je bewusteloos bent.

Kun je stikken door je tong?

Het is wel mogelijk te stikken door je tong. Wanneer een persoon bewusteloos raakt, ontspannen de spieren, inclusief de tong. Als de bewusteloze op zijn of haar rug ligt, valt de ontspannen tong naar de achterkant van de keel, hierdoor kan de tong de beide luchtwegen blokkeren. Hierdoor wordt zuurstoftoevoer naar de hersenen afgesneden.

De meeste mensen verwarren "je tong inslikken" met het stikken door je tong.

Wat te doen bij tong inslikken?

Als iemand zijn "tong inslikt", moet diegene in de stabiele zijligging gelegd worden. Dit zijn de stappen die je moet volgen:

1) Kniel naast het slachtoffer en strek zijn benen. Verwijder zijn bril als hij die op heeft en grote voorwerpen in de broekzakken.

2) Plaats de arm die het dichtst bij je is in een rechte hoek ten opzichte van zijn lichaam en de handpalm naar boven gericht.

3) Breng de tegenovergestelde arm over zijn borst en plaats de handrug tegen de wang die het dichtst bij je is. Dit moet je zo vast houden

4) Trek met je andere hand zijn verre knie omhoog zodat zijn voet plat op de grond staat.

5) Houd de handrug van het slachtoffer tegen zijn wang gedrukt en trek aan de verre been om het slachtoffer naar je toe op zijn zij te rollen. Je kunt dan het bovenbeen zo verstellen dat het in een rechte hoek gebogen is.

6) Kantel het hoofd van het slachtoffer voorzichtig naar achteren en til de kin op om ervoor te zorgen dat de luchtwegen open blijven. Controleer of de tong naar voren is gevallen en of het slachtoffer weer normaal kan ademen

7) Controleer om de minuut de ademhaling van het slachtoffer.

Wat doe je bij een epileptische aanval?

Hieronder wordt beschreven hoe je kunt helpen als iemand een epileptische aanval krijgt.

Moet ik 112 bellen?

Epileptische aanvallen vereisen meestal geen medische noodhulp. Bel 112 alleen als een of meer van deze waar zijn:

  • De persoon heeft nog nooit eerder een aanval gehad.
  • De aanval duurt langer dan vijf minuten.
  • De persoon is zwanger of diabetisch, en heeft de afgelopen zes uur geen medicijnen ingenomen.
  • De persoon is gewond geraakt na de aanval
  • De persoon is na de aanval niet wakker geworden.

Wat moet je doen

Er zijn veel soorten epileptische aanvallen. De meeste eindigen binnen een paar minuten. Volg deze stappen om iemand te helpen die een aanval heeft:

  • Blijf bij de persoon totdat de aanval eindigt en hij of zij volledig wakker is. Nadat het is afgelopen, help je de persoon op een veilige plaats te zitten. Nadat de persoon eenmaal alert is en kan communiceren, kan je de persoon vertellen dat een hij of zij een aanval heeft gehad.
  • Time hoe lang de aanval duurt. Als er na vijf minuten nog helemaal geen verbetering is, bel dan onmiddellijk 112.
  • Laat de persoon zich gerustgesteld voelen.
  • Zorg dat iedereen kalm blijft.
  • Wacht tot de persoon weer ontspannen is en leg hem of haar daarna in de stabiele zijligging.

Wat moet je niet doen

  • Bied de persoon geen water of voedsel aan totdat hij of zij volledig alert is. Houd de persoon tijdens de aanval niet vast.
  • Houd de persoon op geen enkele manier in bedwang.
  • Probeer de aanval niet te stoppen door hem/haar te knijp en of door ijs of warmte aan te brengen.
  • Steek niets in de mond van de persoon, ook geen medicijnen, je vingers, een lepel of een ander voorwerp
  • Probeer de persoon niet te verplaatsen, tenzij hij/zij op een gevaarlijke plaats zit.

Conclusie

Het is onmogelijk om je tong in te slikken, ook niet tijdens een epileptische aanval. In sommige gevallen kan de tong achterover in de mond vallen en de luchtwegen blokkeren, als dit gebeurt leg je het slachtoffer in de stabiele zijligging.

Epileptische aanvallen komen vaak voor, het is dus handig om geïnformeerd te zijn wat je moet doen tijdens zulke situaties.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

november 29, 2022
5 Praktische Tips om je testosteron te verhogen

Testosteron associëren we in onze samenleving vaak met mannelijkheid. Het wordt gezien als hét hormoon verantwoordelijk voor ruzies, koppigheid, zelfvertrouwen […]

november 29, 2022
Testosteron Verhogen Vrouw: 5 tips die echt werken!

Als je denkt aan testosteron denk je waarschijnlijk direct aan een man. Testosteron wordt in onze samenleving geassocieerd met mannelijkheid, […]

november 22, 2022
Dormidina kopen Nederland? Opgelet 2024

Wist dat je maar liefst één op de vijf Nederlanders regelmatig last heeft van slaapproblemen? Ze vinden het moeilijk om […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling