Hoe pof je zoete aardappel in de oven?

Bijgerecht
60 min
2 personen
Het is eenvoudig om zoete aardappel in de oven klaar te maken. Je kunt de aardappelen in reepjes snijden, bestrijken met olie en zo in de oven bakken. Het is echter ook mogelijk om de bataat in zijn geheel in aluminiumfolie te wikkelen en de zoete aardappel poffen. Hierdoor wordt de binnenzijde zacht en is de schil gemakkelijk te verwijderen.
Ingrediënten
2 zoete aardappels
zonnebloem olie
aluminiumfolie
eventuele toppings

Bereiding

Hoe lang het duurt om de aardappel gaar te krijgen, hangt onder meer af van de temperatuur en de grootte van de aardappel. Het duurt ongeveer 30 tot 60 minuten om de zoete aardappel te poffen. Het is verstandig om regelmatig te controleren of de bataat al gaar is. De oven moet ingesteld worden op een temperatuur van 180 tot 200 °C.

Het recept voor de gepofte zoete aardappel is gezonder dan de frietjes uit de oven, omdat de aardappelen dan niet met een flinke laag olie worden klaargemaakt. Bij het poffen worden ze in aluminiumfolie gewikkeld en zo in de oven bereid.

  1. De oven mag ingesteld worden op 190 graden en begin met het schoonmaken van de zoete bataat.
  2. Plaats iedere aardappel op een stuk aluminiumfolie en bestrijk met een klein laagje zonnebloemolie. Gebruik een vork om gaatjes te prikken in de zoete aardappelen en wikkel ze niet te strak in.
  3. De folie moet wel goed afgesloten zijn zodat er geen lucht uit kan komen. De pakketjes in de oven leggen en tussen de 30 – 60 minuten de zoete aardappel poffen.
  4. Check na een halfuur of de gepofte zoete aardappel goed met behulp van een mes. Prik in de bataat en als deze zacht is geworden en het mes er gemakkelijk inglijdt, zijn ze goedgekeurd. Anders nog even terugleggen en om de tien minuten controleren.

Handige tip:
De bataat is natuurlijk al heerlijk van smaak maar het kan geen kwaad om deze smaaksensatie te verrijken. Breng de gepofte zoete aardappel bijvoorbeeld op smaak met verse kruiden zoals koriander, citroensap of kaneel en suiker. Het is ook mogelijk om de aardappelen open te snijden en te vullen met verse kruidenboter, een Mexicaanse salsa of wat feta.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer recepten

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling