Zoete aardappel bakken

Bijgerecht
5 min + 10 min
2 personen
Het koken van de zoete aardappel wordt vaak gedaan om er puree van te maken of deze in een bloemkoolsoep te verwerken. Misschien wil je liever een ander recept klaarmaken en dan kun je de zoete aardappel bakken. Het bakken werkt ongeveer hetzelfde als bij kant-en-klare aardappelschijfjes die je in de supermarkt kunt kopen.
Ingrediënten
500 gram zoete aardappel
zout
peper

Bereiding

De grootte en de hoeveelheid aardappelen heeft invloed op de kooktijd. In 10 tot 20 minuten kun je de zoete aardappel bakken. Het is aan te raden om een koekenpan met dikke bodem en antiaanbaklaag te gebruiken en de bataat op (middel)hoog vuur te bakken.

  1. Om vuiligheid te verwijderen is het verstandig om de zoete aardappel goed schoon te borstelen en daarna pas te beginnen met de bereiding.
  2. Dep droog met keukenpapier en begin met het snijden van de bataat. Je kunt de zoete aardappel in plakjes van 1 cm dik- of in blokjes snijden. Met behulp van een scherp mes zal het snijden het makkelijkst gaan.
  3. Verhit daarna een scheutje olijfolie in de koekenpan en laat het goed heet worden. Voeg dan ook de aardappelen toe en breng op smaak met een snufje zout en peper. Doe het deksel op de pan en de plakjes gedurende 5 minuten laten sudderen.
  4. Goed roeren en de zoete aardappel nog eens 5 tot 10 minuten laten bakken.

Handige Tips:

  • Het is aan te raden om de zoete aardappel tijdens het bakken regelmatig te controleren omdat deze snel verbrandt. Je wilt natuurlijk geen aangebrande maaltijd serveren.
  • De bataat kan heerlijk op smaak gebracht wordt met een zoetigheid zoals honing. Bestrijk vlak voor het opdienen met een vleugje honing of siroop.
  • Aardappelschotels zijn steeds populairder. Tijdens het zoete aardappel bakken kun je natuurlijk ook wat gember, grof gesneden ui of spekjes meebakken.

Voorkeur voor een andere bereidingswijze?
Het bereiden van zoete aardappelen kan op meerdere manieren. De bataat wordt wel eens in dunne plakjes gesneden, in de oven gelegd en vervolgens als frietjes opgegeten. Daarnaast is het mogelijk om zoete aardappel koken en tot een puree te vermalen. Zo creëer je een heerlijk bijgerecht voor bij de bloemkool en een stukje vlees.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer recepten

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling