5 Beste Pre-workouts van 2024 die echt werken

Laatst bijgewerkt: 
januari 1, 2024
pre workout
Door 
Virgil Rinner
 - Personal Trainer

Om effectief te werken aan spieropbouw, vetverbranding en de conditie zijn een strikt workout regime, voldoende eiwitten en regelmatig rust onmisbaar.

Maar een voedingssupplement kan ook zeker helpen bij het vergroten van het effect van jouw workouts en het volhouden van het fitnessschema.

Eén belangrijk supplement dat veel sporters gebruiker is een pre-workout.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over pre-workouts en delen we de 5 beste pre-workouts van 2022.

Wat is een pre-workout?

Veel krachtsporters maken graag gebruik van eiwitshakes, creatine en workout boosters om hun prestaties te verbeteren en het uithoudingsvermogen te vergroten.

Maar pre-workouts zijn ook veelgebruikt onder bodybuilders en krachtsporters. Maar wat is een pre-workout eigenlijk?

Een pre-workout is een supplement dat wordt geconsumeerd voor aanvang van de training. Het supplement bevat belangrijke ingrediënten die de training nog effectiever kunnen maken.

Ze zorgen voor meer kracht, meer focus, meer energie en meer uithoudingsvermogen tijdens de workout.

Door de pre-workout een kwartier tot een half uur voor het trainen te consumeren, profiteer je optimaal van alle voordelen en haal je het meeste uit jouw workout.

Wat zit er in een pre-workout?

Er zijn veel ingrediënten die activerend werken voor een workout en de samenstelling van pre-workouts kan ook onderling flink verschillen.

Toch zijn er enkele ingrediënten die vaak terugkomen en die erg populair zijn onder krachtsporters. Wij nemen deze ingrediënten onder de loep.

Cafeïne: Om voldoende gemotiveerd te raken voor het sporten en om energie te hebben om de workout vol te houden, is een oppeppend middel echt een uitkomst in een pre-workout. Cafeïne is daarom een veelgezien ingrediënt in pre-workout supplementen. Bovendien zorgt cafeïne voor een boost van het metabolisme waardoor je meer calorieën verbrandt tijdens het trainen.

Taurine: Dit is een lichaamseigen stof die zorgt voor een goede doorbloeding, meer uithoudingsvermogen en een effectievere vetverbranding. In pre-workouts werkt het ook uitstekend om de alertheid te vergroten en de vermoeidheid te doen afnemen. Bovendien zou taurine kunnen helpen bij het herstel na een workout.

L-Tyrosine: De stof zorgt voor een hogere alertheid en focus, maar kan ook de stofwisseling bevorderen en zo actief bijdragen aan gewichtsverlies.

Creatine: Geeft energie aan de spieren en ondersteunt zo het opbouw van spiermassa. Bovendien verbetert creatine zowel de maximale kracht als de explosieve kracht tijdens trainingen.

L-Arginine: Dit stofje is een veelgebruikt ingrediënt in supplementen en een aminozuur. L-Arginine zorgt voor een betere bloedsomloop en een betere stofwisseling. Het aminozuur verbetert zo de toevoer van voedingsstoffen naar de spieren. Hierdoor worden de prestaties beter en neemt de vetverbranding toe.

Glutamine: Dit stofje kan zorgen voor een goede energiestofwisseling en een goed herstel van de spieren. Sporters die veel aan krachttraining doen, lopen het risico hun eigen glutaminevoorraad snel uit te putten. Door glutamine te supplementeren, worden de spieren beschermd.

L-Carnitine: Dit aminozuur speelt vooral een belangrijke rol bij de vetverbranding. Vetzuren worden beter getransporteerd en aangewend als energiebron. Zo is er meer energie beschikbaar en wordt de vetverbranding geboost.

De top 5 beste pre-workouts van 2022

Maar welke supplementen zijn nu de echte toppers wanneer het aankomt op pre-workout supplementen? Wij zetten de top 5 van de beste pre-workouts van 2022 op een rij.

1. Nutrigo Lab Strength

Eén van de meest bekende pre-workout supplementen is Nutrigo Lab Strength. Dit supplement belooft gebruikers meer kracht en uithoudingsvermogen, een hogere vetverbranding en minder vermoeidheid.

Nutrigo Lab Strength

Bekijk prijs op:

Het supplement bevat onder andere creatine, bietenextract, Alpinia galanga, citrulline-malaat, bergrooswortelextract en L-tyrosine om dit effect te bereiken.

Lees hier mijn volledige review van Nutrigo Lab Strength >>

Wat deze pre-workout beter maakt dan andere is de ingrediëntenlijst. Nutrigo Lab Strength bevat meerdere gepatenteerde ingrediënten met een hoge dosis. Op dit moment is dit een van de beste pre workouts die je kunt kopen in Nederland.

Het advies is om eens per dag een shake, bestaande uit water of melk met 2 scheppen van het poeder, te nemen. Het beste moment hiervoor is zo’n 15 minuten voor de workout.

Samengevat:

  • Effectiviteit: 10/10
  • Beste pre-workout van dit moment
  • Bevat de meeste actieve ingrediënten
  • Gepatenteerde ingrediënten met hoge dosering

Bekijk hier de prijzen van Nutrigo Lab Strength >>


2. C4 Ultimate Pre-Workout

De C4 Ultimate Pre-Workout van Cellucor is nog zo’n populair product dat de reputatie meer dan waarmaakt.

Het supplement bevat onder andere taurine, watervrije betaïne, bergrooswortelextract, cacao-extract, ginsengwortel extract, L-arginine, citrulline-malaat, vitamine B6, vitamine C en vitamine B12 om de gebruiker extra energie, alertheid, uithoudingsvermogen en kracht te geven.

Neem één schepje van de C4 Ultimate Pre-Workout met water zo’n 25-30 minuten voor de training voor een optimaal effect.

3. Animal Pump

Animal Pump is een pre-workout supplement van Universal. Dit supplement helpt krachtsporters door een complete en effectieve formule te bieden waarmee kracht, focus, uithoudingsvermogen en energie wordt geboost.

De formule bevat onder andere taurine, watervrije cafeïne, kolanootpoeder, L-cysteïne, L-arginine, L-glutamine, groene thee extract en creatine om dit effect te bewerkstelligen.

Het supplement bestaat uit sachets met diverse capsules die in één keer ingenomen dienen te worden met een glas water. Dit doe je ongeveer een half uur voor de training.

4. 5150 Pre-Workout

De 5150 Pre-Workout is verkrijgbaar in diverse smaken en kan door sporters worden gebruikt voor aanvang van de workout.

Zo wordt het energiegehalte verhoogd, de focus vergroot en het uithoudingsvermogen geboost. De 5150 Pre-Workout bevat onder andere L-citrulline, taurine, L-tyrosine en synefrine om dit effect te krijgen.

Het supplement is in poedervorm. Een kwartier tot een half uur voor de workout neem je een scoop met een glas water om maximaal te profiteren van de effecten.

5. C4 Original Pre-Workout

De C4 Ultimate Pre-Workout is erg populair, maar ook de C4 Original Pre-Workout is absoluut de moeite waard.

Dit product van Cellucor is ook uitstekend geschikt voor het verkrijgen van meer energie, focus en uithoudingsvermogen bij de krachttraining.

Dit supplement is hoog in cafeïne en creatine, maar bevat ook L-tyrosine, L-arginine en diverse belangrijke vitamines.

Gebruik één scoop in combinatie met water of vruchtensap zo’n 20 tot 30 minuten voor de workout.

Zijn pre-workouts gevaarlijk?

De pre-workouts die we in dit artikel hebben besproken, en andere pre-workout supplementen met natuurlijke ingrediënten, zijn doorgaans veilig in gebruik.

Omdat de ingrediënten van natuurlijke oorsprong zijn, is de kans op bijwerkingen aanzienlijk kleiner dan wanneer er synthetische stoffen worden gebruikt om de prestaties te boosten. Toch zijn ook natuurlijke ingrediënten niet helemaal zonder risico.

Veel preworkout supplementen gebruiken één of andere vorm van cafeïne om de prestaties te boosten. Cafeïne is erg geschikt om de alertheid, de focus en de prestaties te vergroten, maar is niet zonder bijwerkingen.

Een hoge dosering cafeïne kan leiden tot hoofdpijn, zenuwen, een verhoogde bloeddruk en slapeloosheid.

Bovendien wordt het gebruik van cafeïne in hoge doseringen afgeraden voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, mensen met hart- en vaatziekten en mensen die op een andere manier tot een risicogroep behoren. Overleg het gebruik dan altijd met een medisch specialist.

Oplettendheid is ook geboden bij het gebruik van pre-workouts met synefrine. Synefrine is een stof die onder andere voorkomt in citrusvruchten, en dan vooral in bittersinaasappelextract.

Het wordt vaak gebruikt als natuurlijk alternatief voor de verboden stof efedrine. In principe is synefrine veilig bevonden, maar de stof kan wel de bloeddruk verhogen en een mogelijk schadelijk effect hebben op het hart- en vaatstelsel.

Vooral mensen in risicogroepen zullen moeten oppassen met supplementen die synefrine bevatten.

Wat zijn de bijwerkingen?

Zoals de meeste medicijnen en supplementen kunnen ook pre-workout supplementen bijwerkingen hebben.

Het is daarom altijd belangrijk om de bijsluiter en de waarschuwingen op de verpakking goed door te nemen.

Krijg je last van hoofdpijn, buikpijn, diarree, jeuk, geagiteerdheid of darmklachten? Dan kan het zijn dat je overgevoelig bent voor één van de ingrediënten in het supplement of sterk reageert op één van de ingrediënten.

In deze gevallen is het raadzaam om het gebruik te staken of de dosering langzaam op te bouwen.

Wie kunnen pre-workouts gebruiken?

Pre-workouts zijn in principe geschikt voor iedereen die op zoek is naar een boost aan energie, kracht en uithoudingsvermogen bij het trainen. Maar toch zijn er enkele kanttekeningen te plaatsen.

Zo wordt het sterk afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven om dit soort producten te gebruiken.

Bovendien is de dosering van cafeïne, en soortgelijke stoffen, in pre-workout supplementen lang niet voor iedereen even verantwoord.

Daarom wordt mensen die een medische indicatie hebben geadviseerd om eerst te overleggen met een arts voordat een supplement als deze wordt gebruikt.

Hoelang duurt het voor je resultaat ziet?

Veel supplementen hebben een bepaalde inwerktijd om een spiegel te bereiken voor je als gebruiker profiteert van alle voordelen.

Bij een pre-workout supplement is dit gelukkig niet het geval. De ingrediënten doen al snel hun werk, vaak al binnen 15 tot 30 minuten, waardoor je maximaal profiteert van het supplement vanaf het allereerste begin.

Let hierop bij het kopen van een pre-workout

Als je voor het eerst een pre-workout supplement gaat kopen kan dit spannend zijn. Waar let je op, hoeveel wil je ervoor uitgeven en waar kan je deze producten kopen?

Wij raden je aan om onderstaande factoren in elk geval zwaar te laten wegen bij jouw keuze.

Ingrediëntenlijst

Bij het uitzoeken van een nieuw supplement is het altijd belangrijk om de ingrediëntenlijst goed door te nemen. Er is namelijk een groot verschil tussen supplementen, zelfs binnen dezelfde categorie. Niet alle ingrediënten zijn even goed gedoseerd en even werkzaam.

Neem dus de tijd om ingrediëntenlijsten met elkaar te vergelijken om tot een pre-workout supplement te komen dat het beste bij jouw behoeften past.

Prijs-kwaliteitverhouding

Ze zeggen vaak ‘goedkoop is duurkoop’ en in zeker zin is dit waar. Goedkope producten zijn zo voordelig om een reden.

Vaak is er beknibbeld op de kwaliteit of de dosering van de ingrediënten. Dit betekent echter niet dat duurdere supplementen automatisch beter zijn.

Er zijn veel hooggeprijsde supplementen die de verwachtingen absoluut niet waarmaken. Laat je dus leiden door de reviews en de ingrediënten en niet door de prijs.

Reviews en ervaringen

Het is altijd verstandig om reviews te lezen van andere gebruikers voor je begint met een supplement. Zo weet je hoe het supplement bevalt en wat je ervan mag verwachten. Op fora voor bodybuilding en krachtsport vind je talloze threads over pre-workout supplementen.

Veelgestelde vragen

In dit artikel hebben we geprobeerd om de meest belangrijke informatie en de meestgestelde vragen te beantwoorden. Toch zijn er nog enkele dingen die wij vaak te horen krijgen als we mensen spreken over pre-workout supplementen. Daarom willen we nog enkele vragen aankaarten.

Kan ik een pre-workout supplement nemen als ik ook creatine of eiwitten neem?

Een pre-workout supplement is prima te combineren met andere supplementen, creatine of eiwitshakes. Het is echter wel belangrijk om de doseringen in de gaten te houden. Zorg ervoor dat je niet te veel van dezelfde ingrediënten neemt verspreid over meerdere supplementen. En pas extra op met creatine en cafeïne om eventuele bijwerkingen te voorkomen.

Mag ik alcohol drinken na een pre-workout supplement?

Een pre-workout supplement kan geen gevaar in combinatie met alcohol. Je kunt dus gerust na de training een drankje doen. Onthoud echter wel dat alcohol de alertheid en fitheid flink beïnvloetd. Intensief trainen en alcohol drinken is dus niet per se een goede combinatie.

Kun je een pre-workout ‘s avonds gebruiken?

Een pre-workout supplement neem je in principe vlak voor je gaat trainen. Sommige mensen vinden het fijn om ‘s ochtends te trainen, maar veel van ons duiken ‘s avonds de sportschool in. Maar is het dan nog wel verstandig om een pre-workout te nemen? Wij adviseren mensen doorgaans om geen stimulerende producten te slikken in de avond. De cafeïne, taurine en andere oppeppende middelen zullen je energieniveau zodanig verhogen dat je zelfs ‘s avonds in bed nog onrustig en actief bent. Een pre-workout in de avond is dus niet bevorderlijk voor de nachtrust.

Mag ik de pre-workout ook gebruiken op dagen dat ik niet train?

In principe kun je de pre-workout innemen wanneer het jou uitkomt, maar het supplement is niet voor niets bedoeld om in te nemen vlak voor de training. Als je het supplement gebruikt op dagen dat je niet traint, zul je enorm veel energie en focus ervaren zonder gericht doel. Die energie, focus en bereidheid van het lichaam kun je beter maar goed gebruiken om onrust en agitatie te voorkomen.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

december 6, 2023
Green Gummies G7 Plus Ervaringen: Oplichting?

Een gummie die je zogenaamd laat afvallen - het klinkt bijna als iets uit een sciencefictionverhaal. De Green Gummies G7 […]

november 27, 2023
Thorasan Review & Ervaringen: Is dit oplichting?

In een tijdperk waarin de zoektocht naar persoonlijke verbetering en zelfvertrouwen nooit lijkt te eindigen, duikt er soms een product […]

oktober 29, 2023
Testomore Ervaringen & Review: Werkt het echt?

Terwijl je online doorzoekt naar manieren om je testosteronniveaus te boosten, is de kans groot dat je de naam 'Testomore' […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling