De 5 Beste Natuurlijke Geneesmiddelen Tegen Artrose

Laatst bijgewerkt: 
december 15, 2022
3 Reacties
Door 
Sophie van Lent
 - Gezondheidsadviseur

In Nederland kampen maar liefst 1,4 miljoen mensen dagelijks met de gevolgen van artrose in één of meerdere gewrichten.

Deze reumatische aandoening geeft veel overlast en pijnklachten, maar tot op heden is er nog geen geneesmiddel op de markt uitgebracht dat de klachten kan verlichten of kan laten verdwijnen.

Gelukkig zijn er diverse natuurlijke geneesmiddelen beschikbaar die uitkomst kunnen bieden bij artrose. In dit artikel bespreken we de 5 beste natuurlijke geneesmiddelen tegen artrose.

Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in een gewricht dunner wordt. Dit kan plaatsvinden in de knie of heup, maar ook in andere gewrichten in het lichaam.

Door het dunner wordende kraakbeen ontstaan verschillende vervelende klachten. Mensen kunnen gewrichtspijn hebben, ontstekingen krijgen, stijfheid in de gewrichten ervaren en krakende geluiden horen bij beweging.

Op de langere termijn zorgt de afname van kraakbeen voor slijtage, verstijving van een gewricht en zelfs een verandering in de stand van de botten.

Het remmen van de slijtage van het kraakbeen en het verminderen van pijnklachten is dus hoogstnoodzakelijk, niet alleen voor de leefbaarheid met artrose, maar ook voor het voorkomen van verergering.

Pijn bij artrose is veelal mechanisch. Pijnklachten treden op wanneer het gewricht wordt belast, dus wanneer men in beweging komt.

Het kan echter ook zo zijn dat de pijn continu aanwezig is. Dit is vooral het geval wanneer er een ontsteking is in het gewricht.

Welke soorten artrose zijn er?

Er zijn twee soorten artrose te onderscheiden: primaire artrose en secundaire artrose.

Bij primaire artrose is er geen duidelijk oorzaak aan te wijzen voor de klachten. Dit type artrose komt bijvoorbeeld veel voor bij ouderen als gevolg van ouderdom en slijtage.

Secundaire artrose is artrose die wel het resultaat is van een duidelijke oorzaak. Dit type artrose kan het resultaat zijn van bijvoorbeeld een ongeluk of slijtage door intensief werk.

Er zijn echter veel factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van artrose, waaronder erfelijkheid. Als iemand in jouw familie artrose heeft, is de kans groter dat jij het ook krijgt.

Alhoewel we artrose vaak associëren met ouderdom is het een ziekte die op alle leeftijden kan voorkomen. De ziekte dient zich aan bij zowel mannen als vrouwen. Wel komt de ziekte vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

In Nederland is zo’n 65% van de artrosepatiënten vrouwen en 35% man. Oudere mannen en vrouwen kampen vaak met artrose in de knie, nek, rug of in de heup.

Wanneer artrose zich voordoet bij jongere mensen, zie we vaak dat de klachten zich richten op de vingers, bijvoorbeeld bij vrouwen in de overgang, of de nek of onderrug, bijvoorbeeld door overbelasting.

Over middelen tegen artrose

Artrose komt dus enorm veel voor onder jonge en oude mensen. Helaas is er tot op heden nog geen geneesmiddel beschikbaar dat door artsen kan worden voorgeschreven bij artrose.

Dat betekent dat enorm veel mensen wereldwijd dagelijks kampen met veel pijn, bewegingsklachten en frustratie.

Bij de behandeling van artrose wordt doorgaans gemaakt van pijnstilling, fysiotherapie en, in uiterste gevallen, operaties om de klachten en de pijn te verminderen. Maar dit is natuurlijk niet ideaal en niet voldoende in veel gevallen. Daarbij is het opereren bij artrose ook slechts beperkt mogelijk.

Werken (genees)middelen tegen artrose echt?

Omdat artrose zoveel klachten oplevert en er tot op heden geen effectieve behandeling voor is, is er dus zeker behoefte aan een geneesmiddel tegen artrose. Gelukkig zijn er diverse middelen beschikbaar die verlichting van de klachten bieden en zelfs verbetering kunnen opleveren.

Deze middelen worden door artsen in het medische circuit en in het alternatieve circuit aangeraden om artrose te behandelen.

De werking van deze middelen is meerdere malen bewezen in wetenschappelijke onderzoeken en op basis van deze stoffen zijn diverse supplementen samengesteld om mensen met artrose verlichting te bieden.

Top 5 natuurlijke geneesmiddelen tegen artrose

Als je kampt met artroseklachten is het uiteraard fijn om te horen dat er wel degelijk geneesmiddelen beschikbaar zijn om de klachten te verminderen of zelfs te verbeteren.

Wil je weten welke natuurlijke geneesmiddelen er beschikbaar zijn tegen artrose? Wij hebben de 5 beste middelen en ingrediënten op een rij gezet.

1. ProFlexen

Eén van de middelen die kan worden gebruikt bij artrose is ProFlexen. Dit supplement is specifiek samengesteld om de gezondheid van de botten en de gewrichten te verbeteren en de mobiliteit zo te vergroten.

proflexen

Bekijk prijs op:

ProFlexen kan worden gebruikt bij klachten van artrose, maar is ook geschikt voor mensen die kampen met pijn en klachten door stijfheid en intensieve trainingen. Het middel bevordert de vitaliteit, vermindert stijfheid en vermindert gewrichtspijn.

ProFlexen bevat diverse ingrediënten die bijdragen aan dit effect, waaronder UC-II, een collageentype, glucosamine, chondroïtine, MSM, boswellia extract, kurkuma en bromelaïne.

Het middel is te gebruiken voor mannen en vrouwen van alle leeftijden. Het supplement wordt verkocht in verpakkingen van 60 capsules. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 2 capsules. Deze capsules kun je innemen met een flink glas water, zo’n half uur voor de maaltijd.

Om optimaal te profiteren van de werking van ProFlexen kun je het supplement 1 tot 3 maanden lang gebruiken.

Samengevat:

 • Effectiviteit 10/10
 • Beste middel tegen artrose
 • 12 wetenschappelijk bewezen ingrediënten
 • Zonder recept verkrijgbaar

Bekijk hier de prijzen van ProFlexen >>


2. Glucosamine

Glucosamine zijn we eerder in dit artikel al tegengekomen als een ingrediënt in ProFlexen. Op zichzelf is glucosamine echter ook al een effectief middel om de klachten van artrose te behandelen.

glucosamine

Bekijk prijs op:

Dit aminozuur speelt namelijk een belangrijke rol bij gezonde gewrichten. Het is één van de bouwstenen van kraakbeen en hierdoor kan het aangetast kraakbeen herstellen en zelfs kraakbeen opbouwen. Zo kan glucosamine de gewrichten soepel en stevig houden.

Glucosamine wordt veel aangeraden bij aandoeningen aan de gewrichten en het advies is om tabletten van 500-2000 mg per dag te gebruiken, bij voorkeur bij het ontbijt.

Samengevat:

 • Effectiviteit 7/10
 • Makkelijk verkrijgbaar

Bekijk hier de prijzen van Glucosamine >>


3. MSM

MSM, niet te verwarren met MSN of MLM, is een stof die helpt bij het afvoeren van afvalstoffen in het lichaam en het bevorderen van de opname van gunstige stoffen.

msm

Bekijk prijs op:

Voluit betekent MSM methylsulfonylmethaan. Het is een organisch gebonden zwavel dat effectief werkt om weefsels als bindweefsel, spieren, huid, haar, nagels en rode bloedcellen vorm en stevigheid te geven.

Het wordt ook wel gezien als een wondermiddel omdat het veel klachten kan verhelpen en uitkomst biedt bij diverse aandoeningen. In relatie tot artrose wordt het aangeprezen omdat het de klachten aanzienlijk zou kunnen verminderen.

MSM is bij artrose zowel in gelvorm als in tabletvorm verkrijgbaar en te gebruiken. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid varieert tussen de 2 en 8 gram per dag. Er wordt wel aangeraden om de dosis geleidelijk op te voeren en eventueel te verdelen over de dag.

Samengevat:

 • Effectiviteit 6/10
 • Helpt bij diverse klachten

Bekijk hier de prijzen van MSM >>


4. Groenlipmossel

Groenlipmossel, ook wel bekend als Perna canaliculus, is een mosselsoort uit Nieuw-Zeeland. Deze mossel is rijk aan omega-3 vetzuren en is bijzonder voedingsrijk voor visolie.

groenlipmossel

Bekijk prijs op:

Het extract van de groenlipmossel werkt daarom sterk ontstekingsremmend en kan uitkomst bieden bij ontstekingsklachten bij artrose, maar ook bij diverse andere aandoeningen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 100 tot 300 mg groenlipmossel-extract per dag.

Samengevat:

 • Effectiviteit 5/10
 • Verminderd de ontstekingen in de gewrichten

Bekijk hier de prijzen van Groenlipmossel >>


5. Kurkuma

Kurkuma kennen we tegenwoordig eigenlijk vooral als keukenspecerij dat voornamelijk in de Indiase keuken een belangrijke rol speelt, maar in de Indiase traditionele geneeskunde wordt kurkuma ook al eeuwenlang gebruikt om de gezondheid te bevorderen.

kurkuma

Bekijk prijs op:

Zo heeft kurkuma een cholesterolverlagende werking en werkt het bloedverdunnend. Maar het biedt ook uitkomst bij gewrichtspijn. Het werkt namelijk ontstekingsremmend.

Doorgaans worden supplementen met curcumine verkocht met doseringen van 400 tot 1200 mg per dag. De stof is veilig bij langdurig gebruik.

Samengevat:

 • Effectiviteit 5/10
 • Ontstekingsremmend

Bekijk hier de prijzen van Kurkuma >>


Zijn middelen tegen artrose gevaarlijk?

Het voordeel van de middelen die we in dit artikel hebben besproken is dat ze stuk voor stuk van natuurlijke oorsprong zijn. Zelfs ProFlexen bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Hierdoor neemt de kans op risico’s bij gebruik en bijwerkingen aanzienlijk af.

Hierdoor zijn ProFlexen, glucosamine, MSM, groenlipmossel en kurkuma helemaal veilig in gebruik voor de meeste mensen, ongeacht leeftijd, geslacht of medische gesteldheid.

Zijn er bijwerkingen?

Ondanks dat al de middelen die zijn besproken in dit artikel veilig in gebruik zijn en vaak al eeuwenlang worden toegepast om de gezondheid te bevorderen, is het belangrijk om te weten dat bepaalde ingrediënten wel eventueel voor bijwerkingen kunnen zorgen.

Vooral wanneer er een overgevoeligheid is voor één van de ingrediënten kunnen vervelende klachten optreden.

Mogelijk bijwerkingen door overgevoeligheid:

 • hoofdpijn
 • misselijkheid
 • braken
 • maagpijn
 • darmkrampen
 • diarree
 • jeuk

Bovenstaande zijn veelvoorkomende allergische reacties die mogelijk kunnen optreden als overgevoeligheidsreactie op één, of meerdere, van de ingrediënten. Wees dus altijd alert als je begint met een nieuw supplement.

MSM

Van MSM is bekend dat hogere doseringen zwaar kunnen zijn voor de maag en de darmen en dat klachten kunnen optreden. In deze gevallen kun je het gebruik langzaam opbouwen. Het gebruik van MSM hoeft niet te worden gestaakt bij deze klachten, maar de dosering moet mogelijk wel worden verlaagd en weer opnieuw worden opgebouwd.

Kurkuma

Mensen die last hebben van hun galblaas of galstenen wordt voorzichtigheid aangeraden bij het gebruik van kurkuma. Curcumine, de werkzame stof in kurkuma, kan namelijk samentrekkingen van de galblaas veroorzaken en de klachten van galstenen verergeren.

Glucosamine en groenlipmossel

Bij glucosamine en groenlipmossel is ook enige waakzaamheid belangrijk. Wanneer glucosamine namelijk wordt gewonnen uit schaaldieren kan de inname van deze tabletten gevaarlijk zijn voor mensen met een overgevoeligheid voor schaaldieren.

Dit geldt ook voor elk gebruik van extract van de groenlipmossel. Glucosamine van plantaardige oorsprong is veilig voor iedereen, ongeacht overgevoeligheden.

Voor wie is zo’n geneesmiddel geschikt?

Het voordeel van de middelen die we in dit artikel hebben besproken is dat ze stuk voor stuk van natuurlijke oorsprong zijn. Zelfs ProFlexen bevat uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Hierdoor neemt de kans op risico’s bij gebruik en bijwerkingen aanzienlijk af.

Door de oorsprong van deze ingrediënten zijn de middelen die we hebben besproken voor de behandeling van artrose geschikt voor een grote groep mensen. Zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden kunnen doorgaans deze supplementen nemen.

Wel is het verstandig om eerst de bijsluiter te raadplegen voor contra-indicaties. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Overleg dan eerst met een arts voor je één van deze supplementen gaat gebruiken.

Hoe snel merk je resultaat?

In tegenstelling tot veel reguliere medicijnen hebben supplementen enige tijd nodig om hun werk te kunnen doen. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met een aanloopperiode voor er een spiegel is opgebouwd en de ingrediënten optimaal werken. Hoelang het duurt voor je resultaat bemerkt, verschilt per supplement.

ProFlexen kan na enkele weken al werken, maar het meeste effect heb je van dit supplement als je het minimaal 1 tot 3 maanden gebruikt.

Houd bij de meeste supplementen rekening met een aanlooptijd van enkele weken. Bij gebruik van extract van de groenlipmossel kun je rekening houden met een werkzaamheid vanaf enkele weken of zelfs maanden.

Het lichaam heeft de tijd nodig om een spiegel op te bouwen en om de ingrediënten hun werk optimaal te laten doen. Daarom is het raadzaam om de supplementen langere tijd te slikken voor optimaal effect.

Tot slot...

Lange tijd werd gedacht dat er geen effectieve medicijnen waren om de klachten van artrose te verminderen en het verloop positief te beïnvloeden.

Gelukkig weten we tegenwoordig dat verschillende natuurlijke middelen uitstekend werken bij artrose om pijn te verlichten, ontstekingen te verminderen, het kraakbeen te herstellen en om gewrichten soepel te houden.

Bovendien kun je deze natuurlijke middelen gebruiken met minimale bijwerkingen en wisselwerkingen met andere medicijnen. Als je last hebt van artrose kun je met ProFlexen, MSM, groenlipmossel-extract, glucosamine en kurkuma jouw klachten aanzienlijk verminderen en gedane schade zelfs herstellen.

Verandering in levensstijl

Maar besteed ook zeker aandacht aan jouw leefstijl om verergering van de klachten te voorkomen. Artrose wordt niet altijd veroorzaakt door externe factoren die je zelf in de hand hebt, maar je kunt het verloop wel positief beïnvloeden door gezond te leven.

Door gebalanceerd en gevarieerd te eten zorg je dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien helpt het bij het tegengaan van overgewicht. Overgewicht zorgt voor nog meer belasting van de gewrichten en dus meer klachten.

Met regelmatig te bewegen houd je bovendien jouw spieren en gewrichten soepel en jouw conditie op peil. Met de juiste begeleiding, bijvoorbeeld van een fysiotherapeut, leer je veilig en pijnvrij bewegen voor het beste resultaat.

3 Reacties

 1. wie van de vijf is eindelijk het beste
  zou ik graag willen weten is het ook
  goed voor de heupen en natuurlijk de knie
  mag je ook met andere mediceine in nemen
  graag antwoord

 2. Zelf gebruik ik glucosamine en chondroïtine 1500/500mg ik gebruik 1tablet per dag en daarbij een magnesium tablet. Had veel pijn aan knieën en schouders. Gebruik ze jarenlang met een pijnstiller 1 per dag ,al jaren ,misschien kan ik er zonder want ik heb bijna geen pijn meer. Ik voel me goed en fiets op de hometrainer elkedag een kwartier of 20 minuten . En ga ook op de fiets even boodschappen doen . Ben 72 jaar en heb artrose .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

december 6, 2023
Green Gummies G7 Plus Ervaringen: Oplichting?

Een gummie die je zogenaamd laat afvallen - het klinkt bijna als iets uit een sciencefictionverhaal. De Green Gummies G7 […]

november 27, 2023
Thorasan Review & Ervaringen: Is dit oplichting?

In een tijdperk waarin de zoektocht naar persoonlijke verbetering en zelfvertrouwen nooit lijkt te eindigen, duikt er soms een product […]

oktober 29, 2023
Testomore Ervaringen & Review: Werkt het echt?

Terwijl je online doorzoekt naar manieren om je testosteronniveaus te boosten, is de kans groot dat je de naam 'Testomore' […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling