12 Symptomen van Laag Testosteron

Laatst bijgewerkt: 
december 6, 2022
laag testosteron
Door 
Peter van de Berg
 - Seksuoloog

Laag testosteron is een probleem waar veel mannen mee te maken krijgen. Het kan alles beïnvloeden, van je zin in seks tot je humeur, en het is belangrijk om op te letten als je een van deze symptomen ervaart.

Mannen kunnen een reeks van symptomen ervaren als testosteron meer daalt dan het zou moeten. Volgens de Antonius Ziekenhuis verlaagt de testosteron niveau bij mannen al vanaf het 40e levensjaar [1]. Lees verder voor de 12 tekenen van laag testosteron.

1. Verhoogde lichaamsvet

Mannen met laag testosteron kunnen een toename van het lichaamsvet ervaren. In het bijzonder ontwikkelen ze soms gynaecomastie, of vergroot borstweefsel. Dit effect komt voor als gevolg van een disbalans tussen testosteron en oestrogeen bij mannen.

2. Lage libido

Testosteron speelt een belangrijke rol in de "sex drive" bij mannen ook wel libido genoemd. De libido neemt af naarmate iemand ouder wordt. Een individu met laag testosteron heeft vaak laag libido. Dit is een van de redenen waarom mannen graag hun testosteron niveau's op pijl willen houden. Het verbeteren van de testosteron huishouding verhoogd de libido bij mannen en vrouwen.

3. Minder sperma

Testosteron speelt een rol in de productie van sperma. Mannen met laag testosteron zullen vaak een afname van het volume van hun sperma merken tijdens de ejaculatie.

4. Vermoeidheid

Mannen met een lage T waarde hebben vaak last van extreme vermoeidheid. Je zou lage testosteron waardes kunnen hebben als je de hele tijd moe bent ondanks het feit dat je genoeg slaap krijgt. Het is erg vervelend als de energy niveau laag is, een makkelijke oplossing is om minder te stressen zodat je testosteron waardes op een natuurlijke manier verhogen.

5. Stemmingswisselingen

Individuelen met lage testosteron niveau's kunnen stemmingswisselingen ervaren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mannen met een lage T waarde eerder te maken krijgen met depressies, prikkelbaarheid of een gebrek aan focus [2]. Omdat testosteron veel fysieke processen in het lichaam beïnvloedt, kan het ook de stemming en het mentale vermogen beïnvloeden.

6. Kleinere testikels

Door je testosteron te verhogen nemen de groottes van je testikels toe. Het omgekeerde geldt als de testosteron niveau verlaagt. Een laag testosterongehalte in het lichaam kan bijdragen aan testikels met een kleinere dan gemiddelde grootte. Omdat het lichaam testosteron nodig heeft om de penis en de testikels te ontwikkelen, kunnen lage niveaus bijdragen tot een kleinere penis of testikels.

7. Slechtere geheugen

Zowel het testosterongehalte als de cognitieve functies - met name het geheugen - nemen af met de leeftijd. Als gevolg daarvan hebben artsen getheoretiseerd dat lagere testosteronniveaus zouden kunnen bijdragen aan een slechtere geheugen.

Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het verhogen van testosteron in mannen het geheugen verbeterde [3].

8. Afname bot-massa

De afname van bot-massa heet osteoporose. Het is een aandoening die vaak bij vrouwen voorkomt. Mannen met laag testosteron kunnen echter ook botverlies ervaren. Het mannelijke hormoon testosteron helpt bot te produceren en te versterken. Vooral oudere mannen krijgen te maken met meer kans op bot breuk.

9. Bloedarmoede

Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een lage testosteron niveau een verhoogd risico op bloedarmoede veroorzaakt [4].

Tijdens de onderzoek kregen mannen met bloedarmoede een testosterongel toegediend. Dit verbeterde de bloedwaardes van de onderzochte mannen.

10. Moeite met erectie krijgen

Testosteron stimuleert de "sex-drive" van een man, ook helpt testosteron bij het bereiken en behouden van een erectie. Testosteron alleen veroorzaakt geen erectie, maar stimuleert de receptoren in de hersenen om stikstofmonoxide te produceren. Stikstofmonoxide is een molecuul dat helpt met het krijgen van een erectie.

Volgens een paar wetenschappelijke studies helpen hoge testosteron niveau's niet met erectieproblemen [5].

11. Haaruitval

Testosteron speelt een rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder de haarproductie. Haarverlies is een natuurlijk onderdeel van ouder worden. Echter als de testosteron waardes niet verhoogd worden kan er al op vroegere tijden haarverlies plaatsvinden.

12. Minder spieren

Testosteron speelt een groot rol bij de opbouw van spieren. Mannen met een laag testosteron kunnen een afname van de spiermassa merken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat testosteron invloed heeft op de spiermassa. Een verhoging van de testosteron niveau's zorgt ervoor dat je meer spieren krijgt [6].

Conclusie

Hoe ouder je wordt, des te lager je testosteron niveau wordt. Je testosteron niveau's in de gaten houden is daarom erg belangrijk. Rond je 25e worden je niveaus echt veel lager.

Dit is een probleem, omdat krachtig onderzoek een verband aantoont tussen een laag testosteron en obesitas, verhoogd ziekterisico en voortijdige sterfte.

Een gezonde testosteron niveau is ook belangrijk voor vrouwen, samen met andere belangrijke hormonen zoals oestrogeen en progesteron.

Daarom moet iedereen de nodige levensstijl stappen nemen om het testosteron niveau te optimaliseren. Je zult tegelijkertijd jouw gezondheid en lichaam verbeteren.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

november 29, 2022
5 Praktische Tips om je testosteron te verhogen

Testosteron associëren we in onze samenleving vaak met mannelijkheid. Het wordt gezien als hét hormoon verantwoordelijk voor ruzies, koppigheid, zelfvertrouwen […]

november 29, 2022
Testosteron Verhogen Vrouw: 5 tips die echt werken!

Als je denkt aan testosteron denk je waarschijnlijk direct aan een man. Testosteron wordt in onze samenleving geassocieerd met mannelijkheid, […]

november 22, 2022
Dormidina kopen Nederland? Opgelet 2024

Wist dat je maar liefst één op de vijf Nederlanders regelmatig last heeft van slaapproblemen? Ze vinden het moeilijk om […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling