Laag libido man? Oorzaken en Oplossingen

Laatst bijgewerkt: 
november 25, 2022
0 Reacties
Door 
Peter van de Berg
 - Seksuoloog

Als je online zoekt naar ‘laag libido’ zijn er talloze artikelen vol met tips te vinden die specifiek gericht lijken te zijn op vrouwen. Van vrouwen is algemeen geaccepteerd dat ze een laag libido kunnen hebben, terwijl van mannen wordt verwacht dat het libido hoger ligt en gelijkmatiger is.

Dit is niet alleen onjuist, maar ook heel kwalijk. Ook mannen kunnen kampen met libidoproblemen en dit zou uit de taboesfeer moeten worden gehaald.

Daarom bespreken we in dit artikel de oorzaken en de oplossingen voor een laag libido bij mannen.

Wat betekent laag libido?

Wanneer we het hebben over het libido doelen we op de seksdrive of seksuele behoefte. Zowel mannen als vrouwen hebben een libido en hierin kan veel verschil zijn. Soms heb je een hoge seksdrive en soms is deze wat minder. Dat is allemaal heel normaal en hoort bij het leven.

Een laag libido is dus niet per definitie een probleem. Sommige mensen zijn heel content met een lage seksdrive. Wanneer je dit wel als vervelend ervaart, of wanneer jouw libido ineens verandert, kan er iets anders aan de hand zijn en kun je hier wat tegen doen.

Wat zijn de oorzaken van laag libido bij mannen?

Veranderingen in libido horen bij het leven. Er zijn tal van factoren van invloed op wisselingen in seksdrive en meestal is het geheel onschuldig. Maar dat betekent niet dat het niet vervelend kan zijn.

Stress

Eén van de grootste invloeden op het libido is tegenwoordig stress. Zowel het mannelijk als het vrouwelijk libido kan behoorlijk lijden onder spanning. Door stress is het moeilijk ontspannen en juist ontspanning is essentieel om tot een prettige seksuele beleving te komen. Door stress, en vooral langdurige stress, maken we bovendien cortisol aan. Dit hormoon heeft een negatieve werking op het libido.

Hormonen

Het is vrij algemeen bekend dat de seksdrive van vrouwen onder invloed staat van hormonen, maar ook voor mannen is dit het geval. Het mannelijk geslachtshormoon testosteron speelt zowel bij vrouwen als bij mannen een belangrijke rol in de seksuele opwinding. Als er een tekort is aan testosteron kan dit het libido flink negatief beïnvloeden.

Leeftijd

Seks en seksuele opwinding is niet gebonden aan leeftijd. Volwassenen van alle leeftijden kunnen en mogen genieten van seks. Maar helaas kan het bereiken van seksuele opwinding met de jaren wel lastiger worden. Onder invloed van afnemende testosteronniveaus kan de seksdrive afnemen. Dat kan al beginnen rond de dertig jaar. Hier krijgen zowel vrouwen als mannen mee te maken.

Medische aandoening

Een laag libido kan ook het gevolg zijn van een medische aandoening. Ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten, reuma en overgewicht kunnen allemaal bijdragen aan een laag libido. Ook erectieproblemen kunnen een behoorlijke impact hebben op het seksleven.

Psychische oorzaken

Naast medische aandoeningen moeten we ook de impact van psychische oorzaken niet onderschatten. Depressieve gevoelens, vermoeidheid, angstproblemen, onzekerheid: het zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de seksdrive. Een mentale blokkade kan soms net zo hevig, of zelfs heviger, zijn dan een fysieke.

Medicatie

Wist je dat bepaalde medicijnen een afname in seksuele opwinding als bijwerking kunnen hebben? Van onder andere antidepressiva en bloeddrukmedicijnen is bekend dat ze het libido negatief kunnen beïnvloeden. Wil je weten of dit het geval is bij jouw medicatie? Lees dan de bijsluiter goed door.

Gevolgen van laag libido

Het libido is niet iets waar een gouden standaard voor is. Verschillen in libido zijn er volop, zowel bij mannen als bij vrouwen. Er zijn zoveel factoren van invloed op de seksdrive dat het juist heel gek zou zijn als het libido altijd maar gelijkmatig was.

Toch kan een laag libido een grote impact hebben op een man. Allereerst zijn er de vele vooroordelen waar je mee te maken krijgt en die je jezelf voor kan houden. Een man hoort toch viriel te zijn en altijd in de stemming te zijn? Deze gedachten kunnen leiden tot onzekerheid en stress.

Maar een laag libido kan ook een negatief effect hebben op de relatie. Als één van de partners minder interesse heeft in seks kan dit het seksleven, en uiteindelijk de hele relatie, negatief beïnvloeden. Seks is tenslotte een groot onderdeel van veel volwassen relaties en als deze dynamiek verandert, kan dat de nodige zorgen veroorzaken.

Oplossingen voor laag libido bij mannen

Een laag libido hoeft geen probleem te zijn, maar als je dit als hinderlijk ervaart, is er gelukkig veel dat je kunt doen om het libido te verhogen. Wij geven enkele tips om door middel van leefstijl jouw seksdrive te verbeteren.

Nachtrust

Een goede nachtrust speelt zo’n grote rol in ons welzijn dat het zelfs van invloed kan zijn op het libido. Door te weinig slaap ben je vermoeid, heb je moeite je te concentreren en ervaar je meer stress. Al deze factoren hebben een negatief effect op de seksdrive.

Voeding

Onderschat ook zeker het belang van een gebalanceerd en gezond dieet niet. Dit is belangrijk voor het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen, maar het kan ook van invloed zijn op een goede hormoonhuishouding, de fitheid, het algehele welbevinden en het libido.

Beweging

Regelmatig bewegen is belangrijk om in vorm te blijven en is goed voor het zelfvertrouwen. Alleen dat kan alleen stimulerend werken voor de seksuele opwinding. Maar er is meer. Zo verhoog je jouw testosteronniveau met sporten én kom je daadwerkelijk in een betere stemming door simpelweg meer te bewegen.

Ontspanning

Vergeet echter ook niet om te ontspannen. Stress is, zoals we al eerder zeiden, een echte moodkiller. Door regelmatig de tijd te nemen om tot rust te komen neem je de belasting op jezelf weg en neem je dus ook potentiële blokkades weg die het libido kunnen beïnvloeden.

Alcohol en drugs

Je denkt misschien dat alcohol en drugs een gunstige werking hebben op het libido. Je wordt er tenslotte ontspannen van en het neemt de remmingen weg. Helaas is het tegenovergestelde juist het geval. Alcohol en drugs hebben een negatieve invloed op het libido en kunnen zelfs erectieproblemen veroorzaken.

Libidoverhogend middel voor mannen

Als je als man kampt met een laag libido kan een supplement ook uitkomst bieden. Testolan is een 100% natuurlijk voedingssupplement dat fungeert als een testosteronbooster.

Testolan

Bekijk prijs op:

Testolan is verkrijgbaar in verpakkingen met 120 capsules. Het advies van de fabrikant is om tweemaal daags 2 capsules in te nemen met een glas water. Dit doe je bij voorkeur een half uur voor een maaltijd. Eén verpakking kost € 49,- en is te bestellen via de website van Testolan, maar ook via Bol.com.

De natuurlijke ingrediënten in het supplement zorgen voor meer energie, effectievere spieropbouw en een hoger libido.

Maar welke ingrediënten in Testolan hebben deze werking op het libido? Het supplement bevat onder andere fenegriekzaadextract, macawortelextract, Koreaanse ginsengwortelextract, ashwaganda extract, asparaginezuur en granaatappelzaadextract. Van deze ingrediënten is bekend dat ze het testosterongehalte positief beïnvloeden.

Conclusie

Met een gezonde leefstijl kun je veel doen om jouw testosterongehalte te boosten en jouw libido te verhogen. Wil je hier toch wat hulp bij? Dan kun je gebruikmaken van supplementen om het libido een handje te helpen.

Bekijk hier de Top 5 beste testosteron supplementen van dit moment >>

Mocht jouw verminderde libido het resultaat zijn van medicijngebruik of een medische aandoening? Dan raden wij aan om altijd contact op te nemen met een arts.

Een supplement kan hier weinig verandering in brengen, maar een medisch specialist kan jou wel voorzien van advies en middelen om hier verandering in te brengen.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

november 27, 2023
Thorasan Review & Ervaringen: Is dit oplichting?

In een tijdperk waarin de zoektocht naar persoonlijke verbetering en zelfvertrouwen nooit lijkt te eindigen, duikt er soms een product […]

november 30, 2022
Viagra voor vrouwen: Werkt het echt? Pas op!

Over de seksualiteit van vrouwen bestaan veel misvattingen. Eén van de meest hardnekkige misvattingen is ongetwijfeld dat vrouwen een laag […]

november 29, 2022
5 Praktische Tips om je testosteron te verhogen

Testosteron associëren we in onze samenleving vaak met mannelijkheid. Het wordt gezien als hét hormoon verantwoordelijk voor ruzies, koppigheid, zelfvertrouwen […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling