Iedereen kent het gevoel wel; de zware druk van alledag, slapeloze nachten en constante prikkels van onze moderne wereld. Tegenwoordig […]
Ons lichaam is continu bezig met het gezond houden van zichzelf en het op peil houden van een constante lichaamstemperatuur. Dat lukt alleen niet altijd.
Door invloeden van buitenaf kan onze lichaamstemperatuur zo hard stijgen dat we spreken van koorts. Niet alleen een aanval op het lichaam van bacteriën of virussen kan leiden tot koorts.
Ook het hebben van koorts door stress is een lichamelijke reactie die niet ongewoon is.
Lees hierna over het ontstaan van koorts door stress of angst én hoe je hier weer vanaf kunt komen.
De constante temperatuur van het lichaam verschilt per mens en schommelt tussen de 35,5 en 37,5 graden Celsius. Gemiddeld genomen ligt dit rond de 37 graden Celsius. Jouw lichaam probeert deze temperatuur te behouden omdat bij deze temperaturen onze stofwisseling het meest optimaal werkt.
Je stofwisseling is het proces binnen het lichaam dat bouwstoffen aanvoert en afvalstoffen afvoert. Met andere woorden: het zorgt ervoor dat voedsel dat binnenkomt wordt omgezet in energie. Bij een temperatuur tussen de 35,5 en 37,5 graden Celsius, werkt je stofwisseling dus optimaal en heb je voldoende energie.
Heb je een lichaamstemperatuur van meer dan 37,5 graden dan spreken we van een verhoging. Op het moment dat dit de 38 graden passeert dan heb je koorts.
Je krijgt meestal koorts wanneer het lichaam reageert op een infectie met virussen of bacteriën. dat doet het lichaam omdat virussen en bacteriën minder goed groeien bij hogere temperaturen, Zodra je lichaam de ziekte in de hand heeft, daalt je lichaamstemperatuur weer.
Heb je koorts dan is je lichaam dus continu bezig met het reguleren van de hoogte van de lichaamstemperatuur.
Op het moment dat je temperatuur te hoog is, sturen de zenuwuiteinden een seintje naar het deel in je hersenen dat de temperatuur reguleert.
De hersenen sturen vervolgens een seintje naar de zweetklieren die gestimuleerd worden om zweet af te scheiden.
Met dit proces koelt je lichaam af en daalt je lichaamstemperatuur weer. Daarom krijg je het vaak heel koud en daarna weer warm wanneer je koorts hebt.
Maar je lichaam reageert niet met alleen op virussen en bacteriën. Er kunnen namelijk ook andere oorzaken zijn voor het stijgen van je lichaamstemperatuur.
Zo kan je lichaamstemperatuur namelijk ook beïnvloed worden door stress.
Wanneer je bijvoorbeeld langdurig of extreme stress ervaart, dan stijgt je hartslag en verhoogt je bloeddruk. Je lichaam bereid zich zo voor op een strijd met een bedreiging.
Tijdens deze voorbereiding van het lichaam op een aanval, kan ook je lichaamstemperatuur gaan stijgen. Stijgt dit tot boven de 38 graden Celsius dan heb je koorts. Emotionele stress kan dus koorts veroorzaken.
Koorts dat veroorzaakt wordt door stress is een feitelijke aandoening die 'psychogene koorts' wordt genoemd.
Psychogene koorts ontstaat dus wanneer het lichaam stress en angst ervaart en verdwijnt meestal zodra de bron van stress of angst wegvalt. In gevallen waarin stress of angst echter chronisch is, kan ook de koorts langer aanhouden.
Het hebben van koorts voor langere periode achtereen is zorgelijk. Chronische koorts heeft namelijk negatieve effecten op het lichaam en vormt daarmee een enorme aanslag op het lichaam.
Zo kan chronische koorts ertoe leiden dat je spieren verzwakken. Hiermee wordt het opstaan en het uitvoeren van typische dagelijkse taken een moeilijke opgave.
Omdat chronische koorts tot andere lichamelijke klachten gaat leiden, is het belangrijk dat de oorzaak van de koorts wordt aangepakt.
Hoewel koorts op zichzelf natuurlijk geen gevaarlijke reactie op stress is, duidt de aanwezigheid van psychogene koorts wel op een agressieve oorzaak van stress of bron van angst.
Wil stress of angst leiden tot koorts dan is er vaak sprake van een ernstige vorm van stress of angst.
De oorzaak van stress kan mogelijk worden verminderd door na te gaan welke factoren in jouw leven leiden tot het ervaren van stress.
Zodra jij weet wat de oorzaken zijn van de stress die jij ervaart, wordt het ook eenvoudiger om de stress te verminderen.
Probeer de dingen die jou stress bezorgen uit te schakelen of te beperken en neem meer tijd voor jezelf voor ontspanning en zelfzorg.
Wordt jouw psychogene koorts veroorzaakt door angst? Dan kan ook het achterhalen van de bron van deze angst jou helpen met het behandelen van de chronische koorts.
De beste manier om psychogene koorts te genezen en te voorkomen is dus door het aangaan van je angsten.
Schakel hierbij altijd professionele hulp in. Deze kunnen jou namelijk technieken aanbieden om jouw angstsymptomen te verbeteren en uiteindelijk de negatieve effecten van stress uit te schakelen.
Koorts door stress wordt ook wel 'psychogene koorts' genoemd. Je lichaam krijgt koorts door de hevige stress en/of angst die het ervaart.
Langdurige psychogene koorts kan ellendige gevolgen hebben. Probeer daarom gelijk actie te ondernemen.
Begin eerst een afspraak te maken bij je huisarts, zij zullen je advies op maat geven.
Verder kun je nog positieve veranderingen maken in je levensstijl. Haal al het negatieve uit je leven wat jouw stress veroorzaakt en probeer je angsten te overwinnen.
Ervaar je veel stress? Heb je een steuntje in de rug nodig?
Bekijk hier de beste anti-stress pillen van dit moment >>
Iedereen kent het gevoel wel; de zware druk van alledag, slapeloze nachten en constante prikkels van onze moderne wereld. Tegenwoordig […]
Testosteron associëren we in onze samenleving vaak met mannelijkheid. Het wordt gezien als hét hormoon verantwoordelijk voor ruzies, koppigheid, zelfvertrouwen […]
Als je denkt aan testosteron denk je waarschijnlijk direct aan een man. Testosteron wordt in onze samenleving geassocieerd met mannelijkheid, […]
0 Reacties