Heb je ooit last gehad van een opgeblazen gevoel, vermoeidheid of een slechte spijsvertering en vraag je je af hoe […]
Heb jij je ooit afgevraagd waarom zoveel vrouwen op spa- en saunafolders worden afgebeeld met stukjes komkommer in hun ogen en gezichtsmaskers? Misschien omdat... komkommer lekker koud aanvoelt tijdens een warm dagje baden?
Tsja, dat toevallig ook, maar met name omdat de komkommer een heel gezond stuk voedsel is met tal van verschillende belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam.
In dit artikel leer ik je waarom en wat het idee is achter het zogenaamde komkommerdieet waarmee je in slechts een week flink wat kunt afvallen.
Je zult dan wel moeten weten hoe je dit dieet in jouw voordeel kunt gebruiken en ook dat leg ik je uit.
Feitelijk is het komkommerdieet een zogenaamd 'crashdieet'. Een dieet ontworpen om snel af te vallen en om je lichaam in korte tijd te helpen ontgiften.
Het heeft een positieve invloed op je stofwisseling en zuivert je organen. Crashdiëten zijn er in verschillende varianten.
Misschien heb je ooit gehoord van het appeldieet. Het komkommerdieet is een soortgelijk dieet, waarbij de focus iets minder ligt op het 'preloaden' (het vooraf een beetje vullen van de maag zodat je minder eet van de hoofdmaaltijd) maar meer op de ontgiftende werking van komkommers.
Dat je vervolgens wat minder eet van de hoofdmaaltijd, is mooi meegenomen!
De naam van het komkommerdieet is enigszins misleidend. Als je al een ongemakkelijk gevoel kreeg bij de gedachte om een hele week alleen komkommers te moeten eten, kan ik je gerust stellen.
Het idee achter dit dieet is om alleen die noodzakelijke, gezonde producten toe te voegen aan jouw schema zodat je zowel flink afvalt en je lichaam ontgift, maar gedurende het einde van het schema toch toewerkt naar wat het tot je nemen van wat extra voeding en een langdurig gezonder eetpatroon.
Het idee achter dit dieet is om alleen noodzakelijke en gezonde producten toe te voegen aan jouw schema. Dit zorgt ervoor dat je zowel flink afvalt als je lichaam ontgift
Aan het begin eet je wat meer komkommer en tegen het einde eet je nog wat extra gezonde voedingsproducten erbij, wat de basis vormt voor een langdurig, gezonder eetpatroon.
Ben je op zoek naar een makkelijk te volgen komkommer-dieetschema? Dan kun je op internet ontzetten veel variaties vinden, de een met wat meer extra producten dan de ander.
De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Weet je van jezelf dat je maar een klein beetje wilt afvallen? Dan kun je voor een schema kiezen met juist wat extra producten en wil je jouw lichaam flink 'detoxen', dan kun je de focus meer leggen op het eten van komkommers en variaties daarvan.
Hieronder vind je een voorbeeld van een lekker, maar eenvoudig schema:
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Bij het bereiden van de salade van tomaat en komkommer kun je bijvoorbeeld verse peterselie of munt, olijfolie en peper en zout toevoegen. Ook de komkommersalade kun je bijvoorbeeld bereiden met magere yoghurt.
Het toevoegen van wat extra komkommer aan je reguliere voedingspatroon is altijd een goed idee, maar het volgen van het voedingsschema zoals hierboven beschreven is uitsluitend bedoeld voor een week.
Dit komt omdat je op deze manier je lichaam tijdelijk verzwakt, daarna heeft je lichaam juist behoefte aan een normale voedingspatroon.
Kommerkommers hebben een hoog vochtgehalte en bevatten weinig calorieën. Komkommer dragen dus bij aan het tot je nemen van voldoende vocht en dit is goed voor je huid en je spijsvertering.
Het versterkt ook je metabolisme, ofwel je stofwisseling. Ook bevatten komkommers relatief veel kalium en calcium.
Kalium helpt je bij het beheersen van je bloeddruk en calcium helpt bij het versterken van je botten.
Komkommers bevatten ook relatief veel antioxidanten die tal van processen in je lichaam ondersteunen, zoals het vergroten van je weerstand, elimineren van toxische stoffen (bijvoorbeeld na een flink feestje!) of zelfs het vertragen van het verouderingsproces.
Bij een crashdieet doe je jouw lichaam eigenlijk veel te kort door (bijna) niets te eten voor een korte periode. Hierdoor val je dus in korte tijd iets af, maar ontgift je ook je lichaam en geef je jouw lichaam een 'kickstart' voor een gezonder voedings- en beweegpatroon.
Het lichaam is aan het draaien op een tekort aan voedingsstoffen en heeft na deze week weer een normaal voedingspatroon nodig. Dat brengt het risico met zich mee dat je stofwisseling zo langzaam mogelijk gaat werken en zich aanpast aan jouw nieuwe voeding(stekort).
Deze langzame stofwisseling kan doorwerken nadat jij allang door bent naar jouw nieuwe voedingspatroon en vervolgens dus weer een hoger gewicht opleveren.
Snap je hem? Inderdaad, dan is er sprake van het bekende 'jojo-effect', wat je eigenlijk ten alle tijden zou moeten voorkomen als jouw doel is om langdurig af te vallen.
Het eten van komkommers is eigenlijk voor iedereen geschikt en het volgen van het komkommerdieet ook.
Belangrijk is wel dat je op de hoogte bent van de werking van het dieet en de uitputtingsslag die je jouw lichaam laat ondergaan.
Om deze reden is het volgen van het komkommerdieet (maar feitelijk: welk crashdieet dan ook) niet geschikt voor mensen die langdurig bezig zullen zijn met afvallen.
Om eerlijk te zijn vind je wisselende ervaringen over dit dieet op internet. Er zijn flink wat artikelen die louter de voordelen van dit komkommerdieet benoemen en de nadelen van wegwuiven.
De ervaringen van mensen die aangeven het dieet gevolgd te hebben, zijn overwegend positief. Zij geven aan daadwerkelijk wat kilo's zijn kwijt te zijn geraakt na het volgen van dit dieet!
Komkommers zijn gezond en het eten daarvan ook. Het komkommerdieet volgen voor een week kan zeker geen kwaad en kan je helpen om jouw lichaam te ontgiften, maar staar je niet blind op de effectiviteit ervan.
Het komkommerdieet kan je zeker helpen om snel een aantal kilo's af te vallen, maar alleen als je dat opvolgt met een gezonder voedingsschema.
Voor langdurig afvallen is het aan te raden om 500 kilocalorieën onder je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te plannen en dit te combineren met veel beweging en sport. “Slow and steady wins the race”...
Heb je ooit last gehad van een opgeblazen gevoel, vermoeidheid of een slechte spijsvertering en vraag je je af hoe […]
Er is een nieuwe afslankrage op de markt: Nutra Digest. Zoals zo veel andere afslankproducten belooft ook dit product mensen […]
In Nederland kampt de helft van de volwassenen met overgewicht. Bijna 14 procent van de volwassenen heeft ernstig overgewicht, ook […]
0 Reacties