Wat is de keto griep en wat kun je eraan doen?

Laatst bijgewerkt: 
maart 21, 2023
0 Reacties
Door 
Jasmijn Dijkstra
 - Voedingsdeskundige

Of je nu glutenvrij eet, vegetariër bent of het keto dieet volgt: bij elke verandering van eetpatroon heeft het lichaam de tijd nodig om te wennen. Je lijf is nu eenmaal gewend aan een bepaald eetpatroon en het binnenkrijgen van bepaalde voedingstoffen. Elke verandering hierin kan het lichaam tijdelijk verward maken, zelfs als het nieuwe eetpatroon eigenlijk een flinke verbetering is. Het is echter wel heel vervelend dat een overstap naar een gezonder eetpatroon vaak gepaard gaat met nare klachten. Hoofdpijn, maagpijn, gerommel in de darmen, vermoeidheid en geïrriteerdheid zijn slechts een paar veelvoorkomende gevolgen van een verandering van eetpatroon. Je lichaam snakt bijvoorbeeld naar suiker, cafeïne, zout of koolhydraten. Als je hiermee stopt, lijken de klachten die je als gevolg hiervan ervaart nog het meest op ontwenningsverschijnselen. En laten we niet vergeten dat de maag en de darmen tijd nodig hebben voor deze overgang. Ook bij de overstap naar het keto dieet zijn deze klachten veelvoorkomend. Het is zelfs zo bekend dat het zijn eigen naam heeft: de keto griep. Maar wat is nu precies deze keto griep? Welke klachten horen erbij en wat kun je eraan doen?

Wat is de keto griep?

Als je besluit het keto dieet te volgen, ziet je eetpatroon er ineens heel anders uit. Tijdens het keto dieet verminder je de inname van koolhydraten aanzienlijk en eet je meer vette producten. Het lichaam wordt zo aangezet tot het verbranden van vetzuren als brandstof. Dit proces noemen we ketose. Normaliter wordt in het lichaam echter glucose gebruikt als brandstof. Je kunt je voorstellen dat het lichaam zich flink moet aanpassen om dit te bewerkstelligen.

Naast deze overgang van glycolyse naar ketose is ook de vermindering van consumptie van koolhydraten zelf een flinke uitdaging. Het doorsnee Westerse dieet zit namelijk vol met koolhydraten. Zodanig zelfs dat ons lichaam er verslaafd aan is. Stoppen met deze koolhydraten leidt dan ook vaak tot klachten die vergelijkbaar zijn met ontwenningsverschijnselen. Het lichaam heeft echt tijd nodig om af te kicken van suikers.

De overstap naar een keto dieet kan dus gepaard gaan met flink wat vervelende klachten. Deze symptomen worden ook wel de keto griep, of in het Engels de keto flu, genoemd. Deze naam is gekozen omdat de klachten veelal worden ervaren door mensen die de overstap naar een keto dieet maken. De klachten van de keto griep worden echter niet alleen door mensen op een keto dieet ervaren: ook mensen die minder bewerkt voedsel of minder suiker gaan eten of een eliminatiedieet volgen, ervaren deze symptomen.

Wat zijn de symptomen van de keto griep?

Alhoewel iedereen anders reageert op de overstap naar een keto dieet, zijn een aantal klachten relatief veelvoorkomend. Deze klachten worden dan ook geschaard onder de keto griep. Mensen met de keto griep kunnen bijvoorbeeld last hebben van de onderstaande symptomen.

 • hoofdpijn
 • slechte adem
 • vermoeidheid
 • slaapproblemen
 • verstoppingen
 • diarree
 • duizeligheid
 • geïrriteerdheid
 • misselijkheid
 • spierpijn
 • buikpijn
 • concentratieproblemen

Deze symptomen doen zich vaak voor bij mensen die net zijn begonnen met het dieet, maar niet iedereen ervaart de symptomen even heftig. Doorgaans worden de klachten binnen 2 tot 7 dagen al minder, maar het kan ook voorkomen dat de symptomen iets langer aanhouden.

Alhoewel de keto griep veel klachten veroorzaakt, is het niet vergelijkbaar met een ‘reguliere’ griep. Je krijgt door de verandering in eetpatroon geen koorts en je hoort je ook niet heel ziek te gaan voelen. Is dit wel het geval? Neem dan zeker contact op met een arts.

Wat kun je eraan doen?

Bovengenoemde klachten zijn ontzettend vervelend en kunnen erg demotiverend werken. Het komt dan ook vaak voor dat mensen al in de eerste dagen van het dieet besluiten op te geven. Het is het echter waard om door te zetten. En gelukkig zijn er dingen die je zelf kunt doen om de klachten van de keto griep wat te verminderen.

Water drinken

Het is altijd belangrijk om goed te drinken, maar vooral tijdens de keto griep is voldoende vocht belangrijk. Genoeg drinken zorgt er namelijk voor dat klachten als hoofdpijn, spierkrampen en vermoeidheid veel minder worden. Tijdens het keto dieet verlies je namelijk veel vocht en het is belangrijk om dit goed aan te vullen.

Goed eten

Ook al is je lichaam in de war en heb je waarschijnlijk minder eetlust dan normaal, het is evengoed belangrijk om goed te blijven eten. Je hebt de energie juist nu erg nodig. Kies voor volop groente en fruit om je lichaam goed te verzorgen, maar zorg ook dat je voldoende calorieën binnenkrijgt. Nu je minder koolhydraten consumeert, kan het ook zijn dat het lichaam ineens veel minder calorieën binnenkrijgt, met alle gevolgen van dien.

Slapen

Het lichaam heeft een flinke klus voor de boeg. Het is dus niet zo gek dat je vermoeider bent dan normaal. Gun je lichaam dus ook wat rust en investeer meer dan normaal in een goede nachtrust. Zo zorg je ervoor dat je voldoende energie hebt en krijgt jouw lichaam de gelegenheid om zich aan te passen aan het nieuwe dieet.

Zout

In de Westerse wereld zijn we doorgaans heel angstig voor zout eten. Niet onterecht trouwens: te veel zout is absoluut niet goed voor ons en veel bewerkte producten bevatten nu eenmaal te veel zout. Maar tijdens het keto dieet kan het helpen om meer zout aan het eten toe te voegen. Door het vochtverlies tijdens het dieet verlies je namelijk ook veel zouten. Het is belangrijk om deze aan te vullen om je fit en gezond te blijven voelen. En omdat je minder bewerkte (koolhydraatrijke) producten eet, krijg je doorgaans ook al minder zout binnen dan anders.

Goede vetten

Tijdens het keto dieet moeten veel mensen even wennen aan het eten van meer vetten dan ze gewend zijn. Deze vetten zijn echter noodzakelijk. Door aan het begin van het dieet al direct meer goede vetten te eten, stimuleer je de overgang naar ketose en krijgt je lichaam voldoende energie.

Doorzetten

De keto griep is natuurlijk ontzettend vervelend. Je kiest voor een dieet omdat je actief wilt werken aan een gezonder lichaam en deze nare symptomen stonden zeker niet op de planning. Toch is het belangrijk om door te zetten. Na enkele dagen worden de klachten minder en zul jij je echter beter gaan voelen. Met bovenstaande tips kun je de klachten flink verminderen, maar zoals met elk ander dieet zul je ook hier doorzettingsvermogen en wilskracht in moeten zetten. Door even door de zure appel heen te bijten, ervaar je straks alle voordelen van jouw nieuwe dieet. De voordelen van het keto dieet zijn het dubbel en dwars waard.

Afvallen zonder honger te lijden?
Onlangs is er een nieuw dieetplan verschenen van Ingrid de Ruiter genaamd Het Afslankprotocol. Hier legt ze uit hoe je op een effectieve manier gewicht kunt verliezen zonder honger te lijden. De recepten, weekmenu's en methodes in haar protocol zijn zo doeltreffend dat dure diëten en afslankcursussen verleden tijd zijn.

Wil jij de meest fitte en gezonde versie van jezelf worden? Doe dan de korte quiz (1 min) en bekijk hoeveel kg jij kunt verliezen met Het Afslankprotocol.

Klik hier en doe de quiz op Afslankprotocol.nl >>
* Vandaag 190 keer voltooid

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

maart 17, 2023
Ontgiften met Detoxyn? Lees mijn review

Heb je ooit last gehad van een opgeblazen gevoel, vermoeidheid of een slechte spijsvertering en vraag je je af hoe […]

februari 21, 2023
Nutra Digest Ervaringen 2023: Is het oplichting?

Er is een nieuwe afslankrage op de markt: Nutra Digest. Zoals zo veel andere afslankproducten belooft ook dit product mensen […]

februari 19, 2023
Alpilean afslankpillen: wonderpil of oplichting?

In Nederland kampt de helft van de volwassenen met overgewicht. Bijna 14 procent van de volwassenen heeft ernstig overgewicht, ook […]

Copyright © 2023 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden