Keto Diarree? Oorzaken en oplossingen

Laatst bijgewerkt: 
oktober 31, 2021
keto diarree
Door 
Jasmijn Dijkstra
 - Voedingsdeskundige

Het volgen van een Keto Dieet heeft veel voordelen, zoals controle over je gewicht en meer energie in het dagelijkse leven. Helaas kun je last krijgen van diarree als je het ketogeen dieet volgt. Een aantal oorzaken (en oplossingen!) voor dit probleem leggen we in dit artikel uit.

Oorzaken Diarree tijdens Keto

Je lichaam moet wennen aan een hogere vetinname als je begint met het keto dieet. Het lichaam maakt dan de transitie van een standaard dieet naar de keto levensstijl. Gal breekt vetten af en zorgt ervoor dat ze makkelijker door de dikke darm weggevoerd worden. In de meeste gevallen verdwijnt de diarree binnen een week of 2.

Verandering microbioom

Diarree kan ook veroorzaakt worden door het microbioom, en dan vooral de veranderingen daarin. De darmen bevat een samenstelling van bacteriën, die het microbioom genoemd worden. Als je anders gaat eten, dan verandert deze samenstelling. Een logisch gevolg is dat dit invloed heeft op de ontlasting.

Naast een verandering in het microbioom stijgt, als gevolg van de keto levensstijl, de diversiteit in je darmflora. Dit proces neemt ongeveer een half jaar in beslag en zorgt uiteindelijk voor een betere ontlasting en spijsvertering.

Keto Griep

Een beginner kan ook last krijgen van de zogenaamde ‘keto griep’. De symptomen die hierbij horen zijn een opgeblazen gevoel, misselijkheid, vermoeidheid en dus diarree. Net als de bovengenoemde oorzaken, heeft ook dit te maken met een overgangsfase van het lichaam en verdwijnt dit snel. In dit geval kun je extra elektrolyten innemen, zoals kalium en sodium. Deze helpen goed tegen de keto griep en zijn verschijnselen.

Suikeralcoholen

Een veelvoorkomende oorzaak van diarree is het innemen van suikeralcoholen. Dit zijn suikervervangers. Chemisch lijken ze deels op alcohol en deels op suiker. Door de laxerende werking kunnen ze diarree veroorzaken omdat het lichaam ze niet goed kan verteren. Let dus op met het innemen van stoffen zoals xylitol, erythritol, maltitol en sorbitol.

Lactose intolerant

In de keto levensstijl worden koolhydraten steeds meer vervangen door vetten. Dit kan problematisch zijn als je een intolerantie hebt voor lactose (producten met lactose bevatten vaak meer eiwitten en vetten, en minder koolhydraten). Lactose-intolerantie zorgt voor buikpijn en diarree.

Verkeerde verhouding macro's

Ook kan het zijn dat je macro’s verkeerd ingesteld staan. Als je teveel eiwitten en te weinig vet consumeert, dan kan dat diarree veroorzaken. Tot slot kan diarree ook veroorzaakt worden door een verkeerde verhouding elektrolyten, stoffen die ervoor zorgen dat het lichaam goed kan functioneren. Hierbij kun je denken aan magnesium, calcium, sodium, kalium en natrium. Door de keto levensstijl verlies je deze elektrolyten en vaak worden deze onvoldoende aangevuld (of in de verkeerde verhouding). Een teveel aan magnesium veroorzaakt bijvoorbeeld ook diarree.

Oplossingen

Nu je een aantal oorzaken van diarree kent, kun je gaan ontdekken welke oorzaak bij jou een rol speelt. Daarnaast zijn er een aantal algemene oplossingen die de diarree kunnen laten verdwijnen.

  • Eet niet teveel rauwe groenten;
  • Zorg dat je voeding inneemt die rijk aan probiotica is, dit verbetert de spijsvertering;
  • Gebruik minder MCT/XCT olie en kokosolie;
  • Minder koffie drinken (werkt laxerend);
  • De spijsvertering kan ondersteund worden door enzymen in te nemen;
  • Hydrateer jezelf goed.

Als je de oorzaken uit dit artikel in de gaten houdt en de bovenstaande tips toepast, dan is de kans groot dat de diarree snel weer verdwijnt.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

november 29, 2022
5 Praktische Tips om je testosteron te verhogen

Testosteron associëren we in onze samenleving vaak met mannelijkheid. Het wordt gezien als hét hormoon verantwoordelijk voor ruzies, koppigheid, zelfvertrouwen […]

november 29, 2022
Testosteron Verhogen Vrouw: 5 tips die echt werken!

Als je denkt aan testosteron denk je waarschijnlijk direct aan een man. Testosteron wordt in onze samenleving geassocieerd met mannelijkheid, […]

november 22, 2022
Dormidina kopen Nederland? Opgelet 2023

Wist dat je maar liefst één op de vijf Nederlanders regelmatig last heeft van slaapproblemen? Ze vinden het moeilijk om […]

Copyright © 2023 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden