Keto Diarree? Oorzaken en oplossingen

Laatst bijgewerkt: 
maart 21, 2023
0 Reacties
Door 
Jasmijn Dijkstra
 - Voedingsdeskundige

Het volgen van een Keto Dieet heeft veel voordelen, zoals controle over je gewicht en meer energie in het dagelijkse leven. Helaas kun je last krijgen van diarree als je het ketogeen dieet volgt. Een aantal oorzaken (en oplossingen!) voor dit probleem leggen we in dit artikel uit.

Oorzaken Diarree tijdens Keto

Je lichaam moet wennen aan een hogere vetinname als je begint met het keto dieet. Het lichaam maakt dan de transitie van een standaard dieet naar de keto levensstijl. Gal breekt vetten af en zorgt ervoor dat ze makkelijker door de dikke darm weggevoerd worden. In de meeste gevallen verdwijnt de diarree binnen een week of 2.

Verandering microbioom

Diarree kan ook veroorzaakt worden door het microbioom, en dan vooral de veranderingen daarin. De darmen bevat een samenstelling van bacteriën, die het microbioom genoemd worden. Als je anders gaat eten, dan verandert deze samenstelling. Een logisch gevolg is dat dit invloed heeft op de ontlasting.

Naast een verandering in het microbioom stijgt, als gevolg van de keto levensstijl, de diversiteit in je darmflora. Dit proces neemt ongeveer een half jaar in beslag en zorgt uiteindelijk voor een betere ontlasting en spijsvertering.

Keto Griep

Een beginner kan ook last krijgen van de zogenaamde ‘keto griep’. De symptomen die hierbij horen zijn een opgeblazen gevoel, misselijkheid, vermoeidheid en dus diarree. Net als de bovengenoemde oorzaken, heeft ook dit te maken met een overgangsfase van het lichaam en verdwijnt dit snel. In dit geval kun je extra elektrolyten innemen, zoals kalium en sodium. Deze helpen goed tegen de keto griep en zijn verschijnselen.

Suikeralcoholen

Een veelvoorkomende oorzaak van diarree is het innemen van suikeralcoholen. Dit zijn suikervervangers. Chemisch lijken ze deels op alcohol en deels op suiker. Door de laxerende werking kunnen ze diarree veroorzaken omdat het lichaam ze niet goed kan verteren. Let dus op met het innemen van stoffen zoals xylitol, erythritol, maltitol en sorbitol.

Lactose intolerant

In de keto levensstijl worden koolhydraten steeds meer vervangen door vetten. Dit kan problematisch zijn als je een intolerantie hebt voor lactose (producten met lactose bevatten vaak meer eiwitten en vetten, en minder koolhydraten). Lactose-intolerantie zorgt voor buikpijn en diarree.

Verkeerde verhouding macro's

Ook kan het zijn dat je macro’s verkeerd ingesteld staan. Als je teveel eiwitten en te weinig vet consumeert, dan kan dat diarree veroorzaken. Tot slot kan diarree ook veroorzaakt worden door een verkeerde verhouding elektrolyten, stoffen die ervoor zorgen dat het lichaam goed kan functioneren. Hierbij kun je denken aan magnesium, calcium, sodium, kalium en natrium. Door de keto levensstijl verlies je deze elektrolyten en vaak worden deze onvoldoende aangevuld (of in de verkeerde verhouding). Een teveel aan magnesium veroorzaakt bijvoorbeeld ook diarree.

Oplossingen

Nu je een aantal oorzaken van diarree kent, kun je gaan ontdekken welke oorzaak bij jou een rol speelt. Daarnaast zijn er een aantal algemene oplossingen die de diarree kunnen laten verdwijnen.

  • Eet niet teveel rauwe groenten;
  • Zorg dat je voeding inneemt die rijk aan probiotica is, dit verbetert de spijsvertering;
  • Gebruik minder MCT/XCT olie en kokosolie;
  • Minder koffie drinken (werkt laxerend);
  • De spijsvertering kan ondersteund worden door enzymen in te nemen;
  • Hydrateer jezelf goed.

Als je de oorzaken uit dit artikel in de gaten houdt en de bovenstaande tips toepast, dan is de kans groot dat de diarree snel weer verdwijnt.

Beginnen met afvallen?
Wil je beginnen met afvallen? Maar weet je niet waar je moet starten. Dan raad ik je aan om Het Afslankprotocol van Ingrid de Ruiter te bekijken.

Ze legt je stap voor stap uit hoe je op een effectieve en duurzame manier gewicht kunt verliezen zonder jezelf uit te hongeren. 

Klik hier en bekijk Het Afslankprotocol >>
* Vandaag 190 keer bekeken

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

juni 18, 2023
KetoXP Ervaringen + Review: Oplichting?

Een snoepje dat beweert je te helpen afvallen? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is precies […]

juni 10, 2023
Slimming Gummies: Wondermiddel of Misleidende Marketing?

Als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om gewicht te verliezen, kom je al snel terecht bij allerlei […]

juni 3, 2023
All Day Burn: Review & Ervaringen 2024

All Day Burn is een krachtige fatburner of afslankpil die zich onderscheidt door zijn unieke combinatie van hoogwaardige ingrediënten en […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling