Slechte adem bij een Keto Dieet? 5 Oplossingen

Laatst bijgewerkt: 
oktober 31, 2021
verse munt
Door 
Jasmijn Dijkstra
 - Voedingsdeskundige

Hoewel je vaak enorm veel voordelen ervaart van een ketogeen dieet, kan het ook een aantal nadelige gevolgen hebben. Dit is vooral in het begin, omdat het lichaam moet wennen aan, en overschakelen naar, deze levensstijl. De zogenaamde keto-adem is één van deze gevolgen.

Wat is de keto-adem?

De keto-adem (in het Engels ook wel keto-breath genoemd) is eigenlijk gewoon een slechte adem. Iedereen heeft dit weleens meegemaakt. Verschillende factoren kunnen oorzaak zijn van een slechte adem:

  • Ontstekingen
  • Roken
  • Alcohol
  • Gaatjes
  • Slechte mondhygiëne

Als je deze oorzaken kunt uitsluiten en je een keto dieet volgt, dan is de kans groot dat hier de oorzaak van jouw slechte adem ligt.

Waarom krijg je een slechte adem tijdens Keto?

Het lichaam schakelt, bij een keto dieet, over op de verbranding van vet. Deze vetten worden omgezet in ketonen, waaronder het ketonenlichaam aceton. Aceton is het enige ketonenlichaam dat te meten(en ruiken) is via de adem.

Een fijn voordeel van deze overschakeling is dat je minder vocht vasthoudt. Hierdoor lijkt het alsof je snel afvalt, wat erg motiverend werkt. Maar, een tekort aan water is natuurlijk niet goed. Dit heeft een aantal gevolgen voor het lichaam, waaronder een slechte adem.

Ook het consumeren van een teveel aan eiwitten kan een slechte adem veroorzaken. De eiwitten die ‘over’ zijn (en niet direct na een training gebruikt worden voor spierherstel) worden via de urine afgevoerd en via de adem afgebroken. Dit veroorzaakt een slechte adem.

Hoe kom je van de keto-adem af?

Leuk om de oorzaak te weten, maar je wil er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf! Wat moet je daarvoor doen? Hieronder vind je een aantal tips:

  • Water drinken: als de keto-adem veroorzaakt wordt door een tekort aan water, dan is dit op een eenvoudige manier aan te vullen door extra water te drinken.
  • Mondhygiëne: een betere mondhygiëne zorgt voor minder gaatjes, mooiere tanden en een betere adem. Flossen, het reinigen van de tong en mondwater kunnen, naast het poetsen van je tanden, bijdragen aan een frisse adem.
  • Kauwgom: kauwgom zorgt ook voor een frisse geur. Let er wel op dat de kauwgom suikervrij is.
  • Minder eiwitten eten: als je teveel eiwitten eet kan het zinvol zijn om dit te minderen. Let er wel op dat je alsnog genoeg eiwitten consumeert.
  • Meer koolhydraten: het laatste redmiddel, iets meer koolhydraten eten (bijvoorbeeld 5 gram). Hierdoor kom je iets minder in ketose en komt er wat minder aceton in je adem.

Tot slot

Zoals hierboven beschreven staat, zijn er verschillende oorzaken voor de zogenaamde keto-adem. Houd in je achterhoofd dat dit een fase is, en dat jouw lichaam bezig is met een overschakeling. Als je erachter kunt komen wat de oorzaak is van jouw slechte adem, dan kun je actie ondernemen met behulp van bovenstaande tips. Zo kom je snel van je slechte adem af.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

november 29, 2022
5 Praktische Tips om je testosteron te verhogen

Testosteron associëren we in onze samenleving vaak met mannelijkheid. Het wordt gezien als hét hormoon verantwoordelijk voor ruzies, koppigheid, zelfvertrouwen […]

november 29, 2022
Testosteron Verhogen Vrouw: 5 tips die echt werken!

Als je denkt aan testosteron denk je waarschijnlijk direct aan een man. Testosteron wordt in onze samenleving geassocieerd met mannelijkheid, […]

november 22, 2022
Dormidina kopen Nederland? Opgelet 2023

Wist dat je maar liefst één op de vijf Nederlanders regelmatig last heeft van slaapproblemen? Ze vinden het moeilijk om […]

Copyright © 2023 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden