Jeuk door stress? Zo kom je er van af

Laatst bijgewerkt: 
oktober 31, 2021
jeuk
Door 
Sanne de Vries
 - Psycholoog

Je kunt tegenwoordig geen televisie aanzetten of tijdschrift openslaan en het gaat wel ergens over stress. En dat is niet zo verwonderlijk. Steeds meer Nederlanders hebben in een bepaalde mate last van stress. De maatschappij is jachtig geworden en er wordt ontzettend veel van ons verlangd. Waar de een de stress hoogstens als irritant ervaart, kan de ander hier echt gebukt onder gaan. Naast hoofdpijn en vermoeidheidsklachten kun je ook jeuk door stress krijgen. De stress kan huidklachten veroorzaken, maar ook bestaande huidklachten verergeren. Herken jij dit en word je gek van de jeuk? Lees dan vooral verder. In dit artikel ontdek jij van alles over stress en jeuk én lees je hoe je daar vanaf komt.

Vatbaarder voor kwalen

Als jouw lichaam stress ervaart, is het natuurlijk van groot belang dat energie zo efficiënt mogelijk wordt ingezet om stresssituaties aan te kunnen. Hier gaat het hormoon cortisol jou bij helpen. Dit maakt je bijnier aan in tijden van stress. Door de extra cortisol wordt het reactievermogen van je lichaam ondersteund. Dit is natuurlijk een prachtige natuurlijke oplossing van ons lichaam. Maar bij een langdurige periode van stress wordt er veel te veel cortisol aangemaakt en dus raakt het uitgeput. Dit is het moment dat je lichaam vatbaarder wordt voor allerlei vervelende kwalen zoals koorts. En één daarvan is huiduitslag. Deze uitslag zorgt voor een gekmakende jeuk waar je natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf wilt.

Huiduitslag bij stress

Stress kan een aantal vervelende soorten huiduitslag veroorzaken. Hieronder zie je een overzicht. Bij elk soort kun je een korte omschrijving lezen.

Rode vlekken
Misschien zijn deze het meest bekend bij jeuk door stress. Je hoort mensen namelijk best wel snel roepen: “jeetje, ik zit onder de stressvlekken.” Meestal zitten deze vlekken in je gezicht of in je hals. In ernstigere gevallen kunnen de rode vlekken ook uitbreiden naar je borst, buik, armen en benen.

Eczeem
Deze huidaandoening staat uiteraard ook bekend om hevige jeuk. Je huid is rood en jeukt enorm. Vaak wordt deze door het eczeem ook nog eens heel droog. Hoe meer stress jij ervaart, hoe uitgebreider het eczeem kan zijn. Deze vorm wordt ook wel stress-eczeem genoemd.

Netelroos
Jeuk door stress kan ook door netelroos komen. Naast jeuk kan deze huidaandoening ook nog eens een branderig gevoel geven. Kleine roze vlekjes kunnen overal op jouw lichaam voorkomen.

Acne
Tot slot zie je bij mensen met stress dat zij vaker last hebben van pukkeltjes in hun gezicht. Dit komt door de hoge productie van cortisol, maar ook testosteron speelt hier een rol in. Bij veel stress wordt hier een grote hoeveelheid van aangemaakt. Het gevolg is een verhoogde talgproductie waardoor talgklieren sneller verstopt raken en pukkeltjes eerder op de loer liggen.

Wat te doen bij jeuk door stress

Alle bovengenoemde huidaandoeningen zorgen voor een gekmakende jeuk. Het is logisch dat je graag wilt weten wat je kunt doen als je last hebt van jeuk door stress. Natuurlijk is het belangrijk dat je gaat ontdekken waar jouw stress vandaan komt. Probeer je leven zo in te richten dat je minder kans loopt om volledige stress te ervaren. Daarnaast zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten, zodat je eerder van de huiduitslag (en dus de jeuk) af bent.
De drie belangrijkste adviezen bij jeuk door stress zijn:

1. Ga op tijd naar bed
Zodra je lichaam aangeeft dat er iets mis is, moet er eigenlijk al een alarmbel afgaan. Het is belangrijk om te beseffen dat jouw lichaam extra rust nodig heeft. Het is daarom verstandig om een bepaalde periode op tijd naar bed te gaan. Ook in het weekend. Tijdens je slaap heeft jouw lichaam de kans om zich te herstellen. Er vinden allerlei processen plaats waaronder ook een verhoogde celdeling. Je huid zal zich dus beter herstellen bij voldoende slaap.

2. Voldoende drinken
Overdag is je taak veel drinken. En dan vooral water. Als je voldoende vocht binnenkrijgt, zul je merken dat je huid minder droog wordt. Uiteraard is het ook belangrijk om naast het vele drinken gezond te eten. Vooral veel groenten en fruit zorgen ervoor dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. Je kunt dit eventueel aanvullen met hoogwaardige supplementen.

3. Relaxen
Het laatste advies is natuurlijk geen verrassing. Bij stress is relaxen het toverwoord. Het is belangrijk dat je hoofd af en toe voldoende rust krijgt. Kies iets waar jij van ontspant. Voor de een is dat een wandeling door het bos, terwijl de ander liever een goed boek leest. Je stressniveau zal zakken en dit heeft uiteindelijk een positieve invloed op de jeuk.

Tot slot …

Jeuk door stress is bijzonder irritant. Uiteraard wil je er dan ook alles aan doen om hier vanaf te komen. Veel mensen struinen het hele internet af op zoek naar dat ene wonderzalfje. Helaas los je hier het probleem niet mee op. Als je last hebt van jeuk door stress, is het belangrijk dit bij de kern aan te pakken. Zorg dus voor voldoende ontspanning, ga op tijd naar bed en drink vooral veel water. Hierdoor zouden de jeukklachten moeten verdwijnen.

1 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

augustus 18, 2023
ProRest Plus: Eerlijke Review + Ervaringen

Iedereen kent het gevoel wel; de zware druk van alledag, slapeloze nachten en constante prikkels van onze moderne wereld. Tegenwoordig […]

november 29, 2022
5 Praktische Tips om je testosteron te verhogen

Testosteron associëren we in onze samenleving vaak met mannelijkheid. Het wordt gezien als hét hormoon verantwoordelijk voor ruzies, koppigheid, zelfvertrouwen […]

november 29, 2022
Testosteron Verhogen Vrouw: 5 tips die echt werken!

Als je denkt aan testosteron denk je waarschijnlijk direct aan een man. Testosteron wordt in onze samenleving geassocieerd met mannelijkheid, […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling