Is Cola Zero gezond voor je?

Laatst bijgewerkt: 
maart 10, 2022
is cola zero gezond
Door 
Jasmijn Dijkstra
 - Voedingsdeskundige

Haast iedereen kent Coca-Cola, wellicht het bekendste frisdrankenmerk ter wereld met hun even beroemd drankje genaamd “Cola”.

Vele andere frisdrankproducenten hebben geprobeerd het drankje te adopteren en met een eigen recept na te bootsen. Alhoewel het weleens in de buurt komt, is het veilig te zeggen dat het recept van Coca-Cola ongeëvenaard succes kent.

Een struikelblok voor Coca-Cola, of eigenlijk frisdranken in het algemeen, is het belang van zoetheid in de drankjes. Zoetheid is immers wat de meeste mensen doet zweren bij het drinken van frisdrank.

Vaak is de meest effectieve en simpele oplossing het toevoegen van suiker en dat maakt het ook een essentieel ingrediënt in vrijwel alle “standaard” frisdranken.

Zero sugar? Is dat gezond(er)?

Het nuttigen van suiker is echter niet altijd gewenst, vanwege de effecten voor de gezondheid van de mens. Met name het in veelvoud nuttigen van suiker, is schadelijk en dit is vooral bij mensen die van frisdrank houden, een groot gevaar. Overconsumptie zorgt voor het toenemen van het gewicht en kan zelfs leiden tot bepaalde ziektes zoals diabetes.

Daarop heeft Coca-Cola een oplossing bedacht als substituut voor de gewone cola, namelijk “Cola Zero”, wat tegenwoordig is omgedoopt tot “Cola Zero Sugar”.

Zoals de naam van het alternatief drankje doet vermoeden, zit er geen suiker in Cola Zero en het wordt in de markt gepresenteerd als een gezonder alternatief voor de klassieke cola (met suiker).

Betekent dit echter dat Cola Zero echt gezond(er) is?

Wat zit er in Cola en Cola Zero?

Allereerst is het handig om te weten wat er precies in Cola en Cola Zero zit. Volgens Coca-Cola zit er het volgende in de twee drankjes:

Coca-Cola original taste

 • Sprankelend water
 • Kleurstof: E150d (voor de karamel kleur)
 • Voedingszuur: E338 (fosforzuur)
 • Natuurlijke aroma’s (plantenxtracten)
 • Cafeïne
 • Suiker (glucose-fructosesiroop)
 • 10.6g suiker per 100 ml
 • 42kcal per 100 ml

Coca-Cola zero sugar

 • Sprankelend water
 • Kleurstof: E150d (voor de karamel kleur)
 • Voedingszuur: E338 (fosforzuur)
 • Natuurlijke aroma’s (plantenxtracten)
 • Cafeïne
 • Zoetstoffen (aspartaam en acesulfaam-K)
 • Zuurregelaar: E331 (natriumcitraat)
 • 0g suiker per 100 ml
 • 0.3 kcal per 100 ml

Het belangrijkste wat opgemerkt kan worden is dat Cola Zero aspartaam bevat. Aspartaam is een van de zoetstoffen die Cola Zero de zoetigheid geeft.

Aspartaam is niet perse een gezonde vervanging voor suiker. Dit komt doordat aspartaam in ons lichaam wordt omgezet tot het aminozuur fenylalalnine.

Het benuttigen van teveel fenylalanine kan zorgen voor spijsverteringsproblemen en hoofdpijn.

Is het vervangen van suiker door zoetstoffen gezond?

Uit onderzoek blijkt dat het nog moeilijk te concluderen is of Cola Zero gezond voor je is.

Verschillende onderzoeken geven tegengestelde resultaten. Een achtjaar durend onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die meer dan 21 met zoetstoffen gezoet drankjes per week nuttigden, een bijna verdubbeld risico hadden op overgewicht en zwaarlijvigheid vergeleken met mensen die dat soort drankjes niet nuttigden. Ook was de calorie inname van de mensen die de drankjes wel nuttigden, lager dan die van de mensen die de drankjes niet nuttigden, terwijl ze wel in gewicht toenamen. Dit zou kunnen wijzen op andere effecten die zoetstoffen zouden kunnen hebben op het lichaam.

Echter zijn er ook onderzoeken bekend waar mensen die drankjes met zoetstoffen dronken in plaats van drankjes met suiker, daadwerkelijk in gewicht afnamen. Het is dus moeilijk te zeggen of het goed of slecht is voor het afvallen.

Verder heeft het drinken van zoetstof gezoete drankjes nog enkele mogelijke bijeffecten waarbij nader onderzoek nog benodigd is:

 • Verhoogd risico op tanderosie vanwege fosforzuur
 • Verhoogd risico op diabetes type 2 (minder hoog risico dan met normaal suiker gezoet)
 • Verhoogd risico op nierziekte vanwege hoog gehalte aan fosfor

Zoals eerder besproken, moet er meer onderzoek gedaan worden naar deze mogelijke risico’s.

Waar in ieder geval opgelet moet worden, is dat Cola Zero een bron van fenylalanine is en gewone Cola niet.

Mensen met Fenylketonurie moeten daarom oppassen met Cola Zero, omdat het lichaam van deze individuen niet in staat zijn om fenylalanine goed af te breken en dat kan negatieve gevolgen voor het lichaam met zich meebrengen.

Conclusie

Er is nog meer onderzoek nodig om zeker te zijn of Cola Zero ongezond is of niet. Het enige wat zeker is, is dat Cola Zero amper calorieën bevat, het is dus een handig smakend drankje als je je calorieën wilt beperken.

De meest gezonde optie is natuurlijk om een glas water te drinken en je Cola Zero in de koelkast te laten. Maar als je Cola Zero met mate drinkt hoeft het niet ongezond voor je te zijn.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

november 29, 2022
5 Praktische Tips om je testosteron te verhogen

Testosteron associëren we in onze samenleving vaak met mannelijkheid. Het wordt gezien als hét hormoon verantwoordelijk voor ruzies, koppigheid, zelfvertrouwen […]

november 29, 2022
Testosteron Verhogen Vrouw: 5 tips die echt werken!

Als je denkt aan testosteron denk je waarschijnlijk direct aan een man. Testosteron wordt in onze samenleving geassocieerd met mannelijkheid, […]

november 22, 2022
Dormidina kopen Nederland? Opgelet 2024

Wist dat je maar liefst één op de vijf Nederlanders regelmatig last heeft van slaapproblemen? Ze vinden het moeilijk om […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling