Help! Ik krijg stress van mijn hond

Laatst bijgewerkt: 
oktober 31, 2021
ik krijg stress van mijn hond
Door 
Sanne de Vries
 - Psycholoog

Het laatste jaar hebben veel mensen een hond aangeschaft omdat we thuis moesten werken en we wel wat gezelschap konden gebruiken. Maar velen hebben onderschat wat voor verantwoordelijkheid het is om een hond te hebben. Dit kan stress veroorzaken. Het gaat misschien niet zoals je in je hoofd had, het valt tegen en jullie weten niet goed hoe om te gaan met elkaar. Zowel voor het gezin als voor de hond is dit natuurlijk niet leuk. Het kan zorgen voor stress, onrust in je hoofd en de hond reageert hierop. Hoe herken je stress bij de hond, stress bij jezelf en wat kan je eraan doen? Lees hieronder daar meer over.

Stress bij de hond

De omgeving waar je in hond in leeft heeft invloed op zijn gedrag. Je bent bijvoorbeeld net verhuisd dus hij leeft in een nieuwe omgeving of het is onrustig in huis. Maar ook jouw gedrag heeft invloed op de hond. Hoe honden stress ervaren en hoe zij dit laten merken verschilt natuurlijk per hond. Maar er zijn een paar symptomen die erop duiden dat jouw hond mogelijk last heeft van stress:

Hij gaat blaffen
Dat een hond af en toe blaft dat is normaal, maar als dit constant is dan kan dat duiden op eenzaamheid, ze zijn bang of ze voelen zich bedreigd.

Hij kwijlt veel
Een hond kwijlt wel eens, als hij iets lekkers ziet bijvoorbeeld. Maar gebeurt dit nou vaker? Dan kan je hond last hebben van stress of angst.

Hij gaat zich verstoppen
Als jouw hond zich gaat verstoppen dan weet je dat er wat aan de hand is. Honden zijn hele sociale dieren en zich verstoppen doen ze daarom niet snel. Als jouw hond dat ineens doet, dan bevindt hij zich in een stressvolle situatie en door zich te verstoppen wil hij zich hieruit verwijderen.

Hij gaat krabben
Als je hond nog een puppy is dan zal je waarschijnlijk het sloopgedrag wel herkennen. Maar het krabben in dit geval kan er vaak op duiden dat de hond zich verveeld of dat hij last heeft van stress. Hij doet dit dan vaak aan zichzelf en krijgt hierdoor wonden die vervolgens kunnen gaan ontsteken.

Stress bij het baasje

Net als dat honden gestrest kunnen worden van het baasje, kan jij ook gestrest worden van de hond. Hij is erg energiek, loopt bij je in de weg, is de hele tijd aan het blaffen en jij kan dat op dat moment niet hebben. Je wordt hier onrustig door en raakt gestrest, zeker als dit vaker voorkomt. Die stress kan zich uiten naar de hond maar dit merk je ook lichamelijk. Je kunt er slecht door slapen, je bent geïrriteerd, je bent gespannen en het is niet goed voor je gezondheid.

Maar waardoor komt de stress? Ligt het alleen aan de hond of heeft het (ook) een andere oorzaak? Vraag jezelf af waarom je stress hebt van de hond. Heeft hij gedragsproblemen? Dan kan je door middel van hondentraining hieraan werken. Dit helpt ook gelijk jullie band te versterken en je leert hoe je kan omgaan met het gedrag van je hond. Zorg ervoor dat je hem niet teveel straft of dingen op hem afreageert want dit zal het gedrag alleen maar erger maken.

Het is belangrijk om het gedrag te leren van de hond want waarschijnlijk ontstaat de stress omdat jullie elkaar niet begrijpen. Jij vertoont een reactie, de hond reageert hierop omdat hij niet weet wat dit betekent. Leer over het gedrag en de energie van je hond want jullie hebben er allebei baat bij. Maar ook hebben jullie elkaar nodig! Ze zeggen niet voor niets dat een hond een mens’ beste vriend is! Geef elkaar niet op en werk er allebei aan. Stress is een communicatiemiddel en je moet samenwerken met je hond om de situatie te verbeteren.

Wat kan je nog meer doen?

Als je hond last heeft van stress is het natuurlijk zaak om dit weg te nemen want dit heeft ook invloed op jou. Om dit bij de hond te verminderen zorg je er eerst voor dat je hond genoeg ruimte heeft, hij genoeg beweging krijgt en hij genoeg speeltjes heeft om zichzelf mee te vermaken. Maar vooral, geef je hond genoeg aandacht! Ga lekker een lang stuk met hem lopen, ga binnen of buiten met hem spelen en knuffel met hem. Dit neemt al veel stress weg.

De band tussen hond en mens is super belangrijk en sterk en je wilt hier samen uitkomen. Voor een hond (of ander dier) helpt het aaien ervan stress verlagend. Maar wist je dat het aaien en praten tegen je huisdier ook stress verminderend werkt voor mensen? Je hond kan een luisterend oor voor je zijn, het helpt de stresshormonen in je lichaam te verminderen en je ademhaling te reguleren. Jullie kunnen hier dus beiden veel uit halen.

Ook kan een muziekje op de achtergrond helpen. Als wij mensen afleiding willen hebben, luisteren we graag naar muziek. Maar ook voor honden helpt het om te kalmeren.

En misschien nog wel het belangrijkste: blijf zelf kalm. Honden pikken onze emoties direct op. Als je verdrietig bent komt de hond naar je toe om je te troosten. Als je blij bent is je hond ook blij dus als jij kalm en rustig bent, is de hond dit vaak ook. Ook al is de hond zelf onrustig, zorg dan dat jij niet gestrest reageert. Dit maakt het alleen maar erger. Geef ze in deze situaties ook vooral geen snoepjes of wat lekkers, dan denkt de hond dat je zijn gedrag op dat moment stimuleert en hij ziet dit als een beloning.

Tot slot...

Helpt het niet om je hond te kalmeren als hij een gestreste reactie vertoont of kan je zelf niet de rust bewaren? Haal hem dan uit de situatie door hem tijdelijk in een rustige ruimte te zetten zonder enige stimulatie en prikkels. Hier kan hij zelf ontspannen en jij kunt dit ook doen in een andere ruimte.

Kan jij zelf niet kalm blijven omdat je gewoon te overspannen bent? Bekijk hier de Beste Natuurlijke Kalmeringsmiddelen die je kan krijgen zonder recept.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

augustus 18, 2023
ProRest Plus: Eerlijke Review + Ervaringen

Iedereen kent het gevoel wel; de zware druk van alledag, slapeloze nachten en constante prikkels van onze moderne wereld. Tegenwoordig […]

juli 8, 2022
LTO3 review en ervaringen: Oplichting?

In deze huidige maatschappij waar iedereen druk is en tijd een kostbaar goed is, zijn veel mensen op zoek naar […]

maart 12, 2022
Top 5 Anti-Stress Pillen Volgens De Wetenschap

Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig met stress en overspanning kampt. Dat is ook niet zo gek: onze levens zijn […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling