Hoe krijg je stress uit je lichaam?

Laatst bijgewerkt: 
oktober 31, 2021
meditatie
Door 
Sanne de Vries
 - Psycholoog

Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar iedereen heeft last van stress. Zelfs die ene collega waarvan je denk dat hij of zij alles aan kan. Stress is vrijwel onvermijdelijk in onze huidige maatschappij. Werk vraagt veel van ons, op privégebied doen mensen regelmatig een beroep op je en op een bepaald moment ga je merken dat dit allemaal invloed gaat hebben op je leven en algemene gesteldheid. Stress uit zich op verschillende manieren, maar de lichamelijke kant is misschien nog wel het ergst. Er zijn meerdere manieren om eens lekker te ontspannen, maar de vraag is: hoe krijg je stress uit je lichaam?

Ontken de spanning niet

De eerste stap richting het uit je lichaam verwijderen van stress is erkenning. Het is belangrijk om je er bewust van te worden dat je wel degelijk stress ervaart. Op die manier geef je jouw hoofd en lichaam de tijd om te accepteren dat er iets speelt, wat automatisch al enigszins voor verlichting kan zorgen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan eventueel helpen om er met iemand over te praten. Dit hoeft niet direct een psycholoog of huisarts te zijn, maar bijvoorbeeld een dierbare of een vriend die erg dicht bij je staat. Het kunnen ventileren van wat anders opgesloten blijft in het lichaam kan zeker bevorderend en vooral verlichtend werken.

Probeer ook eens bij jezelf na te gaan waar de stress mogelijk vandaan heeft kunnen komen. Dit is vooral belangrijk voor de toekomst, voorkomen is namelijk beter dan genezen. Loopt er bijvoorbeeld iets niet helemaal lekker op je werk? Of zit er iets dwars in je relatie? Geef jezelf de toestemming om hier eens goed over na te denken, zodat je het in de toekomst niet meer uit de hand kan laten lopen.

Blijf in beweging

Je zult je bij het lezen van deze kop misschien wel afvragen: hoe krijg je stress uit je lichaam met beweging? Goede vraag! Sporten, of eigenlijk elke vorm van lichaamsbeweging kan ontzettend bevorderend zijn voor ontspanning en het verdrijven van stress uit je lichaam. Bij het beoefenen van een sport zoals yoga, hardlopen, surfen of zwemmen vergeet je alles om je heen waardoor je jouw lichaam en geest even de tijd geeft om helemaal te ontspannen.

Daarnaast heeft sporten nog een ander voordeel. Tijdens het bewegen maak je namelijk gelukshormonen aan. Door de aanmaak van deze hormonen ervaar je vrijwel direct een geluksgevoel en zal je merken dat je de spanning en stress in het lichaam steeds beter los kunt laten.

Wees bewust van je ademhaling

Op de vraag: hoe krijg je stress uit je lichaam, wordt vaak ademhaling gebruikt als antwoord. Misschien heb je het zelf weleens meegemaakt, maar van veel stress kun je kortademig en benauwd worden. Je weet wel, het gevoel alsof je een hele diepe hap adem moet nemen, omdat je anders geen lucht krijgt. Om dit tegen te gaan kun je het beste gebruik maken van een aantal ademhalingsoefeningen. Er zijn allerlei apps en youtube video’s die je hiervoor kunt gebruiken, maar je kunt ook bij je huisarts vragen of er eventueel technieken zijn die je toe zou kunnen passen.

Een techniek die vaak lijkt te helpen is het voelen van de ademhaling. Ga eens op bed liggen en adem gecontroleerd in door de neus en uit door de mond. Tijdens het ademhalen zul je merken dat bij elke adem in je rug loskomt van het matras, en dat bij elke adem uit je rug steeds verder in het matras zakt. Binnen de kortste keren heb je jouw ademhaling weer onder controle.

Het aanspannen van de spieren

Stress voel je naast je ademhaling ook snel in de spieren. Spieren kunnen gespannen aanvoelen en op hun beurt zorgen voor hoofdpijn of zelfs spierpijn in het hele lijf. Een manier om deze spanning te verlichten is door de spieren bewust aan te spannen en weer los te laten. Ga wederom ergens rustig liggen. Begin bij je tenen, span deze een aantal keer aan en laat ze weer los. Zo werk je naar boven tot aan zelfs de spieren in je gezicht. Hierdoor laat je onbewust een hoop spanning in het lichaam los.

Wil je de spieren nog beter stress vrij krijgen? Probeer dan eens een massage. Een massage therapeut voelt precies in welke spiergroep de meeste stress zit opgeslagen en kan deze er op de juiste manier uit masseren. Daarnaast ontspan je met een massage niet alleen lichamelijk, maar kom je ook geestelijk vaak helemaal tot rust.

Gebruiken van Anti-Stress Pillen

Wordt de stress echt te veel voor je? Dan kan je anti stress pillen nemen. Dit zijn natuurlijke supplementen die ervoor zorgen dat je weer tot rust komt. De beste anti stress pillen die je zonder recept kan krijgen is Restilen.

Bekijk hier mijn review van Restilen >>

Conclusie

Dus, hoe krijg je stress uit je lichaam? Daar zijn een hele hoop antwoorden op! Erken in eerste instantie dat de stress er is en probeer te achterhalen waar deze door wordt veroorzaakt. Op die manier weet je zeker dat wanneer de stress uit het lichaam is verdwenen, dat deze ook niet zomaar weer terugkomt. Probeer de technieken uit deze blog regelmatig om ervoor te zorgen dat stress jou in het dagelijks leven niet meer in de weg hoeft te zitten.  En onthoud: je bent zeker niet de enige.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

augustus 18, 2023
ProRest Plus: Eerlijke Review + Ervaringen

Iedereen kent het gevoel wel; de zware druk van alledag, slapeloze nachten en constante prikkels van onze moderne wereld. Tegenwoordig […]

juli 8, 2022
LTO3 review en ervaringen: Oplichting?

In deze huidige maatschappij waar iedereen druk is en tijd een kostbaar goed is, zijn veel mensen op zoek naar […]

maart 12, 2022
Top 5 Anti-Stress Pillen Volgens De Wetenschap

Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig met stress en overspanning kampt. Dat is ook niet zo gek: onze levens zijn […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling