Hoe blijf je rustig tijdens een moeilijk gesprek?

Laatst bijgewerkt: 
oktober 31, 2021
moeilijk gesprek aangaan
Door 
Sanne de Vries
 - Psycholoog

Is er iets erger dan wanneer je midden in een moeilijk gesprek zit en je hartslag omhoog begint te schieten? Misschien begin je te zweten. Of misschien voelt het plotseling alsof je mond vol zit met katoenen ballen. Als dit bekend klinkt, maak je dan geen zorgen - Ik heb je rugdekking! Vandaag geef ik je 10 tips hoe je kalm kunt blijven tijdens een moeilijk gesprek, zodat je alles wat het leven je toewerpt met gratie en waardigheid kunt afhandelen.

1. Oefen diepe ademhaling om je te helpen kalm te blijven

Allereerst is de beste manier om je zenuwen tijdens een moeilijk gesprek te kalmeren door diep adem te halen. Diep ademhalen helpt je zuurstof door je hele lichaam te sturen en maakt serotonine vrij - wat de bloeddruk kan verlagen en stress kan verminderen.

Dus hoe oefen je diep ademhalen? Het is heel eenvoudig! Adem gewoon langzaam door je neus in gedurende vier seconden, houd je adem vier seconden vast, en adem dan langzaam door je mond uit. Herhaal dit proces een paar keer om jezelf te helpen rustig te blijven tijdens het gesprek.

2. Denk na over wat je wilt zeggen voor het gesprek begint

Het is belangrijk je voor te bereiden op een moeilijk gesprek. Zo zul je tijdens het gesprek kalm en beheerst blijven, in plaats van in paniek te raken als het moeilijk wordt.

Oefen voor het gesprek begint in je hoofd of op papier wat je wilt zeggen, zodat niets je zal overvallen. Op deze manier kun je als het tijd is rustig blijven. Plan je antwoorden

Als je in je hoofd of op papier oefent wat je wilt zeggen, kan het helpen om een paar reacties te plannen. Op die manier zul je, als iemand je een moeilijke vraag stelt of probeert het gesprek naar zijn hand te zetten, klaar staan met je beste antwoord.

3. Laat ze niet onder je huid kruipen!

Een van de beste manieren om kalm te blijven tijdens een moeilijk gesprek is om je gesprekspartner niet onder je huid te laten kruipen. Probeer dus te visualiseren dat je tijdens het hele gesprek heel kalm blijft - en kanaliseer die kalmte dan naar de werkelijkheid!

4. Richt je op de positieve uitkomst van je gesprek

Houd je gedachten gericht op het resultaat dat je uit dit gesprek wilt halen. Als je je alleen richt op wat er mis is met de ander, maak je het jezelf gemakkelijk om in paniek te raken en te stressen. Blijf in plaats daarvan positief en denk na over waartoe je gesprek moet leiden. Je wilt toch een betere werkrelatie, nietwaar? Richt je daar dus op.

5. Vat het niet persoonlijk op

Als je begint na te denken over hoe het gesprek slecht zal verlopen vanwege iets wat die persoon in het verleden gedaan heeft, dan nodig je alleen maar stress uit in deze situatie. Het verleden van deze persoon doet er niet toe, alleen wat hij in het heden doet. Dit gesprek gaat over hoe je de dingen beter kunt maken. Dat moet je focus zijn, en het zal je helpen kalm te blijven tijdens het gesprek.

6. Bedenk dat dit moeilijke gesprek maar tijdelijk is

Een van de beste manieren om rustig te blijven tijdens een moeilijk gesprek is je te herinneren dat dit gesprek niet eeuwig zal duren. Dit kan moeilijk zijn als de gemoederen verhit raken, maar het is waar! Laat je dus niet in paniek brengen over wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren - concentreer je gewoon op hoe je wilt dat dit gesprek met je baas, collega, vriend of partner nu verloopt.

7. Herinner jezelf eraan dat beide betrokkenen bij het gesprek willen dat de dingen goed aflopen

Terwijl je je best doet om kalm te blijven tijdens een moeilijk gesprek, bedenk dan dat de andere betrokkene ook zijn best doet. Ook zij zijn geïnteresseerd in het oplossen van deze situatie - dus probeer je te blijven richten op hoe jullie beiden als winnaars uit het gesprek kunnen komen!

8. Word niet boos

Probeer je kalmte niet te verliezen tijdens een moeilijk gesprek. Als je je al op de situatie hebt voorbereid en weet wat je ervan wilt, zal je humeur verliezen bij een gesprekspartner of vriend niet zo goed helpen om de dingen op te lossen. Probeer je dus te concentreren op je kalmte bewaren in plaats van boos worden.

9. Herinner je waarom deze persoon belangrijk is in je leven

Als je midden in een moeilijk gesprek zit, kan het makkelijk zijn om te vergeten waarom deze persoon zo belangrijk voor je is. Probeer je daar dus op te concentreren voor het uit de hand loopt - onthoud wat hem of haar bijzonder maakt en hoe hij of zij waarde in je leven brengt!

10. Overdenk de situatie niet te veel

Hoe moeilijk het soms ook lijkt, pieker niet urenlang over één bepaald moeilijk gesprek. Je weet wat er hier op het spel staat: ga gewoon met vertrouwen de situatie in, bereid je voor op elke eventualiteit en blijf kalm tijdens het gesprek, wat er ook gebeurt!

Conclusie

Dit artikel heeft je een paar goede tips gegeven over hoe je kalm kunt blijven tijdens een moeilijk gesprek. Ik hoop dat, door deze regels te volgen, je volgende moeilijke gesprek soepeler zal verlopen en minder stressvol zal zijn voor beide betrokken partijen. Het is ook belangrijk op te merken dat er geen pasklare oplossing bestaat als het gaat om kalm blijven bij een moeilijk gesprek - wat voor iemand anders werkt, werkt misschien niet op dezelfde manier voor jou. Het beste wat je kunt doen is uitzoeken welke strategieën het beste bij jouw persoonlijkheidstype past.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

augustus 18, 2023
ProRest Plus: Eerlijke Review + Ervaringen

Iedereen kent het gevoel wel; de zware druk van alledag, slapeloze nachten en constante prikkels van onze moderne wereld. Tegenwoordig […]

juli 8, 2022
LTO3 review en ervaringen: Oplichting?

In deze huidige maatschappij waar iedereen druk is en tijd een kostbaar goed is, zijn veel mensen op zoek naar […]

maart 12, 2022
Top 5 Anti-Stress Pillen Volgens De Wetenschap

Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig met stress en overspanning kampt. Dat is ook niet zo gek: onze levens zijn […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling