Wat Is Heavy Cream In Het Nederlands?

Laatst bijgewerkt: 
januari 8, 2023
heavy cream nederlands
Door 
Jasmijn Dijkstra
 - Voedingsdeskundige

Wat is heavy cream? Letterlijk naar het Nederlands vertaald betekent het ‘zware room’. Wellicht heb je er nooit eerder mee gekookt of er zelfs nooit van gehoord.

In de Amerikaanse en Britse keuken is heavy cream echter onmisbaar. Daar kom je het voornamelijk tegen in bakrecepten - heavy cream is namelijk te vergelijken met slagroom. Maar is het wel in Nederland verkrijgbaar?

Heavy cream in het Nederlands

Ben jij iemand die het liefst het Internet afstruint voor de beste recepten of Engelstalige kookboeken gebruikt? Dan is de kans groot dat je regelmatig heavy cream in de ingrediëntenlijst tegenkomt.

In Amerika en Engeland kan je heavy cream overal in de schappen vinden. Jammer genoeg geldt dit niet voor de Nederlandse supermarkten die het (nog) niet verkopen. Maar treur niet, verder in dit artikel lees je hoe je zelf heavy cream kunt maken.

Is heavy cream hetzelfde als slagroom?

Heavy cream wordt vaak geassocieerd met whipping cream, oftewel slagroom. Er kan echter onderscheid gemaakt worden tussen de twee soorten room.

Het verschil zit in het percentage vet. Heavy cream bevat tussen de 36% en 40% vet. Slagroom is daarentegen wat lichter en bevat ongeveer 35% vet. Room is het vette en rijke deel van verse melk wat naar de oppervlakte stijgt door het hoge vetpercentage van de melk.

Waarvoor wordt heavy cream veelal gebruikt?

Gezien de vele eigenschappen en voordelen van heavy cream kan het gebruikt worden in zowel zoete als hartige gerechten. Vaak heb je niet eens door dat het in een gerecht verwerkt is. Hieronder vind je enkele voorbeelden waarin heavy cream goed van pas komt.

Bakken

Allereerst is heavy cream eigenlijk niet te missen tijdens het bakken. Mocht je room willen gebruiken om gebakjes te versieren of als vulling dan is heavy cream meer geschikt dan slagroom.

De reden hiervoor is dat heavy cream in vergelijking met slagroom langer zijn vorm behoudt. Dit wil niet zeggen dat slagroom niet goed opstijft, maar het is lichter en zal daardoor eerder zijn vorm verliezen.

Met behulp van heavy cream kan je een simpele taart prachtig opfleuren. Het kan bijvoorbeeld opgeklopt worden tot een luchtige substantie die lekker is bovenop een taart. Ook krijgen taarten en gebakjes een heerlijk zachte en volle textuur door heavy cream toe te voegen.

Heavy cream is tevens om te toveren tot glazuur voor op een Red Velvet-taart.

Een tip voor het glazuur: gebruik verschillende lagen voor een mooi effect.

Heavy cream voor pasta

Ten tweede heb je heavy cream vaak nodig voor de saus in pastarecepten. Veel van deze recepten hebben het in de ingrediëntenlijst staan. Het maakt de pastasaus voller en daarom rijker van smaak. Daarnaast dient het als een hulpmiddel om je saus dikker te maken.

Zure room

Ten derde kan je met heavy cream in combinatie met karnemelk zure room creëren. Zure room is heerlijk als saus, bijvoorbeeld bij Mexicaanse taco’s.

Uiteraard kan je heavy cream gebruiken voor het maken van soep. Het dient als smaakversterker en geeft de soep een rijke en dikke textuur. Soepen die zich hier goed voor lenen zijn op room gebaseerde soepen, zoals champignonsoep, broccolisoep of aardappelsoep.

Overige

Tot slot is er hier een kleine lijst opgesteld waar heavy cream nog meer voor gebruikt kan worden:

 • Panna cotta
 • Havermout
 • Saladedressing
 • Ierse room
 • Chocolade ganache

Je eigen Heavy Cream Maken

Gelukkig is het mogelijk om je eigen heavy cream te maken. Je hebt maar 2 ingrediënten nodig: mascarpone en slagroom. Voor elke 100 ml slagroom voeg je 30 gram mascarpone toe.

Instructies:

 1. Klop de mascarpone tot hij luchtig is
 2. Voeg de slagroom en suiker toe tot je een mooi stijf mengsel krijgt.

Met dit recept kun je een mengsel krijgen dat het meest in de buurt komt van de echte Amerikaanse en Britse heavy cream.

Heavy cream vervangen

Als het je niet lukt om bovenstaand recept te maken of je vanwege een dieet geen heavy cream mag consumeren, kun je dit gelukkig vervangen met andere ingrediënten.

Hieronder vind je een paar alternatieven voor heavy cream:

 1. Allereerst kan je heavy cream vervangen door volle of halfvolle melk en boter te mengen. Boter voegt vet aan de melk of halvolle melk toe. Hierdoor ontstaat er een soortgelijke smaak en consistentie.
 2. Verder kan je maïzena en volle melk met elkaar mixen. De maïzena werkt als een verdikkingsmiddel wanneer het gemengd wordt met de volle melk.
 3. Mocht je op zoek zijn naar ongeveer dezelfde samenstelling als heavy cream, dan kan roomkaas een optie zijn. Je krijgt te maken met een soortgelijke volle en hartige smaak.
 4. Een ander geschikte substituut is een mix van Griekse yoghurt en volle melk. Gezien het hoge proteïnegehalte, is dit de meest gezonde optie van alle bovenstaande opties.

Is heavy cream gezond?

Door het hoge vetgehalte wordt zware room over het algemeen beschouwd als een calorierijk voedingsproduct. Het is echter ook rijk aan andere voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine A en D en calcium.

Dat heavy cream een hoog vetgehalte heeft, betekent niet dat het ongezond voor je is. De vetten in heavy cream bestaan namelijk voornamelijk uit verzadigde vetten. Het is een misvatting dat deze verzadigde vetten slecht zijn voor de gezondheid. Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat verzadigde vetten kunnen helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen (1, 2).

Heavy cream is dus een gezond product. Echter omdat het een calorierijk product is, kun je het beste heavy cream met mate consumeren. Als je lactose tolereert en heavy cream met mate consumeert, hoef je je dus nergens druk over te maken.

Conclusie

Al met al is heavy cream een veelzijdig product dat op diverse manieren gebruikt kan worden tijdens het koken, van het bakken van taarten tot het maken van pastasaus.

Bovendien kan heavy cream zowel in de koelkast als de vriezer bewaard worden voor als je het later nodig hebt.

Laten we hopen dat de Jumbo en Albert Heijn heavy cream binnenkort in hun assortiment opnemen. Tot die tijd kun je gelukkig gebruik maken van bovenstaand recept of de genoemde alternatieven.

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

november 3, 2022
Cholesterol verlagen met kruiden: is dat mogelijk?

In Nederland kampen zo’n 1,5 miljoen mensen met hart- en vaatziekten. Ziekten aan het hart en de bloedvaten staan in […]

mei 18, 2022
Varkenshaas Bakken: Tips + Recepten

Je zult niet de eerste zijn die zich afvraagt of varkenshaas van een varken of haas afkomstig is. Varkenshaas is […]

december 7, 2021
De 10 Beste en Lekkerste Diepvries Pizza’s

Diepvries pizza’s zijn een welbekende favoriet bij vele mensen thuis. Van studenten die een goedkoop dinertje zoeken naar huishoudens met […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling