5 Beste Haar Vitamines Die Echt Werken 2024

Laatst bijgewerkt: 
januari 1, 2024
0 Reacties
Door 
Sophie van Lent
 - Gezondheidsadviseur

De meeste mensen borstelen dagelijks hun haren en wassen meerdere keren per week hun haar met shampoo. We zijn niet anders gewend dan dit om ons haar in goede conditie te houden.

Maar wist je dat, voor een optimale haargezondheid, simpelweg kammen en wassen vaak niet genoeg is? Ons haar heeft verschillende voedingsstoffen nodig voor een mooie glans, flexibiliteit en een goede structuur.

Met haarmaskers en conditioner kun je jouw haar van buitenaf goed verzorgen. Voor verzorging van binnenuit kun je gebruik maken van haar vitamines.

Wij hebben diverse haar vitamines getest en vertellen je in dit artikel alles over de beste haar vitamines voor vrouwen en voor mannen.

Wat zijn haar vitamines?

Je hebt haar vitamines vast wel eens zien staan in de schappen van de drogisterij, maar wat is het eigenlijk? Haar vitamines zijn supplementen die speciaal zijn samengesteld om de conditie van het haar te verbeteren.

De capsules of gummies, afhankelijk van welk merk je koopt, bevatten een unieke combinatie van vitamines en mineralen die de celgroei bevorderen, de haargroei ondersteunen en de gezondheid van het haar verbeteren.

Elk supplement heeft weer zijn eigen combinatie van vitamines en mineralen. Je hebt, als je op zoek bent naar haar vitamines, dus volop keuze.

Heeft een vitaminetekort invloed op het haar?

In het dagelijks leven hebben we bepaalde voedingsstoffen nodig als ondersteuning voor de processen van ons lichaam. Eiwitten, vetten en koolhydraten ondersteunen onze vitale functies en geven ons lichaam energie.

Maar ook vitamines en mineralen zijn nodig ter ondersteuning van ons zenuwstelsel, de hormoonhuishouding, onze spieren, de organen en het afweersysteem. Ook onze haargroei is onderdeel van dit systeem en dus afhankelijk van de voedingsstoffen die wij binnenkrijgen.

Niet genoeg voedingsstoffen via de voeding

Normaliter krijg je de essentiële voedingsstoffen binnen via de voeding. Echter, wanneer je bepaalde vitamines of mineralen niet voldoende binnenkrijgt, zal het lichaam een tekort krijgen. De vitamines en mineralen die wél beschikbaar zijn, worden aangewend voor de meest belangrijke functies in het lichaam.

De gevolgen vitaminetekort op je haar

Ons lijf ziet de haargroei niet als het meest belangrijke proces. Hierdoor lijdt het haar vrij snel onder een tekort aan voedingsstoffen. De haargroei kan stagneren of het haar wordt broos en dof.

In onze moderne maatschappij komt een tekort aan voedingstoffen helaas vrij veel voor. Ondanks alle middelen en kennis die we hebben, eten veel mensen toch relatief ongezond. Hierdoor missen we belangrijke voedingsstoffen om ons lichaam te voeden.

De essentiële functies blijven gaande door eerdergenoemde proces, maar het tekort aan voedingsstoffen kan gaandeweg merkbaar worden door een slechte weerstand, stress, een slechte huid, dof haar en haaruitval.

Welke vitamines en mineralen zijn belangrijk?

Voor gezond, glanzend en vol haar heeft het haar specifieke voedingsstoffen nodig. Eiwitten zijn erg belangrijk voor ons haar, net als omega-3.

Vitamine B

Maar ook diverse B-vitamines zijn ontzettend belangrijk voor gezond haar. Biotine, oftewel vitamine B8, levert een bijdrage aan de productie van keratine. Bovendien wordt zelfs vermoed dat voldoende vitamine B8 het grijs worden en haaruitval tegen kan gaan.

Foliumzuur, oftewel vitamine B11, is noodzakelijk voor gezonde celgroei en weefselgroei. De bloedcirculatie wordt verbeterd en dit is gunstig voor de haargroei. Maar ook vitamine B2, B3, B5 en B12 spelen een rol bij de gezondheid van ons haar.

Vitamine C en E

Naast de B-vitamines zijn ook vitamine C en vitamine E belangrijk voor gezond haar. Vitamine C zorgt voor het opbouwen en het behouden van collageen en helpt bij het opnemen van ijzer uit voeding.

Vitamine E is weer essentieel voor de bloedtoevoer en zorgt ervoor dat de hoofdhuid gezond is zodat de haren alle noodzakelijke bouwstoffen kunnen ontvangen. Een tekort aan vitamine E kan leiden tot roos en zelfs haaruitval.

Mineralen

Ons haar heeft ook verschillende mineralen nodig. Zo is ijzer nodig voor een gezonde haargroeicyclus. Een tekort aan ijzer kan leiden tot een verstoring in deze cyclus. Het haar kan stoppen met groeien en zelfs uitvallen.

Ook zink is belangrijk voor ons haar. Dit mineraal zorgt voor de opbouw van eiwitten en is betrokken bij de vorming van keratine. Te weinig zink kan de haarcyclus verstoren en leiden tot breekbaar haar.

Werken haar vitamines echt?

Natuurlijk is het belangrijk om voldoende en gebalanceerd te eten op een dag. Helaas wijst de praktijk uit dat lang niet iedereen hierin slaagt.

Daarom zijn voedingssupplementen een uitkomst. Ze bieden ons de mogelijkheid om bepaalde vitamines en mineralen die we niet voldoende binnenkrijgen op een eenvoudige manier aan te vullen.

Er zijn voedingssupplementen beschikbaar in allerlei samenstellingen en voor allerlei doelen. De meeste mensen zijn wel bekend met multivitaminen, zwangerschapsvitamines en kindervitamines, maar er zijn ook supplementen beschikbaar om bepaalde processen van het lichaam te stimuleren.

Zo zijn haar vitamines specifiek samengesteld om de conditie van het haar te verbeteren.

Omdat het haar bepaalde voedingsstoffen nodig heeft om in optimale conditie te zijn, en haar vitamines deze voedingsstoffen kunnen aanvullen, zouden haar vitamines in theorie bevorderlijk moeten zijn voor de haargroei en de conditie van het haar.

Of haar vitamines echt werken is echter afhankelijk van de samenstelling van de supplementen. Als het supplement voldoende van de vitamines en mineralen bevat die essentieel zijn voor een gezonde haardos, hebben de haar vitamines inderdaad een positieve werking op haargezondheid.

Helaas worden er heel veel haar vitamines verkocht die niet de juiste stoffen bevatten, waarvan de dosering niet correct is of die simpelweg niet werken.

De beste haar vitamines voor vrouwen

In de schappen van de apotheek en de drogisterij vind je talloze aanbieders van haar vitamines en ook online vliegen de advertenties je om te oren en zijn er tal van aanbieders actief.

Maar welke supplementen zijn nu echt goed en betrouwbaar? Om je op weg te helpen, hebben wij een top 5 van de beste haar vitamines samengesteld voor vrouwen en mannen.

1. Locerin

Locerin is een haargroeimiddel dat speciaal is gericht op het verbeteren van de haargroei bij vrouwen. Wij vinden dat Locerin de beste haar vitamines zijn die je kunt kopen.

Locerin bestaat uit capsules waarvan je er 2 op een dag zou mogen nemen. Deze capsules neem je zo’n 30 minuten voor een maaltijd in met water.

Locerin

Bekijk prijs op:

De Locerin capsules dragen bij aan:

 • Betere haargroei
 • Minder haaruitval
 • Gezonder en glanzender haar
 • Meer volume
 • Beste haarvitamine voor vrouwen
 • Score: 10/10

De supplementen van Locerin hebben een ietwat andere samenstelling dan andere haar vitamines. Zo bevat Locerin het unieke AnaGain Nu. Dit stimuleert specifieke signaalmoleculen die nodig zijn om de groei van nieuw haar te starten.

Zo wordt de telogene fase van het haar verkort, dit is de fase waarin het haar niet groeit en juist uitvalt, en wordt de anagene fase gestimuleerd.

Daarnaast bevat Locerin ook een combinatie van Selenium, Zink en Biotine.

Ingrediënten als vitamine C, Paardenstaart, Luzerne, Brandnetel, Koper en Bamboe ondersteunen het haar en dragen bij aan een optimale gezondheid.

Je kunt Locerin kopen bij Bol.com of via de website van Locerin.

De dosering van sommige ingrediënten is vrij hoog dus als je al gezond en gevarieerd eet, kun je overwegen om 1 capsule te nemen in plaats van 2. Hierdoor kan je een potje al gauw 2 maanden lang gebruiken.

Let op dat een te hoge dosering van bepaalde vitamines en mineralen kan namelijk schadelijk voor de gezondheid zijn op de langere termijn.

Bekijk hier de prijzen van Locerin >>


2. Yummygums HAIR

Yummygums HAIR is een supplement van Yummygums en is gericht op de gezondheid van niet alleen het haar, maar ook op een goede gezondheid van de nagels en huid.

Bekijk prijs op:

Het supplement bevat maar liefst 13 verschillende vitamines en mineralen en het advies is om twee gummies per dag te nemen.

Het liefst verdeel je deze gummies over de dag voor een optimale werking. Zo krijg je onder andere vitamine C, vitamine E, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, Foliumzuur, vitamine B12, Selenium en Zink binnen.

De supplementen zouden bijdragen aan:

 • Betere haargroei
 • Steviger en sterker haar
 • Gezond haar
 • Score: 7/10

De vitamines zijn eenvoudig te nemen en hebben een aangename frambozensmaak. Ze zijn bovendien vegan, glutenvrij en lactosevrij.

De dosering van sommige vitamines is vrij hoog. Mocht je al een gevarieerd en gezond eetpatroon hebben, dan kun je de dosering van de gummies aanpassen naar behoefte.

De Yummygums HAIR zijn op diverse plaatsen te koop, waaronder bij Etos, via de website van Yummygums, bij Bol.com, bij Haarshop.nl, via Veggie4U en bij diverse haarsalons, zowel online als offline.

Bekijk hier de prijzen van Yummygums HAIR


3. Sugarbearhair Hair Vitamins

De Hair Vitamins van Sugerbearhair zijn schattige gummybeertjes met de zoete smaak van bessen. Deze vitamines zijn erg populair en hebben een goed imago in binnen- en buitenland.

Bekijk prijs op:

De aanbevolen hoeveelheid gummies is 2 per dag en de dosering van de vitamines en mineralen is dan een zeer goede aanvulling op de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Verdeel de gummies over de dag voor een optimale werking. Het supplement bevat onder andere vitamine A, vitamine C, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, Biotine, Foliumzuur, vitamine B12, Jodium en Zink.

Sugarbearhair Hair Vitamins zouden bijdragen aan:

 • Een betere conditie van het haar
 • Betere elasticiteit van het haar
 • Sterker haar
 • Score: 6/10

De gummies zijn vegetarisch en vrij van gluten en gelatine. Ze worden geproduceerd in de Verenigde Staten en zijn onder andere verkrijgbaar bij John Beerens, bij Bol.com, bij Haarshop.nl, bij Beautyplaza.com en in zowel de winkels als de webshop van Douglas.

Bekijk hier de prijzen van Sugarbearhair Hair Vitamins


De beste haar vitamines voor mannen

Aparte haar vitamines voor mannen? Jazeker! Alhoewel mannen en vrouwen doorgaans dezelfde voedingstoffen nodig hebben, verschilt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamines en mineralen voor mannen en vrouwen.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van voedingsstoffen is voor mannen doorgaans iets hoger. Bovendien hebben mannen en vrouwen een andere hormoonhuishouding en dus andere voedingstoffen nodig om deze huishouding te ondersteunen.

Daarom raden wij aan om haar vitamines te gebruiken die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van vrouwen of van mannen. Onderstaande haar vitamines zijn wat ons betreft echte aanraders voor mannen.

1. Folisin

Folisin is één van de meest populaire haar vitamines voor mannen. Het supplement is, net als Locerin, een combinatie van vitamines, mineralen en kruidenextracten.

Bekijk prijs op:

De werkzame ingrediënten in Folisin zijn onder andere Zink, Koper, Selenium, vitamine A, vitamine E en Biotine.

Daarnaast bevat Folisin ook AnaGain Nu. Dit stimuleert specifieke signaalmoleculen die nodig zijn om de groei van nieuw haar te starten.

De telogene fase van het haar, dit is de fase waarin het haar uitvalt en stopt met groeien, wordt verkort. De anagene fase wordt juist gestimuleerd. Hierdoor groeit het haar sneller en valt het minder uit.

Daarnaast bevat Folisin ook zaagpalmetto-extract, pompoenpittenextract en EVNoIMAX: een mengsel van tecotrienolen, plantaardig squaleen en een fytosterolcomplex.

Deze ingrediënten samen dragen bij aan:

 • Een snellere groei van haren
 • Minder haaruitval
 • Het behouden van de natuurlijke haarpigmentatie
 • De ondersteuning van de hormoonhuishouding
 • Beste haarvitamine voor mannen
 • Score: 10/10

De aanbevolen hoeveelheid van Folisin is twee capsules per dag. Deze capsules neem je bij voorkeur in met een glas water, een half uur voor etenstijd.

De dosering van de capsules is voor sommige mineralen gelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Mocht je al een gezonde leefstijl met een gevarieerd eetpatroon hebben, dan kun je overwegen om de dosering naar eigen inzicht aan te passen.

De capsules van Folisin zijn onder andere te verkrijgen via de website van Folisin en via Bol.com.

Bekijk hier de prijzen van Folisin >>


2. Profolan

Een ander populair haarvitamine voor mannen is Profolan. Het supplement Profolan bevat een unieke Grow3 formule.

Bekijk prijs op:

Deze formule bestaat uit Paardenstaartextract, Taurine, Grote Brandnetelextract en L-Cysteïne. Daarnaast bevat Profolan ook vitamine E, vitamine B1, Zink, Vitamine B6, Biotine, vitamine A en Koper.

Al deze ingrediënten dragen bij aan de volgende positieve effecten:

 • Betere haargroei
 • Verbeterde bloedsomloop van de hoofdhuid
 • Sterker haar en sterkere haarzakjes
 • Ondersteuning van natuurlijke haarkleur
 • Score: 8/10

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 2 capsules van Profolan. Neem deze bij voorkeur tegelijkertijd in met een glas met water tijdens de maaltijd. Profolan is verkrijgbaar via de website van Profolan en via Bol.com.

Bekijk hier de prijzen van Profolan >>


Zijn haar vitamines veilig?

Haar vitamines zijn supplementen en net als met andere voedingssupplementen is het altijd raadzaam om er zorgvuldig mee om te gaan. Alhoewel de vitamines doorgaans alleen ingrediënten bevatten die jouw lichaam nodig heeft, is de dosering zeer bepalend voor de werking van deze vitamines en mineralen.

Er is tenslotte niet voor niets een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid opgesteld. Een teveel aan deze voedingsstoffen kan, net als een tekort, flink nadelige effecten hebben.

Dit kan variëren van maag- en darmklachten tot zeer vervelende neurologische klachten. Zolang jij je echter aan de aanbevolen hoeveelheid houdt, kunnen de haar vitamines die we in dit artikel hebben getipt geen kwaad.

Wel is het belangrijk om te vermelden dat het gebruik van Profolan wordt afgeraden voor mensen met nierproblemen of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch expert voor advies en gebruik bij voorkeur ook niet diverse voedingssupplementen tegelijkertijd wanneer deze dezelfde ingrediënten bevatten.

Hebben haar vitamines bijwerkingen?

Het fijne aan de haar vitamines die we in dit artikel hebben besproken is dat ze over het algemeen helemaal veilig in gebruik zijn, mits verantwoord gebruikt.

Ze bevatten geen dubieuze ingrediënten waar je mogelijke bijwerkingen van kunt verwachten. Het kan echter wel zo zijn dat je allergisch bent voor één van de ingrediënten in de supplementen.

Dit kan één van de hoofdingrediënten zijn, maar ook net zo goed één van de vulstoffen of conserveringsmiddelen. Daarom is het raadzaam om vooral bij het eerste gebruik voorzichtig te zijn. Ontdek hoe jouw lichaam reageert op de haar vitamines.

Ook raden wij af om vitamines in het algemeen in te nemen op een nuchtere maag. Wanneer je een gevoelige maag hebt, kunnen capsules en bepaalde stoffen voor irritatie zorgen.

Om dit voorkomen, kun je eerst iets kleins eten of drinken voor je de vitamines inneemt.

Hoelang duurt het voordat je resultaat ziet?

Hoelang het duurt voordat je resultaat gaat merken van de haar vitamines hangt af van het type vitamine dat je slikt, jouw persoonlijke gezondheid en jouw reactie op de vitamines.

Echter, doorgaans wordt geadviseerd om de vitamines minimaal 3 maanden te slikken om echt verbetering te bemerken in de conditie van het haar.

Neem dus de tijd en verwacht geen wonderen van de vitamines. Als je tekorten hebt opgebouwd, duurt het ook even om deze weer aan te vullen.

Wat kun je nog meer doen?

Natuurlijk is er nog veel meer dat je kunt doen om de conditie van jouw haar te verbeteren. Naast het nemen van haar vitamines kun je de volgende tips opvolgen voor gezond en sterk haar:

 • Eet en drink gezond en gevarieerd voor voldoende essentiële voedingsmiddelen
 • Draag een beschermende haarstijl om de haren te beschermen tegen schade
 • Ga regelmatig naar de kapper om het haar minstens te laten bijpunten
 • Was je haar niet vaker dan noodzakelijk
 • Gebruik regelmatig conditioner
 • Geef je hoofdhuid een massage voor het stimuleren van de doorbloeding
 • Kam het haar liever niet als het nat is
 • Gebruik liever zo min mogelijk stylingproducten
 • Vermijd het krullen of juist stijlen van het haar
 • Draag je haar liever niet los
 • Bescherm je haar tegen de zon

Conclusie

Er is veel dat je kunt doen om de conditie van jouw haar te verbeteren. Mocht je het vermoeden hebben dat jouw haar wel wat extra ondersteuning van binnenuit kan gebruiken? Dan kunnen haar vitamines echt uitkomst bieden.

Voor vrouwen raden wij Locerin aan omdat het de beste prijs kwaliteit verhouding heeft.

Voor de mannen raden wij Folisin aan, dit supplement is het beste om haargroei te stimuleren en haaruitval te voorkomen.

De andere producten die we in dit artikel hebben besproken zijn ook de moeite waard maar niet even effectief.

Lees echter altijd zelf de bijsluiter en de ingrediëntenlijst voor optimaal en veilig gebruik in jouw situatie.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

december 6, 2023
Green Gummies G7 Plus Ervaringen: Oplichting?

Een gummie die je zogenaamd laat afvallen - het klinkt bijna als iets uit een sciencefictionverhaal. De Green Gummies G7 […]

november 27, 2023
Thorasan Review & Ervaringen: Is dit oplichting?

In een tijdperk waarin de zoektocht naar persoonlijke verbetering en zelfvertrouwen nooit lijkt te eindigen, duikt er soms een product […]

oktober 29, 2023
Testomore Ervaringen & Review: Werkt het echt?

Terwijl je online doorzoekt naar manieren om je testosteronniveaus te boosten, is de kans groot dat je de naam 'Testomore' […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling