Ezekiel Brood: Wat is het en waar kan je het kopen?

Laatst bijgewerkt: 
juni 8, 2022
ezekiel brood
Door 
Jasmijn Dijkstra
 - Voedingsdeskundige

Wellicht heb je ooit gehoord van Ezekiel brood. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal na het lezen van dit artikel duidelijk worden wat het precies is. Ezekiel brood is gezonder dan het wittebrood dat we gewend zijn.

Ezekiel brood is een bloemloos brood gemaakt van gekiemde granen. De ingrediënten die dit brood bevat zijn onder andere: tarwe, bonen, gierst, gerst, spelt en linzen. Voordat al deze granen en peulvruchten worden verwerkt, worden ze organisch gegroeid en vindt het ontkiemingsproces plaats. Vervolgens worden de ingrediënten gemend en gebakken tot het eindproduct. Ezekiel brood is dus niet glutenvrij en daarom niet geschikt voor mensen met een glutenallergie of glutenintolerantie.

Alle voordelen van ezekiel brood op een rijtje

Ezekiel brood bevat net als een eiwitshake veel eiwitten. Daarnaast onderscheidt deze broodsoort zich van andere broodsoorten omdat het brood geen (toegevoegde) suikers bevat. Ook is dit brood gemaakt van biologische gekiemde volle granen. De voedingscompositie van de granen wordt veranderd door het kiemproces.

Gereduceerde antinutriënten

De hoeveelheid van antinutriënten in granen en peulvruchten wordt gereduceerd door het kiemproces. Antinutriënten zijn stoffen die in voeding voorkomen. Het kan ervoor zorgen dat de opname van bepaalde voedingsstoffen wordt belemmerd. In peulvruchten zit het antinutriënt Lectine, wat ertoe leidt dat het eten van rauwe peulvruchten mogelijk giftig kan zijn. Hoewel antinutriënten niet goed lijken te zijn, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Zo zijn er ook antinutriënten die niet per definitie ongezond zijn zoals fytinezuur. In graanproducten waarin de gehele graankorrel wordt verwerkt is fytinezuur te vinden. Het consumeren van producten rijk aan fytinezuur zorgt bij een goed gevarieerd eetgedrag niet tot een tekort aan calcium, ijzer en zink.

Voedingsstoffen en verteerbaarheid

Tijdens het kiemproces worden de granen doorweekt, zo zijn ze in staat om te ontkiemen. Dit zorgt voor een aantal biochemische reacties van de granen. Twee voordelen ontstaan er door dit proces. Ten eerste groeit het aantal gezonde voedingsstoffen. Ten tweede neemt het aantal antinutriënten af. Verder stimuleert Ezekiel brood je spijsvertering en zorgt het ervoor dat je lichaam een stuk sneller mineralen opneemt. Door het hoge niveau aan enzymen en lagere niveau aan lectine is ezekiel brood makkelijker om te verteren, in vergelijking met niet-gekiemde granen.

Een andere reden om over te stappen van een 100% volkoren brood naar ezekiel brood is dat ezekiel rijk is aan vitamine B, vitamine C, vezels en foliumzuur. Ook belangrijk om te noemen is dat ezekiel brood in vergelijking met 100% volkoren brood minder calorieën, in totaal minder vet en minder sodium bevatten.

Een lager glutengehalte kan leiden tot het een hogere tolerantie van gluten. Het ontkiemingsproces kan het glutenpercentage tot wel 47% verlagen, wat ervoor zorgt dat gekiemde granen de tolerantie verbeteren.

Voor de veganisten onder ons is ezekiel een uitstekende keuze voor brood. Er zit immers geen eieren, boter of melk in verwerkt. Bovendien biedt het ijzer en proteïne aan, waar overigens veel veganisten een tekort aan hebben. Vaak drinken veganisten een eiwitshake gemaakt van plantaardige stoffen om dit tekort te vullen.

Tot slot bevat ezekiel brood een aantal antioxidanten, zoals vitamine C en vitame E. Antioxidanten kunnen helpen bij de bescherming tegen chronische ziektes. Het vervangen van de regulieren volkorenbrood door ezekiel brood is een makkelijke manier om meer antioxidanten in je voedingspatroon te verwerken.

Prijskaartje

Echter hangt er aan alle voordelen van ezekiel brood wel een hoger prijskaartje in tegenstelling tot die van 100% volkoren brood. Dit moet men wel in zijn of haar achterhoofd houden bij de overweging om over te stappen.

Waar is het verkrijgbaar?

In Nederland is Ezekiel brood jammer genoeg niet te koop. Ezekiel brood is te vinden in Amerikaanse supermarkten en reformwinkels. Je zou denken dat ezekiel brood bij de andere broodsoorten ligt, maar dat is echter niet het geval. Aangezien het product zeer bederfelijk is, wordt het in de diepvries van de winkel bewaard. Tevens is het brood online verkrijgbaar en kan men het bestellen bij Food For Life. Indien je het zelf wil maken, kan dat gemakkelijk met een broodset die te koop is op Amazon.com.

Ezekiel brood is een gezonde keuze

Al met al is ezekiel brood een gezond alternatief voor andere broodsoorten, die meestal een hoog suikerpercentage bevatten. Houdt er wel rekening mee dat dit brood wel degelijk gluten bevat, ondanks het gereduceerde glutenlevel door het kiemproces. Dus het is zeker de moeite waard om een keer ezekiel brood te proberen, aangezien er veel voordelen aan gebonden zijn.

1 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

november 3, 2022
Cholesterol verlagen met kruiden: is dat mogelijk?

In Nederland kampen zo’n 1,5 miljoen mensen met hart- en vaatziekten. Ziekten aan het hart en de bloedvaten staan in […]

mei 18, 2022
Varkenshaas Bakken: Tips + Recepten

Je zult niet de eerste zijn die zich afvraagt of varkenshaas van een varken of haas afkomstig is. Varkenshaas is […]

december 7, 2021
De 10 Beste en Lekkerste Diepvries Pizza’s

Diepvries pizza’s zijn een welbekende favoriet bij vele mensen thuis. Van studenten die een goedkoop dinertje zoeken naar huishoudens met […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling