Ecdysterone: Alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt: 
mei 7, 2022
ecdysterone
Door 
Jasmijn Dijkstra
 - Voedingsdeskundige

Ecdysterone, ook bekend onder andere benamingen zoals 20-Hydroxyecdysone, turkesterone en ecdyson, of onder de verzamelterm Ecdysteroiden, is recentelijk een populair middel onder (amateur) sporters om te nemen als voedingssupplement.

Volgens een aantal Russische onderzoeken zou het bevorderlijk kunnen zijn voor het uitoefenen van sport, met name met betrekking tot kracht en de spieropbouw. De onderzoeken beperken zich echter veelal tot proeven op dieren, met name muizen en weinig op mensen.

Toch zijn er veel partijen geïnteresseerd in het middel en heeft het vele voor- en tegenstanders. Vooral commerciele bedrijven die het aanbieden als voedingssupplement. Het wordt in meerdere opzichten vergeleken met testosteron vanwege de chemische structuur die gelijkenissen toont.

Men wil ook geloven dat het soortgelijke effecten als testosteron met zich meebrengt. Het wordt gezien als natuurlijke steroïde en een mogelijk alternatief voor de conventionele anabole steroïden, ook wel bekend als AAS (anabolic-androgenic steroids).

Wat is ecdysterone?

Ecdysterone is een natuurlijke androgeen die voorkomt bij geleedpotige insecten en planten en zijn werking vindt bij de groei en reproductie. De chemische stof is qua structuur vergelijkbaar met testosteron, het primaire mannelijke geslachtshormoon.

Testosteron speelt een grote rol bij het groeien en versterken van spieren na de training, dus het was natuurlijk een van de eerste stoffen waarmee werd geëxperimenteerd om de prestaties te verbeteren. Alleen kwamen al snel de nadelen van het gebruik van testosteron en andere steroïden te weten, waarna ze werden verboden door het World Anti-Doping Agency (WADA).

Wil je sneller en meer spiermassa opbouwen?

Bekijk hier de Top 5 supplementen voor spieropbouw >>

Ecdysterone is de belangrijkste verbinding in spinazie-extract. Het is een soort fytosterol, een steroïde die van nature in planten voorkomt en behoort tot een klasse die fytosterol wordt genoemd.

Eerdere studies hebben aangetoond dat ecdysteroïden een prestatieverhogend effect hebben. Bovendien hebben wetenschappers aangetoond dat ecdysterone de eiwitsynthese in skeletspieren verhoogt met een onderzoek met proeven op muizen.

Voordelen van ecdysterone

Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van ecdysterone.

Verbetering spiereiwitsynthese

Een studie naar de effecten van fytoecdysteroïden in reageerbuizen toonde een toename van 20% van de eiwitsynthese. Eiwitsynthese is uiterst belangrijk in het spieropbouwproces. Een hogere eiwitsynthese kan leiden tot sneller spierherstel en spiermassa.

Verbetering kracht bij de sporter

Je kunt ook een enorme toename in kracht verwachten. De meeste gebruikers merkten dat ze veel meer gewichten konden tillen na een cyclus van Ecdysterone en de studie bij mensen toonde ook opmerkelijke verbeteringen aan bij het bankdrukken en squats.

Dus, het gebruik van de ecdysterone leidt tot mogelijke verhoging van de werkcapaciteit, verminderd de vetmassa en verhoogd de droge spiermassa.

Verbetering van de toename van spiermassa (hypertrofie)

Zoals ook eerder benoemd, heeft onderzoek aangetoond dat ecdysterone positieve gevolgen heeft voor de spiergroei van mensen. Het heeft een anabool effect en dat gecombineerd met de verbeterde eiwitsynthese en kracht, zorgt voor een betere ontwikkeling van de spiermassa.

Is ecdysterone legaal?

Zolang ecdysteroiden (waaronder ecdysterone valt) niet op de WADA-dopinglijst staan, is het legaal om ecdysterone te gebruiken als supplement bij competities.

WADA is op het moment nog bezig met verschillende onderzoeken naar ecdysterone vanwege de mogelijke prestatiebevorderende effecten.

Ecdysterone wordt op het moment ook aangemerkt als veilig wat voor de WADA geen extra stimulans is om het te verbieden. Wanneer een (prestatie bevorderend) middel een gevaar vormt voor de gezondheid, zal WADA sneller geneigd zijn het op de dopinglijst te zetten.

Als uit onderzoek blijkt dat ecdysterone schadelijk is voor de gezondheid van de gebruiker, zal WADA daar gevolgen aan verbinden en het mogelijk verbieden door ecdysterone op de WADA-dopinglijst te zetten. Dit maakt het vanaf dat moment, niet meer legaal om ecdysterone te gebruiken.

Is ecdysterone veilig?

Wetende hoe effectief maar dodelijke steroïden zijn, is het normaal dat atleten sceptisch zijn over alle voorgeschreven medicijnen die de prestaties of het uithoudingsvermogen verbeteren.

Gelukkig tonen onderzoeken aan dat ecdysterone een zeer lage toxiciteit heeft, waardoor het vrij veilig is om te gebruiken.

Bovendien hebben de anabole effecten die het biedt niet dezelfde nadelen als het gebruik van testosteron. Dat betekent dat ecdysterone de bloeddruk niet verhoogt of androgene effecten veroorzaakt.

Atleten zijn er trots op om te pronken met de resultaten van hun intensieve training. Soms kan het echter nodig zijn om supplementen te nemen om hun prestaties te verbeteren, maar het vinden van een goed en veilig supplement kan lastig zijn.

Gelukkig hebben recente onderzoeken de werkzaamheid van ecdysterone aangetoond bij het stimuleren van spiermassa en het verbeteren van prestaties. Het beste eraan is dat het ook veilig in gebruik is.

De resultaten van Ecdysterone

In 2019 is er een onderzoek uitgebracht in de Archives of Toxicology waar onderzocht werd wat ecdysterone voor effect had op de prestatie van sportende mensen.

Een groep van 46 sporters namen deel aan het onderzoek (waarvan 6 zijn aangemerkt als “uitgevallen”), waar de groep 10 weken lang een (full-body) trainingsschema volgde met dezelfde (6-tal barbell) oefeningen onder toeziend oog van een supervisor.

Alle deelnemers kregen 2 maal daags een capsule van 100 mg ecdysterone uit spinazie verkrgen met 100 mg leucine voorgeschreven. In werkelijkheid werden de deelnemers verdeeld in 3 groepen en iedere groep kreeg een andere dosis toegediend.

Een groep kreeg 12 mg per dag toegediend en aan andere groep een hogere dosis van 48 mg. De laatste groep kreeg geen ecdysterone toegediend, dat was de placebogroep.

Het onderzoek wees uit dat ecdysterone positieve gevolgen had voor de prestaties van sportende mensen.

Het trainingsschema zorgde voor positieve resultaten van alle deelnemers, allemaal werden ze sterker. Echter was er een merkbaar verschil in de spiermassa die is verkregen tijdens het onderzoek.

De deelnemers van de groepen die ecdysterone kregen toegediend ontwikkelden meer spiermassa dan de placebogroep. Met name de groep die meer ecdysterone kregen toegediend ontwikkelden aanzienlijk meer spiermassa.

Ecdysterone dosering

Ecdysterone kan effectief zijn bij doseringen van slechts 12 mg per dag. De studie uit 2019 gebruikte een generiek supplement dat op de markt werd gebracht als 100 mg ecdysteroid per capsule.

Het bevatte echter slechts 6 mg actieve ingrediënten en ze namen 2 capsules per dag. Zelfs bij die dosering kregen de proefpersonen in totaal 1,5 kg droge spiermassa.

De commerciele bedrijven die ecdysterone aanbieden als voedingssupplement geven doses aan tot wel 1000 mg ecdysterone per dag. Echter is vaak gebleken dat de werkzame hoeveelheid significant lager is.

Ecdysterone bijwerkingen

Vanwege de potentie van ecdysterone twijfelen veel gebruikers aan de veiligheid van dit androgeen. Dit is natuurlijk een essentiële factor, omdat je je gezondheid niet op het spel wilt zetten voor wat winst.

Zowel de wetenschappelijke gegevens als de anekdotische ervaringen laten zien dat ecdysterone geen bijwerkingen veroorzaakt. Dit androgeen is al tientallen jaren bestudeerd en wetenschappers hebben geen gerelateerde bijwerkingen gevonden.

Dit in tegenstelling tot het gebruik van conventionele steroïden, waar een tal van bijwerkingen mee gemoeid zijn zoals schade aan de nieren, lever en hart.

Een andere reden waarom het zo populair is bij bodybuilders, is dat het je hormonen niet verstoort. Dit betekent dat je daarna geen postcyclustherapie (PCT) nodig hebt, wat behoorlijk vervelend kan zijn.

Als je niet zeker weet of je dit supplement kunt gebruiken. Neem voor gebruik altijd contact op met jouw zorgverlener.

Conclusie

Kort samengevat, ecdysterone lijkt een veelbelovend middel te zijn voor sporters die hun prestaties willen verbeteren.

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat het bevorderlijk is voor de prestaties, je wordt er sterker van en je ontwikkelt meer spiermassa wanneer je ecdysterone gebruikt als supplement.

Echter zijn de meeste onderzoeken gedaan op muizen en is er meer onderzoek op mensen nodig om zeker te zijn van de positieve effecten die mogelijk met ecdysterone te verkrijgen zijn.

Het middel lijkt in ieder geval veilig te zijn om te nemen. Er zijn tot nog toe geen negatieve bijwerkingen van het gebruik van ecdysterone gevonden. In dat geval is het een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het gebruik van conventionele steroïden.

Opnieuw geldt wel het feit dat nader onderzoek naar het gebruik van ecdysterone nodig is om hier zeker van te zijn.

Wil je gebruik maken van spiergroei supplementen?

Bekijk hier de 5 beste supplementen voor spieropbouw >>

Bronnen:

ResearchGate - Perfomance Enhancing Effects Of Ecdysterone

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4447764/

1 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

december 6, 2023
Green Gummies G7 Plus Ervaringen: Oplichting?

Een gummie die je zogenaamd laat afvallen - het klinkt bijna als iets uit een sciencefictionverhaal. De Green Gummies G7 […]

november 27, 2023
Thorasan Review & Ervaringen: Is dit oplichting?

In een tijdperk waarin de zoektocht naar persoonlijke verbetering en zelfvertrouwen nooit lijkt te eindigen, duikt er soms een product […]

oktober 29, 2023
Testomore Ervaringen & Review: Werkt het echt?

Terwijl je online doorzoekt naar manieren om je testosteronniveaus te boosten, is de kans groot dat je de naam 'Testomore' […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling