Cholesterol verlagen met kruiden: is dat mogelijk?

Laatst bijgewerkt: 
november 24, 2022
cholesterol verlagen met kruiden
Door 
Sophie van Lent
 - Gezondheidsadviseur

In Nederland kampen zo’n 1,5 miljoen mensen met hart- en vaatziekten. Ziekten aan het hart en de bloedvaten staan in de top 3 van doodsoorzaken in de Westerse wereld. Het is dus veilig om te zeggen dat ze een groot probleem vormen binnen onze gezondheidszorg.

Gelukkig is er veel dat we kunnen doen om ziekten aan het hart en de bloedvaten te verminderen. Een groot deel van deze aandoeningen wordt namelijk veroorzaakt of verergerd door onze leefstijl. En dat betekent dat we met veranderingen in leefstijl, en natuurlijke remedies, de ernst en frequentie van deze aandoeningen kunnen verminderen.

Zo kunnen we door meer te bewegen onze hartgezondheid verbeteren, door een beter eetpatroon de hoeveelheid slechte vetten in ons lichaam terugdringen en ons cholesterol verlagen met kruiden of natuurlijke voedingssupplementen.

De risico’s van hoog cholesterol

Als we het hebben over hart- en vaatziekten komt cholesterol vaak ter sprake. Het cholesterolgehalte van veel patiënten met hartaandoeningen is vaak te hoog. Cholesterol speelt dus een grote rol bij het ontstaan en het verergeren van hart- en vaatziekten. Maar wat is het eigenlijk?

Cholesterol is een vetachtige stof die lichaamseigen is. Onze lever kan deze stof zelf aanmaken, maar we krijgen het ook binnen via onze dagelijkse voeding. We hebben het nodig voor de aanmaak van hormonen en cellen, maar een teveel aan cholesterol heeft veel nadelige effecten voor onze gezondheid.

We maken onderscheid tussen HDL-cholesterol en LDL-cholesterol. HDL-cholesterol is ‘goed’ cholesterol: het beschermt ons tegen hart- en vaatziektes en helpt bij de afbraak van cholesterol in het lichaam. LDL-cholesterol is ‘slecht’ cholesterol. Dit type cholesterol is waar we het over hebben als we het hebben over problematisch cholesterol. Het kan zich ophopen in de bloedvaten, vernauwingen veroorzaken en het risico op hart- en vaatziekten vergroten. 

Waarom cholesterol verlagen?

Omdat cholesterol zo’n grote rol speelt in de ontwikkeling en instandhouding van hart- en vaatziekten kan het voor sommige mensen raadzaam zijn om het cholesterolniveau te verlagen. Hoe lager je cholesterolgehalte is, hoe beter het is voor je gezondheid. Bij een lager cholesterolgehalte in het lichaam komt er tenslotte minder cholesterol in het bloed. En hierdoor neemt de aanmaak van plaque in de aderen af.

Kun je met kruiden je cholesterol verlagen?

Door middel van aanpassingen in leefstijl kan het cholesterolgehalte in het lichaam binnen de perken worden gehouden. Een gezond leven zorgt doorgaans voor een gezond cholesterolniveau. Maar bij een hoog cholesterolgehalte kunnen ook medicijnen worden voorgeschreven door een arts. Deze medicijnen kunnen de aanmaak van cholesterol in de lever afremmen.

Het is echter ook mogelijk om op natuurlijke wijze het cholesterolniveau te verlagen. Er zijn diverse kruiden en specerijen waarvan bekend is dat ze een positief effect hebben op het cholesterolniveau en op de gezondheid van het hart en de bloedvaten.

Top 8 kruiden om cholesterol te verlagen

Er zijn wereldwijd enorm veel kruiden en specerijen bekend die een positief effect hebben op onze gezondheid. Talloze oude geneestradities maken gebruik van deze ingrediënten om de gezondheid van mensen te bevorderen. Van onderstaande kruiden en supplementen is bekend dat ze een positief effect hebben op cholesterol.

1. Lipid Control Plus

Lipid Control Plus

Bekijk prijs op:

Lipid Control Plus is een natuurlijk voedingssupplement dat speciaal is samengesteld om het cholesterolgehalte te verlagen en de gezondheid van hart en bloedvaten te verbeteren. Het supplement bevat de ingrediënten Oli-Ola, Hepure, Curcumine, Knoflook extract, Choline, BioPerine, Artisjokbladeren extract en L-ornithine L-asperaat om dit effect te behalen.

2. Kurkuma

Kurkuma is een specerij die al eeuwen wordt gebruikt om de gezondheid te verbeteren. Curcumine, de werkzame stof in kurkuma, draagt bij aan een goed immuunsysteem, werkt ontstekingsremmend en stimuleert een goede gezondheid van hart en bloedvaten. Het kan bovendien bijdragen aan een lager cholesterolgehalte.

3. Visolie

Visolie is rijk aan omega-3 vetzuren, oftewel goede vetzuren die ons lichaam hard nodig heeft. Door visolie, of andere bronnen van omega-3 vetzuren, toe te voegen aan jouw dagelijks dieet draag je actief bij aan een goede gezondheid van hart en bloedvaten.

4. Lijnzaad

Lijnzaad is een bron van goede vetten en we weten ondertussen dat die erg belangrijk zijn voor onze gezondheid en voor het reguleren van ons cholesterolniveau. Uit onderzoeken is gebleken dat lijnzaad een positief effect kan hebben op het cholesterolniveau en dat het een gunstige werking heeft op de gezondheid van hart en bloedvaten.

5. Rode gist rijst

Rode gist rijst is nog relatief onbekend in Nederland, maar wordt binnen de traditionele Chinese geneeskunde al lang gebruikt voor de gezondheid. Rode gist rijst draagt bij aan een gezond cholesterolgehalte in het bloed.

6. Knoflook

In veel gerechten wordt knoflook gebruikt voor een heerlijke smaak en extra karakter, maar wist je dat knoflook ook veel helende eigenschappen heeft? Het is absoluut de moeite waard om knoflook toe te voegen aan jouw gerechten om de gezondheid te verbeteren. Knoflook werkt ontstekingsremmend, is rijk aan mineralen en vitaminen en stimuleert een goede en gezonde bloedsomloop met lagere cholesterolgehaltes.

7. Fenegriek

Fenegriek wordt in diverse wereldkeukens gebruikt als smaakmaker, maar heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Het heeft ontstekingswerende eigenschappen, maar kan ook een positief effect hebben op het cholesterolniveau.

8. Gember

Gember is een echte alleskunner. Het is niet voor niets dat gember de laatste jaren zo immens populair is. Gember werkt ontstekingsremmend, is goed bij maagklachten, heeft een zuiverende werking op het lymfesysteem én het kan een hoog cholesterolgehalte behandelen.

Zijn deze kruiden veilig in gebruik?

Het voordeel van het gebruik van kruiden en specerijen voor het bevorderen van de gezondheid is dat ze doorgaans weinig tot geen bijwerkingen opleveren. Waar medicatie soms voor ongewenste bijeffecten kan zorgen, hebben deze ingrediënten deze effecten niet tot nauwelijks. Dat maakt het proberen van natuurlijke remedies aantrekkelijk.

Mogelijke bijwerkingen

Dat deze ingrediënten veilig en natuurlijk zijn, betekent niet dat ze helemaal zonder bijwerkingen zijn. Er kunnen bijvoorbeeld overgevoeligheidsreacties optreden op bepaalde stoffen. Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde kruiden of een combinatie van ingrediënten. Als je last krijgt van jeuk, maagpijn, darmklachten, diarree of hoofdpijn is de kans groot dat je één of meerdere ingrediënten van de natuurlijke remedie niet goed verdraagt.

Voor wie zijn de kruiden niet geschikt?

Deze kruiden zijn in principe voor iedereen geschikt. Jong of oud, gezond of ziek, man of vrouw: iedereen kan deze ingrediënten toevoegen aan hun dagelijkse maaltijden. Het is echter wel belangrijk om alert te zijn op een eventuele wisselwerking tussen deze kruiden en medicatie. Heb je een bestaande medische aandoening of gebruik je medicijnen? Overleg dan altijd eerst met een arts voor je jezelf behandelt met een natuurlijk supplement of met kruiden. Vooral met kurkuma en met een voedingssupplement als Lipid Control Plus is dit essentieel.

Wanneer zie je resultaten?

Bij het verlagen van je cholesterol zul je niet snel fysiek resultaat zien. Een lager cholesterol is tenslotte niet zoals afslanken of spiermassa opbouwen. Fysiek zullen de effecten van de kruiden dus niet snel merkbaar zijn, maar aan je gezondheid zul je de effecten wel kunnen merken.

De kruiden en supplementen die in dit artikel zijn beschreven zullen een gradueel opbouwend effect hebben. Hoe langer je het product gebruikt, hoe meer het doet voor de gezondheid. Na enkele weken doet het middel zijn werk en kun je verbeteringen in je cholesterolniveau waarnemen.

Wat kun je nog meer doen?

Met kruiden en voedingssupplementen kun je jouw cholesterolgehalte gezond houden, maar er is meer dat je kunt doen voor een goede gezondheid en een gezond cholesterolniveau. Dit heeft veelal betrekking op jouw leefstijl.

Een gezonde leefstijl is erg belangrijk om diverse gezondheidskwalen en ziekten te voorkomen en te genezen. Regelmatig bewegen, gezond en gevarieerd eten, matigen met alcohol en niet roken zijn daarbij stuk voor stuk erg belangrijk, ook voor een gezond cholesterolgehalte.

Je hebt al gelezen dat diverse kruiden en ingrediënten uit de keuken een positief effect kunnen hebben op jouw cholesterolgehalte. Wat je eet en drinkt, is nu eenmaal heel bepalend voor de gezondheid van jouw hart en bloedvaten. Met een gebalanceerd dieet kun je een flink verschil maken. Zorg dat je voeding met veel vezels en goede vetten toevoegt aan jouw dieet. En beperk voedsel met veel verzadigde vetten en transvetten.

Conclusie

Met bewuste leefstijlkeuzes kun je jouw cholesterolgehalte en jouw hart en bloedvaten gezond houden of gezonder maken. Beweeg regelmatig, vermijd stress, eet gebalanceerd en gezond, stop met roken en wees voorzichtig met alcohol. Met deze aanpassingen in leefstijl maak je al een groot verschil.

Wil je jouw cholesterolgehalte een handje helpen dan kunnen bepaalde supplementen en kruiden zeker helpen.

Er zijn veel ingrediënten die bijdragen aan een goed cholesterolniveau en een gezond hart. Knoflook, visolie, lijnzaad, kurkuma, fenegriek, rode gist rijst en gember dragen allemaal hieraan bij.

Een supplement als Lipid Control Plus combineert enkele van deze werkzame ingrediënten voor een optimale werking. Het is dus zeker nuttig om deze kruiden en supplementen toe te voegen aan jouw dagelijkse dieet.

Bekijk hier de tijdelijke kortingspagina van Lipid Control Plus >>

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

november 29, 2022
5 Praktische Tips om je testosteron te verhogen

Testosteron associëren we in onze samenleving vaak met mannelijkheid. Het wordt gezien als hét hormoon verantwoordelijk voor ruzies, koppigheid, zelfvertrouwen […]

november 29, 2022
Testosteron Verhogen Vrouw: 5 tips die echt werken!

Als je denkt aan testosteron denk je waarschijnlijk direct aan een man. Testosteron wordt in onze samenleving geassocieerd met mannelijkheid, […]

november 22, 2022
Dormidina kopen Nederland? Opgelet 2024

Wist dat je maar liefst één op de vijf Nederlanders regelmatig last heeft van slaapproblemen? Ze vinden het moeilijk om […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling