Castor olie voor haargroei en tegen haaruitval

Laatst bijgewerkt: 
december 22, 2021
castor olie
Door 
Sophie van Lent
 - Gezondheidsadviseur

Vrouwen en mannen zijn altijd op zoek naar hét ultieme middel om hun haar optimaal te verzorgen en haaruitval tegen te gaan. Neem maar eens een kijkje in de schappen van de drogisterij.

Deze staan vol met shampoos, conditioners, crèmes en andere middeltjes om het haar te laten glanzen, gezonder te laten worden, haaruitval tegen te gaan, roos te verwijderen en haargroei te stimuleren.

Maar wat nu als ik je zei dat er een eeuwenoud middel is dat beter werkt dan al die shampoos en crèmes in de winkel?

Wat is castor olie?

Castor olie, ook wel bekend als wonderolie of ricinusolie, is een olie die wordt gewonnen uit de zaden van de vruchten van de Ricinus Communis. Deze boom groeit voornamelijk in Oost-Afrika, India en zuidoost Europa.

Deze olie zit boordevol omega-9 vetzuren en wordt in pure vorm en als ingrediënt voor allerlei toepassingen en in diverse verzorgingsproducten gebruikt. De olie wordt veel gebruikt als smeermiddel in allerlei producten, maar het wordt in diverse culturen en tradities ook gebruikt voor medicinaal gebruik.

Zo wordt de olie gebruikt vanwege de laxerende werking en voor een gezonde darmfunctie. Maar ook zwangere vrouwen gebruiken castor olie omdat men gelooft dat de olie een bevalling op kan wekken. In lage doseringen is castor olie in principe veilig voor inname.

Naast toepassing als smeermiddel of als medicijn is castor olie ook een veelgebruikt product in diverse verzorgingsproducten en wordt het ook veelvuldig zuiver gebruikt vanwege de verzorgende eigenschappen.

Zo gebruiken mannen en vrouwen de olie voor de verzorgen van hun huid, wenkbrauwen, wimpers, nagels, littekens, gezichtsbeharing en haren.

Hoe werkt castor olie?

Castor olie is rijk aan vetzuren en daarom is het ideaal voor het voeden en verzorgen van het haar en de huid.

Al in het oude Egypte en in het oude Griekenland werd castor olie gebruikt voor haarverzorging en huidverzorging. Er zijn geschriften en overdrachten uit die tijd waaruit blijkt dat castor olie veelvuldig werd gebruikt.

In de Middeleeuwen werd deze olie gebruikt voor de behandeling van diverse huidaandoeningen en met goede reden. Castor olie heeft uitstekende vocht inbrengende eigenschappen. De huid wordt er goed door gehydrateerd en beschermd.

Bovendien kan castor olie zelfs bijdragen aan het herstellen van de huid door deze hydraterende eigenschappen in combinatie met de ontstekingsremmende en schimmelwerende eigenschappen van het ricinolzuur. Het is niet voor niets dat deze olie in de Ayurvedische traditie zo belangrijk is.

Vanwege de hydraterende werking wordt castor olie ook veelvuldig toegepast in haarverzorgingsproducten en zelfs puur gebruikt voor de verzorging van hoofdhaar en gezichtsbeharing. De olie werkt als een soort conditioner of als haarmasker en heeft veel voordelen voor het haar en de hoofdhuid waar ik graag meer over vertel.

Castor olie voor haargroei en tegen haaruitval

Castor olie is erg populair als conditioner voor het haar. Het hydrateert de haren en het heeft een kalmerende werking op de hoofdhuid.

De olie wordt als conditioner of als masker aangebracht. Het wordt daarbij goed op de hoofdhuid en bij de punten van de haren ingemasseerd. Hier voedt de olie de haren en de hoofdhuid.

De massage van de olie bevordert de circulatie en zo worden de haren op diverse manieren verzorgt. Het resultaat is sterker en glanzender haar dat goed verzorgd is.

Castor olie wordt vaak gezien als een ideaal middel voor het bevorderen van haargroei en het tegengaan van haaruitval. Hoe dit werkt? De olie werkt hydraterend en versterkend als masker of als conditioner.

Hierdoor worden de haren soepeler en flexibeler waardoor het haar minder snel afbreekt of beschadigd raakt. Door deze werking gaat castor olie haaruitval dus tegen.

Bovendien verzorgt de olie het haar zodanig dat slap haar met gespleten punten zelfs weer nieuw leven krijgt. Dit draagt bij aan langer en gezonder haar.

Hoe gebruik je het?

Wil jij castor olie gaan gebruiken om het haar te hydrateren, haaruitval tegen te gaan en de haargroei te stimuleren? Dan kun je hier eenvoudig zelf mee aan de slag. Gebruik de castor olie onverdund, of in combinatie met een andere olie, tijdens de haarverzorging als masker, als conditioner of als pre-shampoo. Je kunt de olie gebruiken op vochtig haar of op droog haar.

Wil je de olie gebruiken tijdens een wasbeurt? Dan kun je de olie in het haar masseren voor of na de shampoo. Laat de olie even intrekken en spoel het daarna direct uit. Wil je jouw fijne haar extra beschermen? Masseer dan nog wat olie in de haarpunten om gespleten punten tegen te gaan.

Wil je de castor olie als haarmasker gebruiken? Masseer de olie dan goed in met de vingertoppen op droog of vochtig haar en laat de olie bij de wortels en eventueel de punten van het haar zijn werk doen. Laat dit minstens een uur intrekken, maar aarzel niet of het enige uren of zelfs een nacht zijn werk te laten doen. Was daarna het haar zoals je gewend bent.  

Heb je krullend haar of kroeshaar en kan jouw haar wel wat hydratatie gebruiken? Dan kun je de castor olie ook uitstekend als conditioner gebruiken. Je kunt enkele druppels van de olie mengen met jouw gebruikelijke conditioner of enkel de olie gebruiken om het haar te verzorgen. Het haar leeft er direct van op en is beter gehydrateerd dan ooit.

Je kunt castor olie zowel als pre-shampoo, als conditioner of als haarmasker meerdere keren per week gebruiken. Je zult snel genoeg zelf ontdekken waar jouw haar behoefte aan heeft en wat werkt binnen jouw beautyroutine. Als je stijl haar hebt dat dun of gemiddeld is, wordt het aangeraden om de olie na gebruik uit te spoelen. Heb je droog haar, krullend haar of kroeshaar? Dan kun je de olie doorgaans voorzichtig aanbrengen en laten zitten voor ultieme hydratatie en verzorging.

Is castor olie veilig?

Castor olie wordt al eeuwenlang toegepast in diverse culturen vanwege de medicinale, hydraterende en allround werking van de olie. Dit is natuurlijk niet zonder reden.

Castor olie is rijk aan omega-9 vetzuren en hierdoor een ideale olie voor hydratatie en verzorging. Het is echter wel belangrijk om je goed in te lichten over een veilig gebruik van castor olie.

De olie is in principe veilig om te gebruiken op de huid of op het haar, maar het kan in sommige gevallen een allergische reactie oproepen.

Probeer de olie dus altijd eerst uit op een klein stukje huid. Blijft een huidreactie uit? Dan kun je de olie met een gerust hart gebruiken.

Werkt het echt?

Maar dan nu de hamvraag: `werkt castor olie echt tegen haaruitval en voor haargroei?' Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de werking van castor olie en de positieve eigenschappen van de olie worden daarbij veelvuldig onderschreven.

De olie werkt inderdaad verzorgend en kan zelfs haaruitval tegengaan. Het ricinolzuur verstevigt en versoepelt het haar en hierdoor is het haar minder kwetsbaar. Door deze beschermende werking wordt castor olie ook vaak gezien als ideaal middel voor haargroei.

De olie bevordert echter de haargroei niet direct. Het zorgt er simpelweg voor dat het haar in betere conditie is. Hierdoor beschadigt het haar minder snel en kan het haar langer groeien. Hierdoor hoef je minder snel naar de kapper en kun je het haar laten groeien tot de gewenste lengte.

Conclusie

Castor olie heeft een flinke reputatie opgebouwd, maar lijkt de verwachtingen grotendeels waar te kunnen maken.

De olie heeft een fantastische hydraterende werking en heeft wel degelijk effect bij het tegengaan van haaruitval.

Als je castor olie gaat kopen, is het wel belangrijk om rekening te houden met enkele zaken. Je wilt tenslotte de best mogelijke olie kopen en echt waar krijgen voor je geld. Let daarom, bij de aankoop van de olie, op onder andere de productiemethode van de olie en de samenstelling.

Goede castor olie is koudgeperst en van biologische oorsprong. Bovendien wil je een product aanschaffen dat zuiver is.

Raadpleeg daarom de ingrediëntenlijst om jezelf ervan te verzekeren dat de olie niet is vermengd met conserveringsmiddelen, aroma’s of overige oliën. De beste olie voor jouw haar is een zuiver olie.

Heb je last van haaruitval en weinig haargroei? Wil je meer volume en glans in je haar?

Bekijk hier de beste haarvitamines die op dit moment verkrijgbaar zijn.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

juni 25, 2022
Top 5 Beste Collageen Poeders Getest 2024

Ben jij op zoek naar hét wondermiddel om huidveroudering tegen te gaan? Dan ben je aan het juiste adres. Collageen […]

juni 25, 2022
Collagen Select Review & Ervaringen: Werkt het echt?

Mensen zijn altijd op zoek naar het nieuwste wondermiddel om veroudering tegen te gaan. En daar worden kosten noch moeite […]

mei 16, 2022
Laduti Haar Serum Ervaringen & Review: Werkt Het?

Eén van de nadelen van ouder worden is het dunner worden van ons haar. Vooral mannen kunnen last krijgen van […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling