Het appeldieet: 3 kg afvallen in 5 dagen

Laatst bijgewerkt: 
april 23, 2022
1 Reacties
Door 
Jasmijn Dijkstra
 - Voedingsdeskundige

Bij het appeldieet denk je wellicht aan de zoveelste 'hype' uit de wereld van dieetschema's en afvallen.

Als je leest over het appeldieet, dat bedacht is door een Amerikaanse diëtiste, vind je ook veel succesverhalen en worden goede resultaten in het vooruitzicht gesteld.

De kans is groot dat je wellicht wat sceptisch bent over het eten van al die appels. Je zou het misschien niet verwachten, maar toch gaat achter de gezonde claims een flinke geschiedenis schuil.

Wist je bijvoorbeeld dat een beroemde computermaker, genaamd Steve Jobs, ooit bezig was met een appeldieet toen hij een naam zocht voor zijn revolutionaire computer?

Precies, diezelfde appel die nu op de achterkant van mijn laptop staat, inspireerde deze eigenzinnige denker en wellicht jou ook na het lezen van dit artikel!

Het appeldieet: wat is het precies?

Een appeltje voor de dorst of toch een volwaardig dieet? Als je leest over het appeldieet op websites en blogs wordt je niet direct wijzer.

Het eten van appels voor iedere maaltijd is feitelijk een vorm van 'preloaden'. Dit is een term uit de diëtetiek die staat voor het 'voorladen' van de maag met voedsel dat relatief weinig calorieën bevat en je toch het gevoel geeft dat je veel hebt gegeten.

Klinkt een beetje plat, maar het blijkt in de praktijk wel effectief te zijn. Tammi Flynn, de diëtiste die over het appeldieet een boek schreef, merkte tijdens het begeleiden van een mevrouw op dieet, dat deze een kilo per week afviel door het eten van een appel voor iedere maaltijd.

Niets geks als je bezig bent met afvallen, toch? Bijzonder was echter dat deze mevrouw haar voedingspatroon, op het eten van een appel voor de maaltijd na, helemaal niet had aangepast!

Hoe werkt het?

Klinkt interessant? Zeker, maar hoe werkt dit dan precies? De theorie achter het appeldieet heeft te maken met jouw metabolisme.

Dat appels gezond zijn en boordevol vitamines en vezels zitten weten we eigenlijk al best lang. Ze geven je een verzadigd gevoel, geven langdurig energie af aan je lichaam en versterken het metabolisme.

Metabolisme is het proces en vermogen van jouw lichaam om voedingstoffen om te zetten in energie, die je vervolgens weer kunt gebruiken om te bewegen of na te denken.

Versterk je dus jouw metabolisme, dan worden voedingsmiddelen worden sneller verwerkt door je lichaam en wordt er sneller energie vrijgegeven, maar is er ook extra energie nodig om dit proces op gang te houden. Hierdoor verbruik je meer calorieën, ook als je even op de bank ligt of slaapt bijvoorbeeld.

Een sterker metabolisme krijg je hoofdzakelijk door veel te bewegen (in de vorm van krachttraining bijvoorbeeld) maar ook door de juiste voeding te kiezen die jouw stofwisseling (metabolisme) bevorderen.

De praktijk is wat eenvoudiger: door het eten van een appel voor iedere maaltijd verminder je jouw honger waardoor je minder gaat eten van de (hoofd)maaltijd.

Omdat appels bijdragen aan een goede suikerspiegel ben je ook minder vatbaar voor de snelle trek in snacks of zoetigheid.

Je ziet, door minder te eten en ook nog eens de snacks te laten staan, ben je al een eind op weg om af te vallen.

Voorbeeld dieetschema 5 dagen

Op internet vind je veel verschillende dieetschema's van het appeldieet. Bij alle schema's combineer je het eten van appels met het eten van andere gezonde producten.

Het resultaat van het volgen van een dergelijk schema is dat je metabolisme versterkt wordt, waarna je vervolgens aan de slag kunt met een voedingsrijk, gevarieerd dieetschema waarin je meer en andere producten mag eten.

In combinatie met regelmatige beweging en sportbeoefening zal dit je de meeste kans op succes geven om af te vallen en gezonder te worden op de lange termijn.

In bijna alle dieetschema's eet je dus ongeveer een week flink wat appels bij de maaltijd.

Hieronder vind je een voorbeeld van een dieetschema voor 5 dagen wat je kunt volgen om jouw voornemen om gezonder te gaan eten – en je metabolisme dus – een flinke boost kan geven!

Dag 1

 • Ontbijt: 2 appels.
 • Lunch: 1 appel.
 • Diner: 3 appels.

Dag 2

 • Ontbijt: 1 appels met een glas magere melk of sojamelk.
 • Lunch: 1 appel met een groene salade en rode biet. Maak de salade aan met zout en peper, muntblaadjes, Dijon mosterd en olijfolie.
 • Diner: 2 appels.

Dag 3

 • Ontbijt: 1 appel met volkorenbrood en roerei.
 • Lunch: 1 appel met tomaat, ui, muntblaadjes, komkommer, zout en peper.
 • Diner: 1 appel, een broccoli salade, een wortel met kalkoenfilet.

Dag 4

 • Ontbijt: 1 appel met een (boeren)koolsmoothie.
 • Lunch: 1 appel met een dunne groentesoep.
 • Diner: 1 appel met een smoothie van rode biet en selderij.

Dag 5

 • Ontbijt: 1 appels en een gekookt ei.
 • Lunch: 1 appel en wat gegrilde groenten.
 • Diner: 1 appel met asperges en gegrilde vis.

Belangrijk is om te beseffen dat bovenstaand dieetschema bedoeld is om maximaal een week te hanteren en daarna over te stappen op een completer voedingsschema.

Dit dieet helpt je lichaam eenmalig te ontgiften.

De voordelen

Dat het appeldieet bijdraagt aan het doel om af te vallen is inmiddels duidelijk. Hartstikke mooi! Toch zijn er nog meer voordelen aan het eten van appels:

Fysieke voordelen

 • Appels bevatten antioxidanten die bijdragen aan je afweersysteem.
 • Appels bevatten vezels en die bevorderen de stoelgang.
 • Appels bevatten pectine en dat helpt je darmen en darmslijmvlies te beschermen.

Praktische voordelen

 • Appels zijn het hele jaar door, overal te koop en relatief goedkoop.
 • Je kunt appels makkelijk verwerken in yoghurt of havermout.
 • Je neemt een appel makkelijk mee onderweg.
 • Je komt automatisch aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit.
 • De kans dat je een snack of tussendoortje neemt wordt kleiner.

De nadelen

Nadelen zijn er echter ook en het is goed om daar rekening mee te houden voordat je naar de supermarkt rent.

Fysieke nadelen

 • Appels bevatten zuren die je tandglazuur kunnen aantasten. Het is zeker niet aan te bevelen om meteen na het eten van een appel je tanden te gaan poetsen!
 • Het eten van appels is geen compleet aanbevolen voedingspatroon.

Praktische nadelen

 • Nogal voor de hand liggend wellicht, maar het eten van zoveel appels kan je gaan vervelen.
 • Je komt automatisch aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit.
 • Als je uitsluitend het appeldieet volgt, gaat het afvallen gestaag maar langzaam.

Voor wie is het appeldieet geschikt?

Het appeldieet is in principe voor iedereen geschikt: kinderen en volwassen, oud of jong. Juist omdat er relatief weinig voor nodig is om te beginnen.

Tegelijkertijd is het appeldieet feitelijk een aanzet tot een gezonder voedingspatroon voor de lange termijn. Daarmee is het dus geschikt voor mensen die zich hier van bewust zijn.

Het eten van alleen maar appels laat je wellicht afvallen, maar is voor niemand gevarieerd genoeg op de lange termijn.

Waar moet je op letten?

Je moet dus goed letten op de context van het appeldieet en realistische verwachtingen hebben over het effect ervan. Besef je dat het appeldieet je kan helpen bij een goede start en ontgifting van je lichaam maar onderdeel is van een compleet en gezond voedings- en beweegpatroon.

Ondanks het boek en onderzoek van Flynn is het effect van het appeldieet ook niet wetenschappelijk bewezen.

Een praktisch punt om niet te vergeten is dat juist de schil van de appel veel antioxidanten bevat. Antioxidanten helpen bij het verhogen van je weerstand en helpen bij het vertragen van het verouderingsproces.

Misschien vind je het fijn om een appel te schillen, maar vanuit het gezondheidseffect kun je de schil dus juist beter mee eten. Een schil met veel antioxidanten herken je aan de felle kleur van de schil.

Welke appels moet ik kopen om af te vallen?

Een begrijpelijke vraag, maar het antwoord is dat je met iedere appel het appeldieet kunt volgen en kunt afvallen.

Het belangrijkste is dat je de appel kiest die je het lekkerste vind, want als je dit dieet gaat proberen zul je er de komende tijd aardig wat eten.

Zoals eerder aangegeven kun je nog letten op de felheid van de schil, zodat je meteen veel antioxidanten binnenkrijgt. Hoe feller, hoe beter!

Hoe lang duurt het afvallen?

Deze vraag is moeilijker te beantwoorden. Het dieet zoals hierboven beschreven duurt natuurlijk slechts een week, maar is puur bedoeld om je op gang te helpen naar een gezonder voedingspatroon.

Je zult aan dit hand van dit dieet dan ook niet meteen een enorm resultaat zien. Verder is er weinig bekend over de feitelijk resultaten, die zullen verschillen van persoon tot persoon.

Ook is er geen wetenschappelijk bewijs over de effecten van het appeldieet dus helaas ook niet over aantallen kilogrammen die kunnen worden afgestreept.

Je kunt het eten van appels toevoegen aan jouw nieuwe, complete eetpatroon en daarmee blijvend afvallen tot je jouw streefgewicht hebt behaald.

Wat zijn de ervaringen met het appeldieet?

Hoe zit het dan met de ervaringen van de mensen die dit dieet hebben gevolgd?

Op internet kun je veel terug vinden over de ervaringen van deze gebruikers. Je zult echter wel dit in echt Engels moeten doen. In Nederland wordt dit dieet nog niet veel besproken op forums en blogs.

De meeste mensen ervaren inderdaad gewichtsverlies tijdens het appeldieet. Maar hoeveel kg vallen de meeste af?

Je leest veel verschillende resultaten maar als je de gemiddelde neemt, kom je uit op ongeveer 3 kg in 5 dagen.

De ervaringen van het appeldieet zijn grotendeels allemaal positief, zo nu en daar heb je een individu die geen gram is afgevallen.

Conclusie

Het appeldieet is zeker geen appeltje voor de dorst, maar ook geen volledig samengesteld dieet om verantwoord mee af te vallen.

Aan het eten van appels zitten sowieso veel fysieke en praktische voordelen die je kunt afwegen tegen de fysieke en praktische nadelen.

Combineer je de appels in een gezond en evenwichtig voedings- en beweegpatroon, dan kan je eigenlijk morgen al aan de slag. Twijfel je over jouw voedings- en beweegpatroon, dan kun je wellicht het beste eerst advies inwinnen bij een diëtiste

Bedenk in elk geval dat het eten van een appel voor de maaltijd geen enorme discipline vraagt van je en dat het eten van voldoende fruit sowieso onderdeel is van een gezonde leefstijl en alleen al daarom is het eten van een extra appeltje zeer aan te raden!

Beginnen met afvallen?
Wil je beginnen met afvallen? Maar weet je niet waar je moet starten. Dan raad ik je aan om Het Afslankprotocol van Ingrid de Ruiter te bekijken.

Ze legt je stap voor stap uit hoe je op een effectieve en duurzame manier gewicht kunt verliezen zonder jezelf uit te hongeren. 

Klik hier en bekijk Het Afslankprotocol >>
* Vandaag 190 keer bekeken

1 Reacties

 1. Vol goede moed begonnen aan het dieet, en met succes. Het was, voor mij, makkelijk te doen. Appels en de mix met groenten was lekker. Iets meer dan 3 kg afgevallen. 5 dagen is ook voltehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

juni 18, 2023
KetoXP Ervaringen + Review: Oplichting?

Een snoepje dat beweert je te helpen afvallen? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is precies […]

juni 10, 2023
Slimming Gummies: Wondermiddel of Misleidende Marketing?

Als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om gewicht te verliezen, kom je al snel terecht bij allerlei […]

juni 3, 2023
All Day Burn: Review & Ervaringen 2024

All Day Burn is een krachtige fatburner of afslankpil die zich onderscheidt door zijn unieke combinatie van hoogwaardige ingrediënten en […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling