Geen bakpapier in huis? 4 Makkelijke alternatieven

Laatst bijgewerkt: 
oktober 20, 2021
alternatief bakpapier
Door 
Jasmijn Dijkstra
 - Voedingsdeskundige

Als het op bakken aankomt, zijn er een aantal dingen die je nodig hebt om je eten perfect te maken. Je hebt bloem, suiker, eieren en boter nodig, maar je hebt ook nog iets anders nodig: bakpapier! Helaas hebben veel mensen die van koken en bakken houden, geen idee wat ze moeten doen als ze zonder dit essentiële artikel komen te zitten. Als dit het geval is voor jou, lees dan verder. We geven je 5 makkelijke alternatieven voor als je bakpapier bijna op is!

Wat is bakpapier?

Bakpapier is een hittebestendig papier dat wordt gebruikt bij het koken en bakken. Je kan hiermee het kleven tijdens het bakken voorkomen. Zakjes kunnen er gemaakt van worden om vlees en groenten mee te koken. Je kunt er deeg mee uitrollen. En je kunt het gebruiken om het aantal afwasbeurten te verminderen. Bekleed je pannen ermee en ze zijn nog steeds schoon als ze uit de oven komen.

1. Vet de pan in met boter of olie

Een goede manier om ervoor te zorgen dat je eten niet blijft plakken is door olijfolie, plantaardige olie of spray te gebruiken. Deze oliën zorgen ervoor dat geen stukje deeg aan een hoekje van de bakplaat blijft plakken en ze voorkomen ook dat er iets aan de koekjes zelf blijft hangen! Plus, deze oliën zorgen ervoor dat alles draait

2. Aluminiumfolie

Als je geen bakpapier hebt, kun je aluminiumfolie gebruiken om je koekjesplaten mee te bekleden. Het werkt misschien niet zo goed en kan gemakkelijk afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur kookt, maar voor dingen als vlees braden of groenten grillen doet deze vervanger het vaak prima!

Tip: Moet je iets in een zak doen? Je kan met aluminiumfolie ook een zak maken, verpak het gewoon in de folie. Nu kan je het zelfs op de grill doen.

3. Een laagje maïzena

Strooi een laagje maïzena over je bakplaat voor je er je deeg in legt - dit helpt voorkomen dat het deeg aan het oppervlak blijft kleven, en maakt het daarna ook gemakkelijk schoon te maken!

4. Een siliconen bakmat

Waarschijnlijk heb je dit niet thuis liggen. Maar een ander goed alternatief voor bakpapier is het gebruiken van een silicone bakmat. Doe het gewoon op de bakplaat met al je eten der op. Niks gaat kleven na het bakken. Je hoeft ook niet je pan in te smeren met olie en vet. Ook hoef je minder af te wassen dan met de andere alternatieven.

Tip: Als je nog geen bakmat hebt, is nu een goed moment om eentje aan te schaffen. Ze kosten bijna niks en je kan ze honderden keren gebruiken. Dus je komt goedkoper uit dan telkens bakpapier te kopen. Je kan het zelfs gebruiken om je deeg uit te rollen zonder dat het gaat kleven.

Bekijk hier de prijzen >>

Kan je een papieren boodschappentas gebruiken?

Een papieren boodschappentassen als alternatief voor bakpapier gebruiken is een vreselijk idee. Ze kunnen vlam vatten in de oven. Niet alleen dat, maar je riskeert ook dat je eten tijdens het bakken aanbrandt en er helemaal geen anti-aanbak eigenschappen op zitten! Gebruik ze dus gewoon niet als vervanger voor bakpapier - probeer in plaats daarvan de 4 alternatieven hier boven.

Geld besparen

Als je bakpapier te duur vind kan je het beste bij de Action je bakpapier halen. Daar kost het nauwelijks een euro. Ze zijn wel wat kleiner dan de duurdere bakpapieren. Als je nog meer wilt besparen, kan je zelfs het bakpapier hergebruiken! Als ze erg donker worden moet je ze niet vergeten weg te gooien.

Je hebt vast wel ooit koekjes willen bakken maar dan kom je later achter dat het bakpapier op is. Wat nu? Zijn er wel alternatieven voor bakpapier? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

 

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

november 3, 2022
Cholesterol verlagen met kruiden: is dat mogelijk?

In Nederland kampen zo’n 1,5 miljoen mensen met hart- en vaatziekten. Ziekten aan het hart en de bloedvaten staan in […]

mei 18, 2022
Varkenshaas Bakken: Tips + Recepten

Je zult niet de eerste zijn die zich afvraagt of varkenshaas van een varken of haas afkomstig is. Varkenshaas is […]

december 7, 2021
De 10 Beste en Lekkerste Diepvries Pizza’s

Diepvries pizza’s zijn een welbekende favoriet bij vele mensen thuis. Van studenten die een goedkoop dinertje zoeken naar huishoudens met […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling