Afgebroken haar: Hoe kan je het herstellen?

Laatst bijgewerkt: 
december 22, 2021
afgebroken haar
Door 
Sophie van Lent
 - Gezondheidsadviseur

Er zijn genoeg manieren om je haar te doen. Met een haartang je haar stijlen, krullen of simpelweg droog föhnen na het douchen. Ook is het altijd leuk en spannend om naar de kapper te gaan en een nieuwe haarkleur uit te proberen.

Waar veel mensen echter geen rekening mee houden, zijn de gevolgen die deze gewoontes hebben op de gezondheid van het haar. Droog, dunner wordend haarpunten zijn meestal een indicaties van beschadigd en afgebroken haar.

Het is een veelvoorkomend probleem waar vele last van hebben. Gelukkig zijn er verschillende manieren om het haar te verbeteren.

Wat veroorzaakt afgebroken haar?

Er zijn meerder oorzaken voor afgebroken haar, hieronder benoemen wij de meest voorkomende oorzaken.

Stijlen en föhnen

Het is inmiddels geen geheim meer dat hitte enorm slecht is voor het haar. Eén individueel haartje bestaat uit meerdere lagen. De hitte van de haartools die je gebruikt, zorgen ervoor dat deze lagen worden beschadigd. Dit zorgt er niet alleen voor dat het haar ruwer en doffer wordt, maar ook uiteindelijk af kan breken.

Te vaak wassen

Natuurlijk is het belangrijk om het haar schoon en fris te houden. Wanneer het haar daarentegen te vaak gewassen wordt, verliest het haar zijn natuurlijke oliën. Dit zorgt voor droge punten waardoor het haar beschadigd wordt.  

Haren bleken

Om het haar lichter te maken tijdens bleken, trekken de chemicaliën in de bleek diep in op de lagen van de haartjes. Regelmatig je haar bleken kan ervoor zorgen dat de haarschubben permanent beschadigd worden. Gebleekt haar is erg fragiel en daarom zeer kwetsbaar, wat zorgt voor het afbreken en uitdrogen van het haar.

Gebruik van verkeerde elastiekjes

Is het ooit opgevallen hoeveel haar er van je hoofdhuid afkomt wanneer je een elastiekje eruit trekt? Als je niet de juiste haar elastiekjes, haar accessoires of haarbanden gebruikt, is het zeer waarschijnlijk dat het je haar meer slecht dan goed doet. Met name rubberen haar elastiekjes zijn erg slecht voor het haar. De frictie van rubberen elastiekjes kunnen hierdoor één van de oorzaken zijn van beschadigd haar.

Groeit afgebroken haar terug?

Eenmaal afgebroken haar kan niet terug groeien. Haar zelf is in principe dood, aangezien het geen zenuwstelsel of cellen heeft. Hierdoor heeft het haar geen vermogen heeft om zichzelf terug te herstellen tot nieuwe staat.

De enige manier om het haar volledig te herstellen, het uit laten groeien zonder het verder te beschadigen.

Wij adviseren om gespleten haarpunten gelijk af te knippen. Wanneer de uiteindes van haartjes gespleten zijn en niet afgeknipt worden, kunnen deze uiteindelijk verder splijten en het haar verder beschadigen.

Hoe herstel je afgebroken haar?

Geen zorgen, met de juiste verzorging en onderhouding kan je wel degelijk het uiterlijk en textuur van je haar verbeteren. Eenmaal afgebroken haar is helaas niet helemaal herstelbaar tot nieuw, maar dit is wat je wel kan doen:

Neem haarvitamines

Je haren hebben ook voeding nodig, een vitaminetekort kan zorgen voor veel haarproblemen.

Je kunt haarvitamines nemen om je haren te voorzien van belangrijke vitamines en mineralen.

Haarsupplementen zorgen ervoor dat je haren van binnenuit wordt verzorgd. Hierdoor krijg je minder haaruitval en meer haargroei.

Investeer in kwalitatief goede haarverzorging

Het is misschien wat prijziger, maar het aanschaffen van producten met geavanceerde ingrediënten kan nét dat verschil maken.

Doe bijvoorbeeld eens wat onderzoek naar de producten van Olaplex. De producten van Olaplex bevatten bis-aminopropyl diglycol dimaleateen. Dit ingrediënt is zorgt ervoor dat gebroken zwavelverbindingen hersteld en verbeterd worden.

Ook is Olaplex erg bekend onder professionele kappers en schoonheidsspecialisten en word aangemoedigd te gebruiken voor zeer beschadigt haar.

Mocht je 1 product willen proberen, raad ik persoonlijk de haarolie aan. Dit is niet alleen voedend voor het haar maar ook beschermend tegen hitte. Na 2 jaar wekelijks gebruik heb ik duidelijk verschil gezien.

Heat protectant, olie, serum en haarmaskers zijn de extra stappen waar je naar moet gaan kijken wanneer je je haar afbreekt. Neem daarom de tijd om de beste producten te vinden die het meest aansluiten op jouw haartype.

Bescherm je haar tegen hitte

Over heat protectant gesproken; probeer hitte op je haar te voorkomen. En wanneer dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld als je je haar föhnt na wassen, is het belangrijk om het zo veel mogelijk te beschermen. Gebruik daarom een hitte beschermer die helpt de beschadiging van de hitte te verminderen.

Laat je haar door professionals behandelen

Professioneel getrainde kappers en colorist weten precies wat juist is voor jouw eigen haar. Ook weten hun het beste welke producten te gebruiken om beschadiging te minimaliseren, waardoor het haar minder snel afbreekt. Daarbij zal het regelmatig trimmen van het haar je helpen om gespleten punten te voorkomen en gezond haar verder te laten groeien.

Mocht je wat meer hulp nodig hebben kan je uiteraard altijd bij de kapper terecht voor professioneel advies en tips aangezien zij je haar face-to-face kunnen analyseren.

Borstel je haar voorzichtig

Helemaal wanneer je haar nat is, is het haar op zijn meest breekbare en kwetsbare punt. Probeer zo veel mogelijk te borstelen op droog haar. Wanneer je nat haar borstelt, is het belangrijk om de juiste haarborstel aan te schaffen, die het haar uit de knoop haalt in plaats van eruit trekt en afbreekt.

Conclusie

Uiteindelijk kun je beschadigt en afgebroken haar helaas niet zomaar terugtoveren naar nieuw haar. Gelukkig zijn er wel producten en behandelingen die je kan implementeren in je haar routine om de gezondheid van het haar zo goed mogelijk te optimaliseren.

Het zal moeite, tijd en misschien ook wel geld kosten, maar uiteindelijk doen we het met de eindgoal om lekker in je vel te zitten.

Elk haartype is anders. Elk haartype zal ook anders reageren op verschillende producten. Daarom is het fijn om te weten dat er altijd nog de kapper is waar je op terug kan vallen als je door de bomen het bos niet meer ziet.

Hebben jullie nog tips of producten die jouw hebben geholpen met herstellen van afgebroken haar? Laat het dan vooral weten in de reacties.

Heb je last van haaruitval en weinig haargroei? Wil je meer volume en glans in je haar?

Bekijk hier de beste haarvitamines die op dit moment verkrijgbaar zijn.

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen

juni 25, 2022
Top 5 Beste Collageen Poeders Getest 2024

Ben jij op zoek naar hét wondermiddel om huidveroudering tegen te gaan? Dan ben je aan het juiste adres. Collageen […]

juni 25, 2022
Collagen Select Review & Ervaringen: Werkt het echt?

Mensen zijn altijd op zoek naar het nieuwste wondermiddel om veroudering tegen te gaan. En daar worden kosten noch moeite […]

mei 16, 2022
Laduti Haar Serum Ervaringen & Review: Werkt Het?

Eén van de nadelen van ouder worden is het dunner worden van ons haar. Vooral mannen kunnen last krijgen van […]

Copyright © 2024 GezondBron.nl – Alle rechten voorbehouden
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling